Arvokkaat matkailuporot merkitään omaan rekisteriin – turistiporon koulutuksessa usean vuoden työ

Kymmenen vuotta ylläpidettyyn matkailupororekisteriin pääsee, kun osaa kävellä hihnassa, vetää rekeä ja käyttäytyä ihmisten kanssa.

matkailu
poro arctic reindeer -tila rovaniemi
Rekeä työkseen vetävä poro syö tuplasti sen, mitä tavallinen poro.

Auringossa lekotteleva Musti murisee tyytyväisenä Arctic Reindeer - porotilalla Rovaniemellä. Työvuoron alkuun on vielä pari tuntia. Sininen korvamerkki kertoo Mustin olevan yksi lähes tuhannesta Suomessa rekisteröidystä matkailuporosta.

– Jos meillä ajokas jää auton alle, niin siitä saa 3000 euroa korvausta. Kyse ei ole vain lihan arvosta, vaan porolla on muutakin arvoa, sanoo Arctic Reindeerin toimitusjohtaja Miia Merkku. Hän toimii myös Porotilamatkailu ry:n varapuheenjohtajana.

Matkailuporon 3000 euron korvausarvo on yli kolminkertainen tavalliseen poroon verrattuna. Tavallisesta auton tai junan alle jääneestä porosta maksetaan 700 - 1000 euron korvaukset.

Lapin kymmenet poromatkailuyrittäjät haluavatkin poronsa Paliskuntain yhdistyksen ylläpitämään matkailupororekisteriin. Keväisin rekisteri kasvaa noin sadalla porolla, kun Poromatkailuyhdistys kiertää ympäri Lappia pilttaamassa eli merkitsemässä uusia tulokkaita.

Rekisteriin kelpuutetaan ne, jotka suostuvat valjaisiin, eivät säiky ihmisiä ja tekevät rahaa. Yhden matkailuporon arvioidaan tuovan liikevaihtoa 10 000 euroa talvessa. Kulutkin tosin ovat isommat, matkailuporo syö ainakin tuplasti sen mitä tavallinen poro.

– Se tarvitsee energiaa, että jaksaa tehdä töitä. Meidän porot saavat aamulla jäkälää ja päivällä välipalana rehua ja jäkälää, jonka ne ehtivät märehtiä ennen kuin pitää lähteä illalla töihin. Tuolla aidassa on koko ajan saatavilla ruokaa eli ne voivat illalla ja yöllä syödä omaa tahtia niin että lihakset toipuvat.

Kaikista ei ole matkailuporoksi

Parisataa matkailuporoa kouluttanut Miia Merkku kertoo valitsevansa turistiporoiksi lihaksikkaita ja uteliaita tapauksia. Koulutettavaa on joka tapauksessa pariksi - kolmeksi vuodeksi. Kaikki alkaa siitä, että poro totutetaan päitsiin.

– Sekin on porolle aluksi stressi, että se ei pääse vapaasti pakenemaan mutta se tottuu siihen. Sitten me alamme pikkuhiljaa kävelyttää poroa ja se oppii vähitellen, että kun kävelee selän takana niin siinä on mukava mennä eivätkä päitset purista, Merkku tietää.

Jäkälänyyteissä maksettava tulospalkkio motivoi poron vetämään rekeä toisia ohittelematta. Reessä istuvia turisteja muistutetaan kuitenkin, että poro on puolivilli eläin eikä esimerkiksi sen sarviin pidä koskea. Innostunut turisti ei aina jaksa ohjeita kuunnella, kuten Joku-poro hyvin tietää.

– Sillä oli komeat sarvet ja asiakkaat alkoivat ottaa sen kanssa selfieitä poski poskea vasten. Joku-poro katsoi minua, että miten me tähän nyt suhtaudumme. Minä siihen, että ole vain ihan rauhassa ja niin se pysyi rauhallisena, Merkku muistelee. Hän myöntää hermoilleensa, kuinka tilanne päättyy.

Porojen luonne-erot näkyvät

Porojen työvuorolista kertoo, ketkä lähtevät viemään ajelulle pihaan pelmahtanutta turistijoukkoa. Ranskalaisen vakuutusyhtiön kansainvälinen työntekijäjoukko päätti lähteä Lappiin tiimiytymään. Toinen vaihtoehto oli Las Vegas.

– Halusin tarjota jotain sellaista, jota kukaan ei muuten kokisi. Meillä on mukana marokkolaisiakin, hehän eivät ole edes nähneet lunta koskaan, intoilee toimitusjohtaja Brice Jammet.

Poro ei kenellekään tuttu, paitsi edellisiltana maistettuna kuivalihana.

– Meillä kaikilla on varmaan erilaiset odotukset poroajelulle. Minä pidän vauhdista, mutta luulen että raskaana oleva työkaverini haluaa mieluummin nauttia luonnosta, Jammet aprikoi.

Mitä tuleman pitää, sitä ei voi varmaksi sanoa. Sarvipäisten asiakaspalvelijoiden työ ei ole aina tasalaatuista, se on nähty porotilalle rakennetulla pororadalla, jossa matkailija voi itse ohjastaa poroa. Joda-poro voi pysähtyä syömään lunta kesken kierroksen, mutta on niitäkin poroja, joita ei edes maalissa odottava jäkälänyytti pidättele vaan poro voi ampaista saman tien toiselle kierrokselle turistit mukanaan.