Pyörätuoli ja talvikeli – välillä toivoton yhdistelmä

Talven sahaavat lämpötilat ovat haaste pyörätuolilla liikkuvalle. Kova pakkanen heikentää sähköisen tuolin geeliakkuja, paksu lumi tai sohjo jumittavat renkaat ja tekevät kelaamisesta välillä mahdotonta ilman apua.

Talvisää
Arto Lappalainen Kokkolan keskustassa.
Kalle Niskala / Yle

Arto Lappalainen joutuu suunnittelemaan liikkumisensa talvella sään mukaan. Jos aura-autot eivät ole ehtineet kulkea, kokkolalaislähiöstä on turha lähteä kelaamaan keskustaan. Pyörätuolilla on toivotonta päästä paksussa lumessa eteenpäin.

– Pakkasen kanssa pärjää, loska ja sohjo ovat pahimmat. Kapeilla renkailla ei pääse silloin mihinkään, Lappalainen kertoo.

Pakkasen kanssa pärjää, loska ja sohjo ovat pahimmat.

Arto Lappalainen

Mukulakivikadut arvaamattomia

Liukkaus ja ajoteiden aurauksesta syntyvät vallit ovat myös talven harmeja.

– Isot aurausvallit haittaavat esteetöntä kulkemista. Niiden lisäksi Invalidiliittoon tulee joka talvi valituksia invaparkeista, joita ei aurata, vaan käytetään lumen kippauspaikkana, kertoo Invalidiliiton Pääkallokeli-kampanjan tiedottaja Kirsi Maunula.

Vaikka talven olosuhteet ovat olleet hankalat, Arto Lappalainen antaa kotikaupungilleen esteettömän liikkumisen huomioimisesta arvosanaksi 8,5. Parannettavaa toki löytyy Kokkolassakin.

– Pankkiautomaatit ovat pyörätuolissa istuvalle usein niin korkealla, että esimerkiksi auringon heijastuksen takia ei näe lukea ruudulta mitään. Myös mukulakivet ovat arvaamattomia. Pahimmillaan voi lentää nurin, jos pyörätuolin pienet etupyörät töppäävät, Lappalainen sanoo.