1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

Kauppakomissaari Cecilia Malmström Ylelle: Kauppasodasta näkyy merkkejä

Britannian ja Yhdysvaltain kanssa etsitään sopua, joka estäisi tullimuurien paluun.

Euroopan unioni
cecilia malmström
EU:n ruotsalainen kauppakomissaari Cecilia Malmström.Olivier Hoslet / EPA

Kaupan vapaus on pitkästä aikaa uhattuna. Britannia ja EU aloittavat brexit-neuvottelut tässä kuussa. Tavaroiden, palveluiden, pääoman ja ihmisten vapaa liikkuminen on vaarassa, jos osapuolet eivät löydä ratkaisua.

Yhdysvallat on aloittanut Trumpin kaudella agressiivisen ja protektionistisen kauppapolitiikan. Vapaakauppasopimus TTIP EU:n kanssa on jäissä, ja Trumpilla on halu purkaa Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus NAFTA Kanadan ja Meksikon kanssa.

– On nähty aiemmin, että kauppasota ei tuo mitään hyvää kenellekään, etenkään kuluttajille, sanoo EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström.

Malmström toivoo, että sekä Britannian, että Yhdysvaltojen kanssa löytyy yhteinen sävel. EU:n yhteenlaskettu vienti näihin maihin on 650 miljardia euroa. EU:n on vaikea korvata kaupallisia menetyksiä, jos näiden alueiden kanssa syntyy tariffi- ja tullikiistoja.

– Kauppasodasta näkyy merkkejä, varoittaa kauppakomissaari Cecilia Malmström.

Cecilia Malmström
Kauppakomissaari Cecilia Malmström, työnantajaliittojen edustaja Luisa Santos ja eurokansanedustaja Heidi Hautala ovat toimittaja Susanna Turusen vieraina tänään A-studiossa.Yle

Mistä vapaakaupassa sovitaan?

EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimuksesta syntyi farssi, jonka uusiutumista harva toivoo.

– On laitettava joku raja sille, mitä kaikkea kauppasopimukset kattavat, sanoo eurooppalaisten työnantajaorganisaatioiden kattojärjestön johtaja Luisa Santos BusinessEuropesta.

Belgian vallonien alueparlamentti hylkäsi aluksi sopimuksen vedoten alueellisiin ongelmiin, joita sopimus toisi. Europarlamentaarikko Heidi Hautala (Vihr.) äänesti EU-parlamentissa sopimusta vastaan.

– Haluan että tulevissa kauppasopimuksista on huomioitu yritysten oikeudet ja velvollisuudet sekä se, että kestävästä kehityksestä ja laillisista velvollisuuksista pidetään huoli, sanoo Europarlamentaarikko Heidi Hautala (Vihr.)

EU on maailman suurin vienti- ja tuontialue.

– EU:lla on velvollisuus varmistaa, että perusarvoja, kuten työntekijöiden oloja, kestävää kehitystä ja lapsityövoiman kieltämistä kaupassa noudatetaan. Kaikki nämä on huomioitu Kanadan kanssa tehdyssä CETA-sopimuksessa, sanoo kauppakomissaari Malmström.

Komissio odottaa parhaillaan EU-tuomioistuimen ohjeistusta siihen, mitkä asiat kuuluvat komission ja mitkä jäsenvaltioiden toimivaltaan kauppasopimuksista neuvoteltaessa.

Katso koko haastattelu tänään A-studiosta, TV1 alkaen klo 21.05.

Lue seuraavaksi