Ruotsin radio: Pajalan kaivos voidaan avata uudelleen

Kaivoksen rikastamon omistavan sijoitusyhtiön kaivostoiveita herättää rautamalmin kova hinnannousu.

Pajalan kunta
Northlandin Kaunisvaaran rautamalmikaivos Ruotsin Pajalassa helmikuussa 2013.
Northlandin Kaunisvaaran rautamalmikaivos Ruotsin Pajalassa helmikuussa 2013.Jarmo Honkanen / Yle

Ruotsalaisen juniorikaivosyhtiö Northlandin ainoaksi jäänyt kaivos Pajalan Kaunisvaarassa ehti toimia vain pari vuotta. Konkurssiin yhtiö asetettiin joulukuussa 2014. Konkurssi oli Ruotsin modernin historian suurin.

Kaivoksen rikastamon osti konkurssipesältä taannoin ruotsalaisten suursijoittajien omistama sijoitusyhtiö Abecede.

Nyt Abecede väläyttelee kaivoksen avaamista. Abeceden projektinjohtaja Mats Leifland arvioi äskettäin Ruotsin Radion Ekot-uutistoimitukselle (siirryt toiseen palveluun), että laitos on käynnistysvalmis nopeasti ja jonkinasteinen tuotanto voitaisiin käynnistää vuoden kuluessa.

Abeceden Leiflandin mukaan kaivoksen avaamisen mahdollistaisi rautamalmin voimakas hinnannousu. Kaivoksen käynnistys edellyttää sopimista konkurssihallinnon ja louhinnan ja kuljetusten alihankintayritysten kanssa.

Pajalan kunnanneuvos Jan Larsson on Ruotsin radiolle vielä toiveikkaampi. Larssonin mukaan kyse ei ole, josko kaivos avataan vaan milloin se avataan. Talven aikana myös muissa ruotsalaisissa tiedotusvälineissä on ollut asiantuntija-arvioita, joissa Pajalan kaivoksen avaamista on pidetty mahdollisena.

Rautamalmi kallistuu

Rautamalmin hinta on noussut toissavuoden aallonpohjasta. Rauta maksoi alimmillaan 40 dollaria tonnilta. Nyt hinta hipoo 90 dollaria. Pajalan kaivoksen konkurssin aikoihin arvioitiin yrityksen kipurajaksi 100 dollaria tonnilta.

Aloittelevan kaivosyhtiön Northlandin muutama vuosi sitten rakentama rautakaivos rikastamoineen kaatui vararikkoon vuonna 2014. Työttömäksi jäi 300 ihmistä. Northlandin 14 miljardin kruunun suuruista konkurssia pidetään Ruotsin nykyhistorian suurimpana. Toiseksi suurin oli Saabin 13 miljardin kruunun konkurssi.

Konkurssin aikoihin arvioitiin, että reilusti alle sadan taalan romahtanut hinta oli liikaa yli miljardi euroa maksaneelle kaivokselle. Malmin kuljetuskustannukset useine lastauksineen ja purkuineen kuorma-autoilla ja junilla Norjan Narvikiin satamaan söivät tuolloisten arvioiden mukaan kannattavuutta myös kohtalokkaasti.

Suuri joukko ruotsalaisia Northlandin piensijoittajia hävisi säästönsä konkurssissa. Jotkut sijoittivat pankkivelalla kalotin kaivosbuumin huumassa.

Hannukainen Mining osti Suomen-toiminnot

Suomen puolella Pajalan naapurikunnassa Kolarissa Northlandilla oli myös Hannukaisen rautakaivoshanke. Hannukaisen hankkeen osti Northlandin konkurssipesältä kaivosalan alihankintayritys Tapojärvi Oy:n perustama Hannukainen Mining Oy.

Kolarin kunnan kannattama Hannukainen Mining Oy:n ajama kaivoshanke jakaa mielipiteitä Kolarissa. Vastustusta hanke on herättänyt etenkin läheisen Ylläksen matkailualueen yrittäjien ja lomamökkiläisten keskuudessa.

Tämän jutun päälähteinä ovat Ruotsin radion uutiset ja Yle Lapin aiemmat uutiset Ruotsin Pajalan ja Suomen Kolarin kaivoshankkeista.