Hyppää sisältöön

Suomalaisanimaatio sohaisi Espanjan sisällissotaa – Espanjassa odotti kuolemanhiljaisuus

Elokuvaohjaaja Katariina Lillqvistin uusi elokuva Radio Dolores on vaikea pala espanjalaisille.

Katariina Lillqvist. Kuva: Nella Nuora / Yle

Suomalainen elokuvantekijä Katariina Lillqvist, 53, hämmentyi Espanjassa viime syksynä. Hän saapui Malagan Kuvataideakatemiaan avaamaan näyttelyä pohjoismaalaisista vapaaehtoisista Espanjan sisällissodassa, mutta vastassa oli syvä hiljaisuus.

Tilanne oli Lillqvistille ja hänen Pohjoismaista tuleville kollegoilleen iso yllätys. He olivat ajatelleet, että näyttely revittäisiin suorastaan käsistä, sillä Espanjan sisällissodan alkamisesta tuli viime vuonna kuluneeksi 80 vuotta.

– Se oli meille shokki, kuinka vähän asiasta puhuttiin Espanjassa, Lillqvist sanoo.

Espanjan sisällissodan kansainvälisiin prikaateihin lähti arviolta yli 30 000 vapaaehtoista kymmenistä eri maista. He taistelivat Francon johtamia oikeistokapinallisia vastaan vuosina 1936–1939.

Espanjan vasemmistohallitusta tukevien joukkojen tueksi lähti miehiä myös Suomesta. Heitä oli virallisten tietojen mukaan hieman yli 70. Lillqvistin isotädin heila oli yksi matkaan lähteneistä. Tämä katosi sisällissodassa Malagassa. Lillqvistin uusi nukkeanimaatioelokuva Radio Dolores kertoo dramatisoidun version tarinasta.

Kuva: Katariina Lillqvist

Isotädin tragedia

Espanjan sisällissota poiki solidaarisuusliikkeen Tampereella. Espanjan siviileille lähetettiin lääke- ja ruoka-apua. Vaatteita kerättiin. Asialla olivat työväenliikkeen eri puolueet kommunisteista demareihin. Sama ilmiö toistui Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Tamperelaisen Aaltosen kenkätehtaan työläiset tekivät ylitöinä kenkiä ilmaiseksi espanjalaislapsille.

–Arjen solidaarisuus on ollut minulle kaikkein tärkeintä elokuvaa tehdessä, Lillqvist toteaa.

Lillqvistin isotädin heila lähti tuskin Espanjaan päähänpistosta. Ohjaajan mukaan tällä oli vakituinen työpaikka ja suunnitelmia perheen varalle. Matkaan oli kuitenkin lähdettävä salaa, sillä Lillqvistin mukaan Suomi oli valinnut Espanjan sisällissodan aikoihin jo puolensa.

– Luulen, että Suomi oli siinä vaiheessa mennyt enemmän ja enemmän Hitlerin Saksan suuntaan, Lillqvist toteaa.

Lillqvistin isotäti hankki itselleen radiovastaanottimesta käyneen kidekoneen, ja yritti siitä saada selvää, mitä Espanjassa tapahtui. Hän jopa opiskeli sen takia espanjaa. Kaipuu oli kova.

– Isotädin elämästä tuli tragedia. Hän odotti heilaansa takaisin, eikä koskaan mennyt naimisiin, Lillqvist kertoo.

Espanjan sisällissodasta selvinneitä vapaaehtoisia odotti juhlava vastaanotto muissa Pohjoismaissa paitsi Suomessa. Täällä heidät pantiin vankilaan, ja sieltä talvisotaan.

Kuva: Katariina Lillqvist

Rautatieläiset apuun

Espanjan juna -nimellä kulkeva pohjoismainen kiertue elokuvineen, valokuvineen ja teksteineen tuli Lillqvistin mukaan tarpeeseen Espanjassa. Aihe kiinnosti etenkin koululaisia ja yliopisto-opiskelijoita, joiden perustiedot Espanjan sisällissodasta osoittautuivat hatariksi.

Lillqvist oli taiteilijatovereineen yllättynyt myös siitä, että pohjoismaalaisten elokuvantekijöiden kokoama näyttely oli viime vuonna ainoa Espanjan sisällissotaa käsittelevä taideprojekti Malagassa.

Tänä keväänä se lähtee taas liikkeelle ja nyt kohteena ovat muun muassa Barcelona sekä Alcoi, jossa sijaitsi ruotsalaisten ja norjalaisten pyörittämä sotasairaala. Viime syksynä Espanjasta tultiin takaisin Pohjolaan Brysselin kautta Kansainvälisen rautatieliiton (UIC) takia.

– Rautatieläisillä oli avainrooli sisällissotaan lähtevien vapaaehtoisten kuljettamisessa salaa Espanjan-junissa, Lillqvist toteaa.

Kansainvälinen kuljetustyöntekijöiden liitto (ITF) on puolestaan kerännyt tarinoita sotaan lähteneiden vapaaehtoisten ”salakuljettajilta”. Lillqvistin Radio Dolores -animaation englanninkielinen versio on tarkoitus julkaista projektin yhteyteen verkossa.

Pohjoismaalaiset taiteilijat toivovat saavansa näyttelynsä esille myös Espanjan pääkaupunkiin, mutta asia ei ole toistaiseksi edennyt.

– Madridissa on kulminoitunut se, että Espanjassa on yhä joitain asioita, joista ei sovi puhua, Lillqvist sanoo.

Kevään kiertue alkaa Hampurista huhtikuussa. Sieltä Luftwaffen koneet lähtivät 80 vuotta sitten pommittamaan Espanjan Guernicaa.

Radio Dolores Tampereen lyhytelokuvajuhlilla 8.-12.3.

Juttua korjattu 7.3. klo 15:40. Alkuperäisessä jutussa kerrottiin, että Katariina Lillqvistin mukaan ulkomaisten radiolähetysten kuuntelu oli Suomessa kielletty 1930-luvun jälkipuolella. Suomessa ei ole ollut voimassa tällaista kieltoa. Maininta on poistettu jutusta.

Kuva: Katariina Lillqvist
.
.