Yllättävä biisitehdas metallibändi Amorphiksen taustalla – sanat syntyvät metsän keskellä pienessä kylässä

Metallibändi Amorphis ammentaa laulujensa aiheet Kalevalasta. Alkuperäisten, suomenkielisten tekstien takaa löytyy yllättävä tekijä.

musiikki
Pekka Kainulainen ja Tomi Joutsen Sammatin työväentalolla.
Pekka Kainulainen ja Tomi Joutsen Sammatin työväentalolla. Yle

40-vuotistaiteilijajuhlaa parhaillaan viettävä Pekka Kainulainen veistelee metristä kuusipölkkyä palloksi. Amorphis-solisti Tomi Joutsen kysyy kuulumisia ja valokuvaa taiteilijaa työssään.

– Tämä on jumppapallo, sanan varsinaisessa merkityksessä. Pitäisikö ottaa oikein sarjatuotantoon, pallon päällä hajareisin höylä kädessään istuva Kainulainen vitsailee.

Puuveistoksien, performanssien ja taidetapahtumien järjestämisen lisäksi Kainulainen on kirjoittanut sanat viidelle metallibändi Amorphiksen levylle. Jokainen levy keskittyy yhteen Kalevalan teemaan, kuten esimerkiksi Silent Waters Lemminkäiseen.

– Niinhän sitä sanotaan, että taiteilija tekee omaa kuvaansa. Ei Lemminkäisestäkään voi kirjoittaa, jos ei löydä itsestään sitä puolta. Minun nuoruudessani oli paljonkin Lemminkäistä. Hän on tunteidensa vietävissä ja aikamoinen sekopää. Toisaalta hänessä oli myös sellaista reippautta, jota Ilmarinen ja Väinämöinen tarvitsivat, Kainulainen kuvailee.

Työt tehdään hymyilevän Lönnrotin valvovan silmän alla

Erityisen ylpeä Kainulainen on siitä, että hän työskentelee nimenomaan kansalliseepoksen koonneen Elias Lönnrotin kotikylässä Sammatissa.

– Kirjoitin kahden levyn sanat paikassa, jonka ikkunasta melkein näkyi Lönnrotin kotitalo, ja siitä ikkunan alta hän on kulkenut kontti selässään, Kainulainen kertaa silmät loistaen.

Nykyisen työtilan valinnan sinetöi sen seinällä valmiiksi roikkunut muotokuva hymyilevästä Lönnrotista.

Elias Lönnrot -taulu.
Yle

Vielä uransa alkuvaiheessa Amorphis käytti Kalevalan tekstejä suoraan, mutta nyt tekstit ovat nykyisen kirjoittajansa omia, joskin vahvasti Kalevalaa henkiviä teoksia. Kainulainen kirjoittaa sanat suomeksi, jonka jälkeen ne käännetään englanniksi. Tähän asti visusti salassa pidetyt alkuperäistekstit julkaistaan pian kirjana. Seuraava levykin on jo suunnitteluasteella.

– Yhtään kirjainnappulaa en ole vielä painanut, mutta äitini kertoi minulle juuri unen, joka oli niin "hevi", että luulen sen päätyvän seuraavalle levylle mukaan, Kainulainen paljastaa.

Kalevala ja Suomi kovassa huudossa metallifanien keskuudessa

Amorphis kohtaa usein faneja, jotka ovat intoutuneet paneutumaan Kalevalaan ja jopa opiskelemaan suomen kieltä bändin musiikin kautta. Parhaillaan kahden kuukauden mittaiselle Kanadan ja Pohjois-Amerikan kiertueelle lähtöä tekevä kokoonpano ei aio luopua hyväksi havaitusta konseptistaan.

– Se on meidän tavaramerkkimme: melankolinen musiikki, suomalaisiksi tunnistettavissa olevat melodiat ja sielunmaisema. Tietenkään satunnainen musiikinkuuntelija ei välttämättä painota sanoja niin paljon, mutta minä arvotan tässä bändissä tekstit ihan yhtä korkealle kuin musiikin, laulaja Tomi Joutsen painottaa.

Amorphis
Ville Juurikkala

Amorphis on myös esiintynyt Lönnrotin kotitalon Paikkarin torpan pihamaalla viisi vuotta sitten.

– Sieltä on alun perin lähdetty keräämään näitä tarinoita ja sitten me tulimme populaarikulttuuribändinä esittämään samoja juttuja. Se oli hienoa ja olen ylpeä, että me teimme sen. Siellä oli yleisössä sekä kirkkoherra että kaupunginjohtaja. Sellaista kokemusta ei varmaan monella muulla metallibändillä ole, Joutsen muistelee nauraen.