1. yle.fi
  2. Uutiset

Puuveneille kelluva näyttely Kotkan Sapokkaan

Kaikkein kauneimmat puuveneet pääsevät ainoastaan puuveneille omistettuun laituriin kaiken kansan ihailtavaksi.

veneet
Laituri Kotkan Sapokassa
Olli Törönen / Yle

Kotkan Sapokkaan tulee ensi kesäksi puuveneille oma laituri. Tervasillan ja Sapokan vesipuiston patosillan välinen laituri varataan ainoastaan puuveneille.

Veneet valitaan laituriin ulkonäön perusteella. Raati tekee valinnan valokuvista. Asiantuntijana on puuveneveistäjä Allan Savolainen. Tavoitteena on löytää kattava edustus erilaisia puuveneitä. Laiturin pohjoispuolelle on tulossa pääaosin meriläismallisia veneitä.

– Haussa on myös erilaisia pienempiä puuvenekaunottaria, kuten 1960-luvun tuulilasiveneitä, sanoo Kotkan venepaikosta vastaava Risto Inkeroinen.

Komeat puuveneet kerätään yhteen kaikkien ihailtavaksi

Ajatuksena on saada kerättyä hyvin pidetyt puuveneet samaan laituriin yhdenlaiseksi nähtävyydeksi. Laituri pysyy suljettuna, mutta portti avataan teemapäivinä, joilloin yleisö pääsee tutustumaan veneisiin paremmin laiturilta käsin. Muutamat puuveneen omistajat ovat jo ilmoittaneet kiinnostuksestaan puuvenelaituria kohtaan.

Ajankohta puuvenelaiturin perustamiselle on nyt otollinen, koska suuret purjelaivat purjehtivat Kotkaan heinäkuussa The Tall Ships Races -purjelaivatapahtuman yhteydessä.

Laituri muutetaan puuveneiden tarpeisiin sopivaksi

Kotkan kaupungin omistamalta laiturilta poistetaan aisapaikat pohjoispuolelta, jotta osalle veneistä saadaan kylkikiinnityspaikkoja. Kiinnitysaisojen poisto on jo aloitettu.

– Laituriin on tulossa kylkikiinnityksellä pääosin meriläismallisia puuveneitä, jotka ovat pituudeltaan noin 7-8 metriä. Niitä on tällä hetkellä jo tulossa kuusi kappaletta, kertoo Risto Inkeroinen.

Puuveneille varattu laituri on 55 metriä pitkä. Kuinka monta venepaikkaa laiturille tulee, riiippuu tarpeesta ja siitä, millaisia veneitä on tarjolla. Laiturin eteläpuolen aisapaikkoja voidaan tarpeen mukaan kaventaa ja lisätä.

Laiturin muutostyöt valmistuvat veneilykauden alkuun mennessä.

Lue seuraavaksi