Euroopan suurin frisbeegolfkilpailu piristää Sipoon matkailua

Sipoossa valmistaudutaan Westside Discs Tyyni-frisbeegolfkilpailuun, johon odotetaan toukokuussa jopa 600 osallistujaa.

Sipoo
Juha Kytö järjestää toukokuulle kansainvälistä Tyyni-frisbeegolftapahtumaa Söderkullaan
Juha Kytö järjestää toukokuulle kansainvälistä Tyyni-frisbeegolftapahtumaa SöderkullaanRiikka Porttila/Yle

Eletään vasta kevättalvea, mutta kisajärjestelyt ovat Söderkullassa jo täydessä vauhdissa.

– Tyyni on Euroopan mittapuullakin suuri kilpailu, kertoo kilpailua järjestävä Juha Kytö. Tyypillisesti osallistujia on 30-60, mutta tänne Söderkullaan odotetaan n. 600 pelaajaa. Ilmoittautuneita on jo n. 400.

Sipoossa yrittäjillä on harteillaan suuri vastuu matkailun vetovoimaisuuden kehittämisessä. Elinkeinopäällikön mukaan Sipoon matkailu voisi helposti kaksinkertaistua pienellä panostuksella, sekä yrittäjien ja kunnan yhteistyöllä

– Kaukaisimmat kisavieraat tulevat Floridasta, Yhdysvalloista. Toivomme että toukokuinen Suomi ja tämä merellinen maisema tekisivät vieraisiin vaikutuksen, Juha Kytö maalailee katseen kiertäessä lumen peittämää venesatamaa.

Kytö on frisbeegolfmies. Hän perusti Helsinkiin mm. Disc Golf Vikings-seuran vuonna 2014. Nykyään Kytö pyörittää vaimonsa Terhin kanssa majoitus-, kahvila-, venesatama- ja campingpalveluita tarjoavaa Sibbeä.

Sibben frisbeegolfrata sijaitsee tunnelmallisessa maalaismaisemassa Nobel-palkitun A.I. Virtasen vanhalla kotitilalla.
Sibben frisbeegolfrata sijaitsee tunnelmallisessa maalaismaisemassa Nobel-palkitun A.I. Virtasen vanhalla kotitilalla. Riikka Porttila/Yle

Kolmen kentän skaba

Kilpailua varten Söderkullan kartanon perinnemiljööseen rakennetaan viikoksi ylimääräinen frisbeegolfrata. Juha Kytö on suunnitellut myös Sibben radan ja kolmas kilpailupaikka sijaitsee Helsingin Kivikossa.

– Kivikon rataa joudumme muuttamaan haastavammaksi kilpailua varten, Juha Kytö kertoo. Hänellä on vahva näkemys kilpailuihin soveltuvista radoista ja miehen asiantuntemusta kisojen suunnittelussa on hyödynnetty mm. Espanjan Malagassa.

Kansainväliset kisakriteerit täyttävällä radalla on oltava 18 väylää, hyvät heittoalustat ja turvallisuus huomioituna. Yleisö pääsee seuraamaan kilpailua valikoiduilta paikoilta.

– Sibben viimeinen väylä on näyttävä, kun kilpailussa heitetään uimajärven yli, Juha Kytö paljastaa.

Huippusuunnistusta ja valjakkoajon PM-kisat

Talven perinteinen Sipoon Susihiihto peruttiin lumipulan vuoksi, mutta suunnistuseura OK Trian järjestää toukokuussa huippusuunnistajien kotimaisen eliittikilpailun, Huippuliigan sprinttikisat.

Sipoon elinkeinopäällikkö Rauno Tiainen nostaa matkailun vetonauloiksi myös Talma Active Parkin, Sipoonkorven ja saariston. Hiukan yllättäen hän näkee kasvupotentiaalia myös hevosalalla.

– Ratsastusalalla piilee valttikortti, jota ei olla vielä käytetty. Sipoossa on paljon talleja ja täällä voisi järjestää vaikka hevosvaelluksia, jos maanomistajat sallivat. Savijärven kartanolla järjestetään heinäkuussa hevosten valjakkoajon PM-kilpailut.

Sipoon Pilvijärvi on suosittu retkeilypaikka
Sipoon Pilvijärvi on suosittu retkeilypaikkaRiikka Porttila/Yle

Vanhaa kirkkoa ihailevat eivät jätä rahaa

Porvoossa piipahtavat Helsingin risteilyturistit, voisivat piristää Sipoon matkailua.

– Vuosittain n. 10 000 matkailijaa pysähtyy Vanhalle kirkolle, mutta harva jättää reissullaan rahaa, Tiainen sanoo.

Yritykset tekevät lujasti töitä matkailun edistämiseksi ja haluaisivat kunnan mukaan markkinointiyhteistyöhön.

– Toivomme, että vuoden 2018 budjetissa olisi rahaa myös matkailukoordinaattorin palkkaamiseen. Tavoitteenamme on myös luoda oma portaali, josta kiinnostunut voi valita ja räätälöidä itselleen ”Sipoo-palvelut”, Tiainen avaa suunnitelmia.

Hän näkee kasvun mahdollisuuksia erityisesti saaristomatkailun ja Sipoonkorven kehittämisessä. Lisäksi Talmassa ja Nevaksessa on kaavoittamalla luotu mahdollisuus hotelli- ja kylpyläpalveluiden rakentamiselle ja Kalkkirannassa vierasvenesatamalle. Kaikkien näiden toteuttamiseen tarvitaan yrittäjiä.