Home haittaa viljan itävyyttä – sateinen kesä näkyy siementen laadussa

Viljelijöillä on nyt poikkeuksellisen painavat syyt tutkituttaa viime satokauden viljojen itävyys. Jo tutkituissa erissä itävyys on ollut keskimäärin hyvä, mutta niissä on havaittu suurta vaihtelua. Erityisesti kauran itämisessä on ongelmia.

Kotimaa
Siementutkimusta Luken Ylistaron toimipisteessä.
Siementutkimusta Luonnonvarakeskuksen Ylistaron toimipisteessä. Pasi Takkunen/Yle

Kevättä kohden mennään ja se näkyy Luonnonvarakeskuksessa Ylistarossa. Keväällä maahan pantavista kylvösiemenistä on tullut noin 1500 erää tutkittavaksi. Näissä näytteissä itäminen on pääosin ollut kohdillaan.

– Keskimäärin näyttää hyvältä. Ohrilla ja vehnällä itävyys on keskimäärin 80-90 prosenttia, mutta mukaan mahtuu huonompiakin eriä. Oman tilan kylvösiemenen tason selvittäminen on nyt tärkeää, sanoo tutkimusinsinööri Tapio Kujala.

Evira tekee itävyystutkimuksia sertifiointia hakeville kaupallisille siemenerille. Niiden tutkimuksissa viime satokauden viljoilla itävyysprosentit ovat niin ikään 80-90 prosentin tietämillä.

Heikommissa erissä, erityisesti kauran siemenissä, on todettu homeiden aiheuttamia itämisongelmia. Tutkituista kauraeristä 16 prosenttia ei yltänyt sertifioiduksi, myytäväksi siemeneksi.

Siementutkimusta Luonnonvarakeskuksessa Ylistarossa.
Siementutkimusta Luonnonvarakeskuksessa Ylistarossa.Pasi Takkunen/Yle

Huonolla siemenellä heiveröinen oraspelto

Isäntien lähettämien oman tilan viljanäytteiden itävyys on ollut vielä kehnompaa. Kehnoimmissa erissä vain puolet jyvistä oli itäviä. Kylvettävien siementen itävyyden pitää olla reilusti parempi.

– Jos siementen itäminen alkaa olla 70 prosentin kohdilla ja siemenkoko on vain kohtuullinen, kylvömäärä hehtaarille nousee niin suureksi, että se ei enää ole kannattavaa, sanoo Tapio Kujala.

Kujalan mukaan heikko itävyys näkyy myös oraissa. Peltoon kasvaa vain harva, laikullinen kasvusto. Mikäli siemenen elinvoima on heikko, niin nekin oraat, jotka pellosta nousevat, voivat olla heikkoja. Kaikki näkyy lopulta heikkona satona.

Tutkimusinsinööri Tapio Kujala.
Tutkimusinsinööri Tapio Kujala.Pasi Takkunen/Yle

Ongelmia aiheuttavat homesienet

Heikon itävyyden taustalla on viime kesän märät ja lämpimät kelit. Pitkään jatkuneessa kosteassa lämmössä homesienet lisääntyivät viime kesänä poikkeuksellisen voimakkaasti. Lämpimät ja märät kelit sattuivat juuri viljojen kukinta-aikaan ja elokuulle ennen korjuuta.

Syksyllä korjatuissa viljoissa tavattiin poikkeuksellisen suuria homesienten erittämiä myrkyllisiä aineita. Niinpä muun muassa kaurasta kolmasosa ei kelvannut elintarvikekäyttöön lainkaan.

Homesienten haitat näkyvät nyt selvästi myös osassa kylvösiemeniä. Silti osa viljelijöistä ottaa riskin ja jättää siemenensä tutkimatta.

– Kyllähän tämä pitäisi olla rutiinitoimenpide kaikilla tiloilla, jotta keväällä vältyttäisiin yllätyksiltä. Osa on hyvin asiasta perillä, mutta osa ei välitä ja mennään vanhoilla säädöillä, tuhahtaa tutkimusinsinööri Vesa Hietanen Luken Ylistaron toimipisteestä.