Koe uusi yle.fi

Etelä-Savossa kuntavaaliehdokkaiden määrä romahti edelliskerrasta

Ehdokasmäärät ovat pudonneet merkittävästi kaikilla puolueilla vihreitä ja Vasemmistoliittoa lukuunottamatta. Suhteellisesti eniten ehdokasmäärä laski Rantasalmella.

kuntavaalit
Vaalikuoren tiputtaminen vaaliuuraan.
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Etelä-Savossa kuntavaaliehdokkaita on tänä keväänä 1 138. Tämä on merkittävästi vähemmän kuin vuoden 2012 kuntavaaleissa, jolloin ehdokkaita oli maakunnassa yhteensä lähes 1 500.

Viime vaaleissa Etelä-Savossa valittiin 400 valtuutettua, valtuustojen pienenemisen myötä määrä on nyt 378.

Mikkelissä paikkamäärä vähenee kahdeksalla 51:een, Pieksämäellä niin ikään kahdeksalla paikalla 35:een. Heinävedellä valtuutettuja valitaan neljä vähemmän kuin aiemmin, 17. Rantasalmen valtuustoa pienennetään kahdella paikalla 19:ään.

Suurimmat pudottajat kokoomus ja SDP

Määrällisesti eniten ehdokasmäärä on laskenut SDP:llä, jolla on näissä vaaleissa 91 ehdokasta (27 prosenttia) vähemmän kuin viime kerralla. Prosentuaalisesti suurin lasku on kuitenkin ollut kokoomuksella, jonka ehdokasmäärä on laskenut peräti 34 prosenttia edellisvaaleista. Ehdokasmäärä on laskenut 259:stä 172:een.

Prosenttien perusteella lähes yhtä suuri lasku on kristillisdemokraateilla, joilla on kevään vaaleissa 31 prosenttia vähemmän ehdokkaita kuin vuonna 2012. Viime vaaleissa listoilta löytyi 95 nimeä, nyt ehdokkaita on 66.

Ehdokasmäärä on laskenut myös Perussuomalaisilla ja keskustalla. Perussuomalaisia on näissä vaaleissa ehdolla neljäsosa vähemmän kuin viime vaaleissa, nyt yhteensä 135.

Keskusta on kuluvalla kaudella ollut Etelä-Savon suurin puolue, ja monessa maalaiskunnassa sillä on enemmistö valtuustopaikoista. Nyt puolueen listoille on saatu 87 ehdokasta (20 prosenttia) vähemmän kuin vuoden 2012 kuntavaaleissa.

Vihreillä ja Vasemmistoliitolla ehdokasmäärät ennallaan

Syytä iloon on vihreillä, Vasemmistoliitolla ja sitoutumattomilla ryhmillä. Vihreät on saanut Etelä-Savossa 67 ehdokasta, eli yhtä monta kuin viime kuntavaaleissa. Vasemmistoliitollakin ehdokasmäärä on laskenut vain kolmella, 45:een ehdokkaaseen.

Sitoutumattomissa ryhmissä ehdokasasettelun sujuminen vaihtelee kunnittain. Rajun pudotuksen on kokenut Mäntyharjun puolueisiin sitoutumattomat, joilla on näissä vaaleissa kahdeksan ehdokasta. Viime vaaleissa ehdokkaita oli 18. Joroisissa sitoutumattomien yhteislistalla on nyt 12 nimeä, kun ehdokkaita oli viime kerralla 19.

Sen sijaan Heinäveden sitoutumattomilla on ehdokkaita seitsemän kuten viime kerrallakin. Hirvensalmella Itsenäinen KuntaLiike on kasvattanut listaa yhdellä ehdokkaalla, valtuustopaikasta kilpailee nyt viisi ehdokasta.

Etelä-Savon suurimman nousun ehdokasasettelussa on tehnyt Pertunmaan sitoutumattomien yhteislista, joka on nyt lähes kaksi kertaa pidempi kuin viime vaaleissa. Listalta pyrkii valtuustoon 13 henkilöä.

Kaupungeissa ehdokasmäärät laskeneet radikaalisti

Mikkelin, Savonlinnan ja Pieksämäen osalta puolueiden ehdokasasettelu noudattaa maakunnan isoa kuvaa. Mikkelissä ja Savonlinnassa ehdokkaiden määrä putosi kolmanneksella ja Pieksämäelläkin lähes neljänneksen.

Ehdokasmäärä on pudonnut erityisesti kolmella suurimmalla puolueella, keskustalla, SDP:llä ja kokoomuksella.

Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien listoilla on nimiä tuntuvasti viime vaaleja vähemmän Mikkelissä ja Savonlinnassa, mutta Pieksämäellä Perussuomalaisilla on yhtä on monta ehdokasta kuin viime kerralla ja kristillidemokraateilla yksi enemmän kuin viimeksi.

Vihreät on onnistunut kaksinkertaistamaan listan pituuden Pieksämäellä. Mikkelissä puolueella on yhtä monta ehdokasta kuin viime kuntavaaleissa, mutta Savonlinnassa nimiä on listassa yli kolmasosa vähemmän kuin viime kerralla.

Vasemmistoliiton ehdokashankinta on Etelä-Savon kaupungeissa sujunut hyvin. Mikkelissä ehdokasmäärä on lähes tuplaantunut viime vaaleista, ja Pieksämäelläkin listalla on kolme ehdokasta enemmän kuin edelliskerralla. Savonlinnassa ehdokasmäärä on pysynyt samana.

Pienpuolueet eivät asettaneet näissä vaaleissa listoja Etelä-Savon kaupungeissa.

Maalaiskunnissa listat lyhentyneet maltillisesti

Kuluvalla kaudella keskustalla on ollut hallussaan enemmistö valtuustopaikoista viidessä Etelä-Savon kunnassa: Hirvensalmella, Juvalla, Rantasalmella, Sulkavalla ja Puumalassa. Lisäksi puolue on ollut selvästi muita puolueita suurempi Kangasniemellä.

Näiden kuntien osalta keskustan ehdokashankinta ei ole kärsinyt yhtä paljon kuin maakunnallisesti tarkasteltuna. Hirvensalmella ja Kangasniemellä ehdokkaita on viisi vähemmän kuin edelliskerralla, Rantasalmella lista on kutistunut jopa seitsemällä ehdokkaalla. Juvalla ja Sulkavalla keskustalla on kolme ehdokasta vähemmän kuin viime vaaleissa, Puumalassa ehdokasmäärä on säilynyt samana.

Vuoden 2012 vaaleissa paikkansa Etelä-Savon toiseksi suurimpana puolueena säilytti SDP. Maaseutukunnissa SDP:n ehdokasmäärät ovat laskeneet hyvin samaan tapaan kuin keskustallakin. Sulkavalla ehdokkaita on yhtä paljon kuin viime vaaleissa, Kangasniemellä puolue asettaa kahdeksan ehdokasta vähemmän kuin edelliskerralla. Tähän väliin asettuu ehdokasmäärien lasku muissa Etelä-Savon maalaiskunnissa.

Suhteellisesti tarkasteltuna kuntavaaliehdokkaiden määrä vähenee kaikista Etelä-Savon kunnista eniten Rantasalmella, jossa ehdokkaita on yli 40 prosenttia vähemmän kuin viime vaaleissa. Pertunmaa on ainut Etelä-Savon kunta, jossa kuntavaaliehdokkaita on viime vaaleja enemmän – nimittäin yksi enemmän.