Venäjällä vaaditaan Ukrainan Euroviisujen boikotoimista

Duumassa kehotetaan Venäjää boikotoimaan Kiovan Euroviisuja. Venäjän vahvin euroviisuehdokas on ukrainalaissyntyinen laulaja.

Euroviisut
Kuvassa Ukrainan artisti Jamala Euroviisuvoittonsa jälkeen Tukholmassa viime toukokuussa. Laulajalla on oikeassa kädessään pokaali ja vasemmassa kädessään kukkakimppu.
Ukrainan Jamala voitti Euroviisut viime toukokuussa Tukholmassa. Maja Suslin / EPA

MoskovaDuumanedustaja Vitali Milonov vaatii Venäjää boikotoimaan toukokuussa Kiovassa pidettäviä Euroviisuja vedoten virallisen Ukrainan "räikeään venäläisvastaiseen politiikkaan".

Venäläisviestimien mukaan Milonov on lähettänyt asiasta Venäjän Ykköskanavan pääjohtajalle Konstantin Ernstille avoimen kirjeen.

Siinä Milonov kehottaa televisiokanavaa pidättäytymään Euroviisujen televisioinnista ja kieltäytymään venäläisosallistujan lähettämisestä Kiovaan.

Asialla kiihkomielinen edustaja

Milonov vertaa Ukrainan Euroviisuihin osallistumista siihen, että natsi-Saksassa olisi järjestetty vastaavaa laulukilpailu.

– Ei tulisi mieleenkään, että neuvostokansalaisia olisi lähetetty kuvitteellisiin "Reichviisuihin". Valitettavasti olemme tänä päivänä ei-toivottuja vieraita kiihkoilijoiden kaappaamassa maassa, jossa halutaan tuhota kaikki se hyvä, mitä meidän ja Ukrainan kansojen välillä on, Milonov perustelee boikottia uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ensimmäisen kauden pietarilainen duumanedustaja tunnetaan niin kutsutun "homopropagandalain" isänä. Kiihkeästi konservatiivisia arvoja ajava Milonov on herättänyt huomiota aiemminkin räikeillä kannanotoillaan.

Duumassa ehdotus on saanut vastakaikua

Duumaan kulttuurikomitean varapuheenjohtaja Iosif Kobzon on ilmaissut tukensa Milonovin ehdotukselle Euroviisujen boikotoimisesta. Hän ei kuitenkaan kieltäisi kisojen televisiointia Venäjällä.

Yhtenäisen Venäjän duumanedustajana toimiva Kobzon on yksi Venäjän tunnetuimmista viihdelaulajista.

Ukrainan viranomaiset ovat kieltäneet Donetskin alueella Ukrainassa syntyneen Kobzonin maahantulon tämän venäläismielisten lausuntojen vuoksi.

Viisuboikotista puhuttu Venäjällä aiemminkin

Venäjällä on jo aiemminkin keskusteltu Kiovan Euroviisujen boikotoinnista. Asiassa on vedottu muun muassa venäläisten euroviisufanien turvallisuuteen sekä epäreiluuteen venäläisartististien tuomariarvostelussa.

Viime vuonna Tukholmassa pidetyissä Euroviisuissa Venäjän edustaja Sergei Lazarev sai eniten yleisöääniä, mutta tuomariäänien jälkeen voiton nappasi Ukrainaa edustanut Jamala.

Kilpailun voittanut laulu 1944 kertoo Krimin tataari Jamalan isoisoäidistä, joka joutui Stalinin pakkosiirtojen takia pakenemaan Krimin niemimaalta.

Venäjältä Kiovaan ukrainalainen laulaja?

Venäjällä ei ole vielä valittu edustajaa Kiovan Euroviisuihin. Venäläismedia kuitenkin uskoo useissa television laulukilpailuissa tunnetuksi tulleen Aleksandr Panaiotovin mahdollisuuksiin.

Panaiotov on syntynyt Ukrainan itäisessä osassa sijaitsevassa Zaporižžjanin kaupungissa. Tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee Venäjällä.

Venäjän tulee valita euroviisuehdokkaansa 16. maaliskuuta mennessä. Euroviisujen finaali järjestetään Kiovassa 13. toukokuuta.