Viemäritulva tuhosi perheen kodin – Vuosien korvauskiista kaupunkia vastaan jatkuu

Orivesiläiset Päivi ja Seppo Nikkilä eivät pääse enää koskaan palaamaan kotiinsa. Korvauskiista kaupunkia vastaan jatkuu kolmatta vuotta.

Kotimaa
Tauluja nojaa lattialla seinää vasten viemärivahingossa tuhoutuneessa talossa
Jousia Lappi / Yle

Sammal on alkanut vallata järven rannalla maalaismaiseman keskellä seisovan keltaisen omakotitalon kattoa. Kun Seppo Nikkilä avaa etuoven, eteisestä pelmahtaa vahva viemärin haju.

Ikkunalla on kuolleita ruukkukasveja, ja taulut nojaavat seinää vasten lattialla. Muutkin tavarat ovat sikin sokin, lattiaa on revitty auki ja seinissä on näytteidenoton vuoksi tehtyjä reikiä.

Nikkilä on käynyt entisessä kodissaan viimeksi noin vuosi sitten.

– Ei tänne mielellään tule. Mieluummin pysyy kaukana tästä paikasta, Nikkilä sanoo.

Päivi ja Seppo Nikkilä istuvat sohvalla
Päivi ja Seppo Nikkilä kertovat, että ei mene päivääkään, että he eivät ajattelisi kotinsa menettämistä.Jousia Lappi / Yle

Ulostejäte ulottui nilkkoihin

Nikkilä rakennutti perheelleen kodin lapsuudenmaisemiinsa 1980-luvun puolessavälissä. 2010-luvulla talo oli remontoitu kokonaan viimeisen päälle.

Unelma muuttui painajaiseksi juhannusaattona 2014. Viimeinen pintaremontti oli juuri valmistumassa, kun Nikkilä sai remonttimieheltä yllättävän puhelun lomamatkalle Espanjaan. Uuden lattian oli peittänyt ainakin nilkkoihin ulottunut kerros ulostejätettä.

Taloon oli tulvinut Oriveden kaupungin runkoviemäristä puhdistamatonta yhdyskuntajätettä. Talon toisessa päädyssä kasvanut juhannusruusu kuoli, koska jätevettä valui sokkelin läpi rakennuksen ulkopuolelle.

Viemäritulva sai alkunsa roskanuotiosta. Nikkilöiden naapuri poltti tontillaan roskia, mutta pahaksi onneksi tuli levisi ja vaurioitti tontilla sijaitsevan kaupungin jätevesipumppaamon etukaivoa. Muovinen etukaivo suli, ja jätevesi tulvi Nikkilöiden taloon.

Keltainen omakotitalo
Nikkilöiden talon pihalle vuonna 2014 rakennettu terassi on alkanut haarmaantua.Jousia Lappi / Yle

Kultainen kaulakoru pelastui

Jätteen sisältämät mikrobit ja taudinaiheuttajabakteerit tuhosivat koko rakennuksen ja lähes kaikki siellä olleet tavarat käyttökelvottomiksi. Yksi harvoista säilyneistä esineistä on Päivi Nikkilän kaulassa roikkuva kultakoru. Senkin rasia oli viemärihajun pilaama.

Nikkilät eivät enää koskaan päässeet palaamaan kotiinsa. Uusi kalanruotoparketti revittiin irti, ennen kuin Nikkilät ehtivät edes nähdä sitä.

– Kiinteistö oli korjattu sitä ajatellen, että siinä vietetään loppuelämä. Oli tosi kova paikka lähteä pois siitä, Seppo Nikkilä sanoo.

– Jokainen voi kuvitella, että kuulee esimerkiksi työpäivänsä keskellä, että ei voi enää mennä kotiin. Mitä tekisitte? Päivi Nikkilä kysyy.

Viemärivahingossa tuhoutuneen talon olohuone
Talosta on viety pois muun muassa pilaantuneita verhoja ja vaatteita, mutta jäljellä on paljon ulostejätteen saastuttamia huonekaluja ja muita esineitä.Jousia Lappi / Yle

Tytär menehtyi vaikeaan sairauteen

Nikkilät alkoivat heti etsiä väliaikaista asuntoa Espanjasta käsin. Aluksi he saivat kalustetun asunnon Tampereelta, mutta vain kahdeksi viikoksi.

Tämän jälkeen he olivat jonkin aikaa hotellissa ja myös mökillä, jonne ei tullut juoksevaa vettä. Vuokraamaltaan mökiltä he joutuivat lähtemään tyttärensä vaikeaan sairauteen liittyvän infektioriskin vuoksi.

Tällä hetkellä kodin virkaa ajaa vapaa-ajanasunto Orivedellä. Samassa asunnossa heidän 15-vuotias tyttärensä vietti viimeiset hetkensä ennen kuolemaansa keväällä 2015.

– Kuinka voi tällä tavalla kohdella elämä yhtä perhettä? Melkein joka yö siihen herää ja miettii, että minkä takia näin on voinut käydä. Ei se tunnu enää kohtuulliselta, Seppo Nikkilä sanoo.

– Minä varmaan jätin sen taloasian taka-alalle, koska tiesin, että mieheni hoitaa sitä ja minä hoidan tytärtämme. Siitä on vaikea puhua. Ei voinut eikä jaksanutkaan molempia ajatella yhtä aikaa, Päivi Nikkilä sanoo.

Vakuutus ei korvannut viemärivahinkoa

Naapuri sai varomattomasta tulenkäsittelystä sakkoa 370 euroa, mutta häntä ei velvoitettu korvaamaan Nikkilöiden menetystä.

Nikkilöiden oma kotivakuutus ei korvannut senttiäkään. Vakuutusehdoissa on pykälä, joka sulkee korvausten ulkopuolelle kaupungin viemärijohdon tukkeutumisesta aiheutuvat vahingot.

Oriveden kaupunki kiisti korvausvelvollisuutensa ja kehotti kääntymään korvausasiassa tulipalon aiheuttajan puoleen. Nikkilöille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin haastaa Oriveden kaupunki oikeuteen.

Tämä on aivan järjetöntä. Tässä on poltettu satoja tuhansia euroja kuin taivaan tuuliin.

Seppo Nikkilä

Keväällä 2015 Pirkanmaan käräjäoikeus päätti välituomiossaan, että Oriveden kaupungin pitää korvata Nikkilöiden vahingot. Oikeuden mukaan osasyy tulvaan oli se, että kaupungin jätevesijärjestelmä oli väärin asennettu, eikä siksi toiminut kunnolla. Kiista korvauksen suuruudesta jatkuu yhä.

– Tämä on aivan järjetöntä. Tässä on poltettu satoja tuhansia euroja kuin taivaan tuuliin. Olisimme tehneet siihen jo uuden talon sillä rahalla, mitä tässä on palanut oikeudenkäyntikuluihin, erilaisiin asiantuntijalausuntoihin ja ylimääräisiin asumiskuluihin, Seppo Nikkilä sanoo.

Kiista jatkuu todennäköisesti hovioikeudessa

Viime syyskuussa kaupungin vakuutusyhtiö IF maksoi Nikkilöille Oriveden kaupungin puolesta vakuutuskorvauksia noin 400 000 euroa. Nikkilöistä summa oli liian pieni, joten kiistan käsittely oikeudessa jatkui.

Juuri ennen joulua käräjäoikeus päätti, että korvauksia olisi pitänyt maksaa lähes kaksinkertainen määrä. Oikeudenkäynti- ja asianajokuluihin Nikkilöiltä on mennyt tähän mennessä noin 120 000 euroa.

Lisäksi korvaussumma sisältää noin 40 000 euroa väliaikaisesta asumisesta ja noin 15 000 euroa asian selvittelystä syntyneitä kustannuksia. Viivästyskorkojen osuus on tällä hetkellä noin 100 000 euroa. Oriveden kaupungin oikeudenkäynti- ja asiantuntijakulut ovat noin 100 000 euroa.

Järjestelmä nyt Suomessa on tällainen, että oikeudenkäynnit kestävät.

Juha Kuusisto

Kaupunki on viemässä korvauskiistan hovioikeuteen. Kaupungin vakuutusyhtiön ja asianajajien mielestä käräjäoikeuden tuomion perusteet eivät ole oikeat.

– Tämä on tietysti erittäin ikävä tapaus ja inhimillisesti heille erittäin hankala asia, mutta tämä järjestelmä nyt Suomessa on tällainen, että oikeudenkäynnit kestävät. Koska saamme vakuutuksesta korvauksen, niin kyllä meidän täytyy tässä mennä yhteistyössä vakuutusyhtiön kanssa, sanoo Oriveden kaupunginjohtaja Juha Kuusisto.

Pieni silta ja huvimaja keltaisen omakotitalon pihalla
Jousia Lappi / Yle

Kaupungin suhtautuminen pettymys

Seppo Nikkilä on toiminut yrittäjänä Orivedellä 30 vuotta. Terveydenhuoltoalalla työskentelevä Päivi Nikkilä on Oriveden kaupunginvaltuuston jäsen.

Seppo Nikkilä on pettynyt siihen, miten kaupunki on suhtautunut heidän vaikeuksiinsa.

– Olen maksanut aika paljon veroja Oriveden kaupungille. Tässä tapauksessa ei ole hirveästi apuja siltä puolelta tullut, Nikkilä sanoo.

Nikkilä teki hyvän tilin myymällä yrityksensä muutamia vuosia sitten. Nikkilät ovat usein miettineet, miten heidän olisi käynyt, jos heillä ei olisi ollut rahaa järjestää väliaikaista asumista ja ajaa oikeuksiaan.

– Onko näin mahdollista tapahtua nykypäivän oikeusvaltiossa, että ihminen jätetään aivan heitteille siitä huolimatta, että on kaikin tavoin pyrkinyt varmistamaan vahingon varalta turvansa vakuutuksilla? Seppo Nikkilä kysyy.

Nikkilät varautuvat vuosien odotukseen

Uutta kotia Nikkilät eivät vielä uskalla suunnitella. Lähitulevaisuus on kesämökillä Oriveden takamailla.

– Varmaan tässä voi tätä menoa kestää vielä useita vuosia. Meidän pitää sitten katsoa asumisjärjestelyjä, kun tämä asia saadaan loppuun käsitellyksi, Seppo Nikkilä sanoo.

Ennen lähtöä Nikkilät näyttävät vielä entisen kotinsa pihassa olevan terassin ja kylpypaljun. He rakensivat terassin keväällä 2014, jotta pyörätuolilla liikkunut tytär olisi päässyt helpommin ulkoilemaan.

– Koskaan tytär ei tainnut sitä käyttää sitten, Seppo Nikkilä muistelee.