Leonardo DiCaprio huolestui kuhmolaisesta saaresta – liian myöhään

Näyttelijänä mutta myös luonnonsuojelijana tunnetun DiCaprion Instagram-tilillä on nostettu esille Kuhmon Lammasjärven Pärtösaari. Saaren hakkuut on kuitenkin jo toteutettu.

luonnonsuojelu
Kuvakaappaus Instagramista, jossa auki Leonardo DiCaprion tekemä päivitys.
Leonardo DiCaprio regrammasi Greenpeacen tekemän päivityksen Kuhmon Lammasjärven Pärtösaaresta.Kuvakaappaus Instagramista

Leonardo DiCaprion Instagram-tilillä otetaan paljon kantaa ilmastoon ja luontoon. Omien päivitystensä lisäksi hän “regrammaa” eli uudelleen lähettää useiden ympäristöjärjestöjen Instagram-päivityksiä. DiCapriolla on myös hänen nimeään kantava ympäristösäätiö (siirryt toiseen palveluun).

Tuoreimpien uudelleenlähetettyjen päivitysten joukossa on Kuhmon Lammasjärven Pärtösaari. Toisin kuin moni on tulkinnut, näyttelijä ei ole kirjoittanut kuvan yhteyteen mitään omaa kannanottoaan, vaan välittänyt Greenpeacen päivityksen eteenpäin.

Greenpeacen alkuperäisessä päivityksessä kerrotaan, että hakkuut uhkaavat Lammasjärven kauniita saaria. Tekstissä myös pyydetään merkitsemään ystäviä viestiin ja levittämään sanaa kauniin maiseman suojelemiseksi.

Näyttelijän tekemällä luonnonsuojelutyöllä on tässä asiassa parempi tavoittavuus kuin itse Greenpeace-järjestön kansainvälisellä Instagram-tilillä. DiCaprion välittämä kuva kerää nopeasti tykkääjiä, tämän artikkelin julkaisuvaiheessa niitä oli jo yli 180 000. Greenpeace International -tilin kuusi päivää sitten tekemä alkuperäinen kuvapäivitys on keräännyt noin 8 500 tykkääjää ja 60 kommentoijaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Sekä Greenpeace että Leonardo DiCaprio olivat kuitenkin myöhässä kuvapäivityksen kanssa. Lammasjärven hakkuut loppuivat jo helmikuun puolivälissä.

Metsähallitus teki niin sanottuja uusiomuotoisia hakkuita eli harvennusta ja pienialaista uudistamista Lammasjärvellä kolmessa saaressa: Huuskonsaaressa, Pärtösaaressa ja Honkisessa. Greenpeace keskeytti helmikuussa Huuskonsaaren hakkuut, kun ne olivat jo viimeistelyvaiheessa.

4,6 hehtaariin kokoiseen Pärtösaareen Metsähallitus teki kaksi noin 0,3 hehtaarin kokoista aukkoa. Tiimiesimies Jussi Moilasen mukaan kolmen saaren kokonaispinta-ala on 25 hehtaaria. Saariin tehtiin yhteensä noin 3 hehtaaria pienaukkoja.

Leonardo DiCaprion somepäivityksestä kertoi ensimmäisenä Aamulehti (siirryt toiseen palveluun).