Koe uusi yle.fi

Mikkelin keskussairaalan parkkitalo käyttöön – alun tyhjyyden ennustettu muuttuvan ruuhkiksi

Mikkelin toinen pysäköintitalo, Sairaalaparkki otettiin käyttöön keskiviikkona. Talossa on 420 autopaikkaa, joista 200 on varattu henkilökunnalle.

pysäköinti
Mikkelin Sairaalaparkin ulosajoportti
Risto Puolimatka / Yle

Keskiviikkoaamuna kello 8 leikattiin sinivalkoinen nauha, ja ensimmäiset autot pääsivät pysäköimään Sairaalaparkkiin. Autopaikkoja on viidessä kerroksessa ainakin alkuvaiheessa 420. Jo ennakkoon on arveltu, että henkilökunnalle varatut 200 paikkaa eivät riittäisi.

Ongelma on se, että henkilökunnan paikat eivät ole nimettyjä. Jos halli on täynnä, silloin paikkaa ei ole. Ruuhkaa on ennustettu iltapäivän vuoronvaihtoihin, jolloin henkilökuntaa on eniten. Henkilökunnan kuukausimaksu on 41 euroa.

– Ainahan kaikki on mahdollista. Täytyy muistaa että lähtötilanteeseen verrattuna parkkipaikkoja tuli tässä kokonaisuudessa lisää. Aika näyttää, ja meillä on mahdollisuuksia puuttua siihen jos näin käy, sanoo Mikkelin Sairaalaparkki Oy:n toimitusjohtaja Martti Lokka.

Ylimmälle kattokannelle on mahdollisuus perustaa 50 paikkaa lisää, jos tarve vaatii.

Mikkelin Sairaalaparkki
Risto Puolimatka / Yle

Pysäköinti Mikkelin sairaalaparkissa maksaa saman kuin Toriparkissakin, ja kumpikin halli on avoin kaikille asiakkaille. Ensimmäinen puoli tuntia maksaa euron ja toinen puolituntinen euron lisää. Siitä eteen päin tunti maksaa euron. Vuorokauden pysäköinti kustantaa 10 euroa.

Rauhallisesti alkuun

Ensimmäinen päivä ei antanut viitettäkään Sairaalaparkkiin ennustetuista ruuhkista. Aamupäivällä autoja oli pysäköity harvakseltaan lähinnä alimmalle kannelle.

– Onneksi sattui parkkipaikka löytymään täältä. Portti aukesi hyvin ja sain pysäköintilapun, alku on lupaava, sanoi lääkärikäynnille keskussairaalaan tullut Ville Holopainen. Hän ei edes tiennyt, että saapui halliin juuri avajaispäivänä.

Samaan aikaan kun uusi parkkihalli otettiin käyttöön, lähikatujen pysäköintimääräyksiä on kiristetty. Monet kahden tunnin kiekkopaikat on muutettu tunnin paikoiksi, ja tähän saakka vapaiden kadunvarsipaikkojen pysäköintiin on tullut rajoituksia. Toimitusjohtaja Lokka sanoo, että halliyhtiö ei vaatinut tätä.

Mikkelin Sairaalaparkin hinnaksi tuli 7,5 miljoonaa euroa. Hintaan sisältyy katolla oleva helikopterikenttä.