1. yle.fi
  2. Uutiset

Heikki Hasun patsas jää Keltakankaalle – paikka on valittu kuvanveistäjän kanssa

Kouvolan kaupunki ei näe kuntalaisaloitteessa ehdotetulle patsaan siirtämiselle riittäviä perusteita.

Myllykoski
Heikki Hasun patsas Anjalankosken kaupungintalon edessä
Juha Korhonen / Yle

Heikki Hasun patsas pysyy nykyisellä paikallaan Anjalankosken entisen kaupungintalon edustalla.

Kuntalaisaloitteessa ehdotettiin, että patsas siirrettäisiin pois Keltakankaalta Myllykosken keskustaan. Siirtoa perusteltiin paremmalla näkyvyydellä, koska nykyinen sijainti ei ole yhtä keskeinen ja vilkas kuin patsaan pystyttämisen aikoihin.

Kouvolan kaupunki ei kuitenkaan näe patsaan siirtämiselle riittäviä perusteita. Patsaan alkuperäistä paikkaa puoltaa se, että patsas on suunniteltu juuri kyseiselle paikalle ja paikka on valittu yhdessä kuvanveistäjän kanssa. Lisäksi Heikki Hasu on itse toivonut patsaan säilyvän nykyisellä paikallaan. Paikkaa voidaan näin edelleen pitää näkyvänä ja sopivana.

Heikki Hasu jää kaupungin tontille

Patsas sijoitettiin aikoinaan Keltakankaalle Anjalankosken kaupungintalon edustalle näkyvälle ja näyttävälle paikalle. Patsaan taustalla oleva vaalea kaupungintalo vaikutti muun muassa patsaan materiaaleihin ja kokoon.

Anjalankosken entinen kaupungintalo on nyt saanut uuden omistajan ja saamassa uutta käyttöä. Patsas jää kuitenkin kaupungin omistukseen myytävän tontin ulkopuolelle. Patsaan siirtämiselle ei siis ole tarvetta tältäkään osin.

Patsaan rajaaminen entisen kaupungintalon tontin ulkopuolelle oli kiinteistön uuden omistajan Juha Jokimiehen ehdotus.

– Tällä halusin rauhoittaa "kylää", että patsas jää edelleen kaupungille. Samalla meiltä poistui kunnossapitämisvelvoite, kertoo Juha Jokimies.

Jokimiehen mukaan Heikki Hasun patsas puhdistetaan ja hoidetaan kesällä kaupungin kustannuksella.

Urheilija, kansanedustaja, valtuutettu

Anjalankosken kaupunki ja sen yhteistyökumppanit pystyttivät vuonna 2003 patsaanyhdistetyn hiihdonolympiavoittajan ja maailmanmestarin Heikki Hasun kunniaksi. Urheilutaustansa lisäksi Hasu on vaikuttanut luottamustoimissa ja yhteiskunnallisissa tehtävissä. Hän oli muun muassa kansanedustaja, presidentin valitsijamies sekä Anjalankosken kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Patsas on taidemaalari ja kuvanveistäjä Juhani Honkasen suunnittelema ja toteuttama, ja se on viisi ja puoli metriä korkea. Jalusta ja paasi ovat Kurun harmaata graniittia. Osittain graniitin sisään on valettu kaksi pronssista, luonnollisen kokoista Heikki Hasun urheilijafiguuria.

Patsashankkeen kokonaiskustannukset olivat noin 100 000 euroa.

Lue seuraavaksi