Viisi miestä ja 1500 kilometriä – melojia yhdistää vakava sairaus

Viisi syöpään sairastunutta miestä aikoo meloa ensi kesänä koko Suomen rannikon päästä päähän. Jokaisella on takana oma taistelunsa.

syövät
Mikael Nylund, Kaj Haakana, Mikko Luokkamäki, Reino Lähdemäki ja Anders Myntti aloittavat alkukesästä kovan melontaurakan
Mikael Nylund, Kaj Haakana, Mikko Luokkamäki, Reino Lähdemäki ja Anders Myntti aloittavat alkukesästä kovan melontaurakan Micke Weckström

Vaasalaiset Mikael Nylund, Reino Lähdemäki, Mikko Luokkamäki sekä mustasaarelaiset Kaj Haakana ja Anders Myntti ovat kaikki sairastuneet syöpään.

Vaikka jokaisen tapaus onkin omanlaisensa, yhdistää heitä yhteinen tavoite pysyä terveenä ja parantua. Kaikki viisi ovat myös liikunnallisia ja intohimoisia luontoihmisiä.

Anders Myntin jo muutamia vuosia kypsyttelemä idea vie miehet nyt yhteiseen isoon haasteeseen. He aikovat nimittäin meloa tulevana kesänä koko Suomen rannikon päästä päähän.

Kuin törmäys päin seinää

Pian 65-vuotta täyttävällä Anders Myntillä todettiin pahalaatuinen keuhkosyöpä vuonna 2011.

– Minulla on loppujen lopuksi käynyt erittäin hyvä tuuri, vaikka diagnnosin saaminen tuntui kuin olisi törmännyt sadan kilometrin vauhdilla päin seinää, Myntti sanoo.

– Sen jälkeen olen mennyt päivän kerrallaan. Nämä ovat olleet minulle hyviä vuosia, vaikka olenkin joutunut joistain asioista tinkimään. Olen pärjännyt hyvin ja tavallaan sekin on nyt hyvä motivaatio tähän haasteeseen, hän sanoo.

Viisikon vanhin, 68-vuotias Kaj Haakana sai kuulla sairastavansa eturauhassyöpää nelisen vuotta sitten

– Olihan se kova kolaus, varsinkin kun vain noin vuotta aiemmin siskoni mies oli menehtynyt samaisen eturauhasyövän seurauksiin. Ajettelin silloin tästä kuultuani, että olikohan tämä nyt sitten tässä. Mutta kiitos nykyajan lääketieteen ja myös Vaasan Keskussairaalan ripeän toiminnan, nyt tilanne näyttää hyvältä, Kaj Haakana kertoo.

Syöpään sairastuneet Anders Myntti ja Kaj Haakana aikovat meloa kesällä koko Suomen 1500 kilometrin mittaisen rannikon päästä päähän.
Syöpään sairastuneet Anders Myntti ja Kaj Haakana aikovat meloa kesällä koko Suomen 1500 kilometrin mittaisen rannikon päästä päähän.Antti Haavisto/Yle

Viisi miestä ja viisi tarinaa

Anders Myntin ja Kaj Haakanan lisäksi mukana ensi kesän hankkeessa on myös kolme muuta syövän kokenutta melojaa.

41-vuotias Mikko Luokkamäki on käynyt läpi kovan mankelin. Hän sairastui vuonna 2014 leukemiaan ja sai samanaikaisesti myös kaksi aivoverenvuotoa sekä verenmyrkytyksen. Pitkän sairaalahoidon päätteeksi tehtiin vielä vaativa sydänleikkauskin, mutta silti elämä voitti ja nykyään Mikko lliikkuu varsin monipuolisesti.

54-vuotiaalla Mikael Nylundilla todettiin melanooma vuonna 2014, ja paluu erityisopettajan ammattiin ja monien liikunta- ja ulkoilmaharrastusten pariin onnistui häneltäkin hyvin. Nylund liikkuu lähestulkoon kaikin mahdollisin tavoin ja erityisen paljon luonnossa, vuoden ympäri.

Kuusikymppisen Reijo Lähdemäen pysäytti taas vatsasyöpä, joka löytyi vuonna 2011. Leikkauksen ja vuoden sairasloman jälkeen hän palasi töihin ja harrastaa melonnan ohella muutakin retkeilyä sekä talvisin hiihtoa.

Kaikille syöpää sairastaville

Toukokuussa käynnistyvällä 1500 kilometrin mittaisella Syöpämelonta-projektilla on tarkoitus tukea ja kannustaa syöpään sairastuneita ja kerätä samalla myös varoja Vaasan keskussairaalan onkologiselle yksikölle sekä Pohjanmaan Syöpäyhdistykselle.

Kaikilla viidellä miehellä on kokemusta melonnasta, mutta kukaan heistä ei ole aiemmin melonut tälläistä urakkaa.

Vironlahdelta starttaava matka vie etelästä kohti pohjoista Tornionjokea ja matkaa kertyy kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Vaasan Kanoottikerhon puheenjohtajanakin toiminut Kaj Haakana ja eräopas, koiravaljakkokuski Anders Myntti suunnittelevat melovansa koko matkan. Porukan muut kolme melojaa osallistuvat matkaan etappiluontoisesti.

Kaikkien päämäärä ja motivaatio on silti sama.

– Ensisijaisesti tämä hanke on sympatian osoitus kaikille syöpää sairastaville ja heidän läheisilleen, mutta kyse on myös hyväntekeväisyysprojektista. Toiveena olisikin, että mahdollisimman moni yritys, yhdistys, kunta tai vaikka yksityishenkilökin lähtisi tukemaan hankettamme sopivaksi katsomallaan summalla, Ander Myntti kertoo.

Jotta Syöpämelonta-hanke onnistuisi, vaatii se tarkkaa logistista suunnittelua ja myös päivitystä ja seurantaa muunmuassa sosiaalisessa mediassa. Lisäksi noin viidelle viikolle jakaantuva rupeama vaatii hyvinkin noin 40 kilometrin mittaisia päivätaipaleita sekä tietysti suotuisia säitä. Tosin nämä miehet ovat tottuneet koviinkiin olosuhteisiin.

Varoja tärkeään kohteeseen

Pohjanmaan Syöpäyhdistys (siirryt toiseen palveluun) avaa hanketta varten oman keräystilin, jonne kuka tahansa halukas voi tukensa osoittaa. Melojien eritystavoitteena olisi kerätä varoja niin sanottua PET-röntgeniä varten. Tämä tietokonetomografia on tärkeä syövän diagnostiikan sekä seurannan kuvantamismenetelmä ja myös välttämätön sädehoidon suunnittelun apuväline, eikä sellaista Pohjanmaalla ole.