Ammeita, värejä ja uutuuden kiiltoa – Tältä näyttää Suomen kattavin naistentautien- ja synnytysten päivystys

Kauan odotettu Helsingin Naistenklinikan remontti on valmistunut. Uudet tilat muun muassa nopeuttavat huomattavasti vastasyntyneiden pääsyä tehohoitoon.

Naistenklinikka (HUS)
Naistenklinikan perhehuone
Antti Kolppo / Yle

Helsingin Naistenklinikan lisäsiiven remontti on viimein valmis ja ovet synnyttäjille avattiin keskiviikkona. Hyksin naistentautien päivystys keskitetään jatkossa Naistenklinikalle, mutta synnytykset jatkuvat myös Kätilöopistolla ja Jorvissa.

Naistenklinikan uudet tilat otetaan käyttöön asteittain maaliskuun aikana. Katso alta, miten remontti muutti vanhoja tiloja.

Uudistettu synnytysosasto

Uudella synnytysosastolla on on 16 synnytyshuonetta, joista kuuden käytössä on kolme synnytysammetta. Näiden lisäksi synnytysosastolla on kiinnitetty huomiota lääkkeettömään kivunlievitykseen. Huoneista löytyy myös esimerkiksi tankoja, puolapuita ja riippumisliinoja.

Synnytysallas
Uudelta synnytysosastolta löytyy kolme ammetta, joissa voi synnyttää veteen. Antti Kolppo / Yle

Osastolla on pyritty perhekeskeiseen toimintatapaan ja kumppanillekin löytyy huoneista oma sänky.

Aluksi Naistenklinikalla on tavoitteena hoitaa 6 500 synnytystä vuodessa, ja kasvattaa lukua lähelle kymmentätuhatta.

Uudet leikkaussalit

Hyksin kaikki naistentautien leikkaukset siirtyvät Naistenklinikalle. Uudella osastolla löytyy muun muassa kahdeksan leikkaussalia. Toiminta leikkausosastolla alkaa maanantaina 6.3.

Naistenklinikan Leikkaussali
Uusi synnytysosastolta löytyvä keisarinleikkaussali nopeuttaa hätäsektioiden aloittamista. Antti Kolppo / Yle

Naistenklinikalla tullaan tekemään vuosittain 4 500 suunniteltua naistentautien leikkausta. Lisäksi tehdään myös keisarinleikkauksia ja päivystysleikkauksia. Käytännössä tämä tarkoittaa noin 20 leikkausta päivässä.

Synnytysosasto on saanut myös omat keisarinleikkaussalit, joiden ansiosta äiti saadaan leikkaukseen minuuteissa leikkauspäätöksen tekemisestä.

Vastasyntyneiden teho-osasto

Uusi teho-osasto on Meilahden ensimmäinen nimenomaisesti vastasyntyneille rakennettu teho-osasto. Osastoa odotettiin pitkään ja sille oli huutava tarve. Aikaisemmin vauvan matka synnytyssalista teho-osastolle tarkoitti jopa puolen kilometrin matkaa.

Naistenklinikkan käytävä ja taidetta
Hoitohenkilökunta halusi vastasyntyneiden teho-osastolle taidetta ja väriä.Antti Kolppo / Yle

– Nyt lapset syntyvät 10–15 metrin päässä siitä paikasta, jossa heitä päästään hoitamaan. Pienokaisia ei enää tarvitse valmistella siirtoa varten, vaan hoito voidaan aloittaa välittömästi, sanoo Hyksin Lasten ja Nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä.

Sairaita vastasyntyneitä ja keskosia hoidetaan ensisijaisesti omissa tehohoitohuoneissa, joissa myös vanhemmilla on yöpymismahdollisuus. Uutta on myös tulossa oleva videoseuranta, jonka avulla hoitajat voivat seurata vauvan vointia reaaliajassa omalta työpisteeltään.

Osastolla on yhteensä 23 huonetta ja siellä tullaan vuosittain hoitamaan noin 2 000 vastasyntynyttä.

Magneettikuvausyksikkö

Kaksi uutta magneettikuvauslaitetta tuovat tarvittavaa lisäkapasiteettia, sillä kuvausten kysyntä lisääntyy koko ajan. Laitteilla kuvataan erityisesti vastasyntyneiden teho-osaston potilaita ja gynekologisia potilaita.

magneettikuvaus laite Naistenklinikalla
Uudet magnettikuvauslaitteet auttavat myös muita HUS- sairaaloita Antti Kolppo / Yle

Tarvittaessa laitteilla helpotetaan myös muiden sairaaloiden kuvausjonoja. Kaikkiaan laitteilla tullaan tekemään noin 11 000 kuvausta vuodessa.

Myös Kirurgisessa sairaalassa väistössä olevat mammografia- ja ultraäänitoiminta siirtyy takaisin Naistenklinikalle tulevana syksynä.

Naistenklinikan henkilökunta oli vahvasti mukana uusien tilojen suunnittelussa. Työntekijät vaikuttivat muun muassa eri osastojen väri- ja materiaalivalintoihin.