1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seurakunnat

Haminassa päätös oli helppo – homoparit ovat tervetulleita rukoilemaan

Toisin kuin naapuriseurakunnassa, homoparien rukoushetkien salliminen oli helppo valinta.

seurakunnat
Pappi sytyttää kynttilää seurakuntakeskuksen kappelin alttarilla. Kuvassa Kuusankosken kirkkoherra Kimmo Ylikangas
Kuusankosken kirkkoherra Kimmo Ylikangas on valmis palvelemaan kaikkia sukupuolisesta suuntautumisesta riippumatta.Juha Korhonen / Yle

Haminan seurakunta sallii samaa sukupuolta olevien avioparien rukoushetket kirkoissa. Päätös on täysin päinvastainen kuin naapurikaupungissa Kotkassa. Siellä Kotka-Kymin seurakuntayhtymä on kieltänyt samaa sukupuolta olevien parien rukoushetket kirkoissa.

Kirkkohan on rukouksen paikka.

Juha Parjanen

Haminan seurakunnan vs. kirkkoherran Juha Parjasen mukaan rakentavan keskustelun jälkeen kirkkoneuvoston päätös asiasta oli yksimielinen.

– Kirkkohan on rukouksen paikka. Me rukoilemme lasten ja vanhusten ja monenlaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kanssa. Kysymys on rukouksesta ihmisten puolesta. Miksi sitä ei kirkossa tehtäisi?

Päätöksiä rukoushetkistä vielä tekemättä

Monissa seurakunnissa suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioparien rukoushetkiin on vielä päättämättä.

Esimerkiksi Pyhtäällä päätetään tällä tietoa viimeistään huhtikuussa, saako homoparien puolesta ja heidän kanssaan rukoilla kirkoissa. Iitin seurakunnassa kirkkoneuvosto kokoontuu päättämään rukoushetkistä vielä maaliskuun alkupuolella.

Myös Kouvolassa päätökset on osittain vielä tekemättä. Viiden seurakunnan yhtymässä päätökset tehdään paikallisesti, mutta seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston tuore puheenjohtaja tietää, mihin suuntaan pitäisi mennä.

Eivät nämä ristiriidat mitään katastrofeja ole.

Kimmo Ylikangas

– Kaikkiin suhtaudutaan kunnoittavasti sukupuolisesta suuntautumisesta riippumatta ja kaikkia tahdotaan palvella, sanoo Kuusankosken seurakunnan kirkkoherra Kimmo Ylikangas.

Keskustelu ei ole vielä ohi

Kimmo Ylikangas tunnistaa ja myöntää homopareihin suhtautumisen kiistat. Niitä kun on hänen mukaansa niin piispojen, pappien kuin kirkon maallikkopäättäjienkin keskuudessa.

– Eivät nämä ristiriidat mitään katastrofeja kuitenkaan ole. Niiden kanssa pitää oppia elämään.

Vs. kirkkoherra Juha Parjanen toivookin keskustelun jatkuvan.

– Erimielisyyksissäkin pitää arvostaa ja kunnioittaa muidenkin mielipiteitä.

Lue seuraavaksi