KYSin kaukojäähdytysjärjestelmän suunnittelu alkaa keväällä

Sairaanhoitopiirin ja Kuopion Energian hallitukset hyväksyivät kaukojäähdytyssopimuksen tällä viikolla. Tuotanto alkaa arviolta kesällä 2019.

Kaukojäähdytys
Kuopion yliopistollisen sairaalan uusi leikkuurobotti leikkaa potilasta.
Markus Sjöberg / Yle

Kuopion yliopistollinen sairaala ryhtyy jäähdyttämään rakennuksiaan järvivedellä. Tällaista järjestelmää ei ole toistaiseksi käytössä missään muualla Kuopiossa.

KYSin pääsairaalaan suunniteltu kaukojäähdytyshanke varmistui, kun sairaanhoitopiirin ja järjestelmän toimittajan, Kuopion Energian hallitukset hyväksyivät tällä viikolla asiasta lopullisen kaukojäähdytyssopimuksen.

Jäähdytysenergia saadaan Kallavedeltä Neulalahden syvännealuiden kylmästä vedestä. KYSissä jäähdytyksen tarve on kasvanut viime vuosina suureksi hoitolaitteiden teknologian kehittymisen sekä hoitotilojen sisäilman lämpötilavaatimusten vuoksi. Nykyään jäähdytys toteutetaan hajautetusti pääsairaalan tontilla kymmenien eri laitteiden avulla.

– Keskitetyllä kylmän tuotannolla pystymme vähentään sähkön käyttöä jopa kymmenen prosenttia vuotuisessa sähkönkulutuksessa, kun saamme koko sairaalan liitettyä kaukojäähdytykseen, sanoo KYSin kiinteistöjohtaja Mikko Hollmén tiedotteessa.

Kaukojäähdytyksen tuotantolaitos nousee Harjulan sairaalan tontille. Sen suunnittelu alkaa tänä keväänä ja laitos on tuotantokäytössä arviolta kesällä 2019.