Koe uusi yle.fi

Savonlinnan oopperajuhlat myy lippuja ilman tietoa lennoista - kaupunginjohtaja puolustelee vientiteollisuuden tarpeita

Valtio ja Savonlinnan kaupunki tukevat kumpikin miljoonalla eurolla lentovuoroja, mutta kesä n aikataulut ovat yhä auki.

lentoliikenne
Opasteita Savonlinnan lentokentällä
Savonlinnan lentokentällä ei ole helmikuussa ruuhkaa.Jarmo Nuotio / Yle

Savonlinna

Savonlinnan ja Helsingin välinen lentoreitti toimii nykymuodossaan vuoden loppuun saakka tuettuna lentoreittinä. Taukoaikoja lukuunottamatta kone starttaa kaksi kertaa päivässä suuntaansa, heinäkuun oopperasesonkina vuoroja on kaksi enemmän. Vain sunnuntai uupuu silloin joukosta.

Kaikki ei kuitenkaan ole aivan ihanteellista, sanoo Savonlinnan Oopperajuhlien markkinointipäällikkö Helena Kontiainen.

– Kesän lennot eivät ole vieläkään varattavissa, eli siellä näkyy edelleenkin, että ei paikkoja, ei lentoja, kun yrittää varata oopperajuhlakaudelle lippuja.

Kontiaisen mukaan tähän mennessä on myyty lippuja ilman lentoja.

– Myynti seuraavaa vuotta varten aloitetaan jo edellisen tapahtuman aikana, eli me olemme myyneet jo nyt 29 000 lippua. Lentolippujen varausmahdollisuus tulee kesän sesonkiaika huomioiden aivan liian myöhään.

Vientiteollisuus määrää tahdin

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine toteaa, että lennot täyttävät hyvin sen tarkoituksen, joka niille on asetettu.

Vientieollisuus työllistää ja tuo miljoonien eurojen verotulot, joten on selvää, että tämä ratkaisee.

Janne Laine

– Lennot on tarkoitettu erityisesti vientiteollisuuden tarpeisiin, vaikka matkailua kyllä kuunnellaan vuoroista neuvoteltaessa. On tärkeää, että vientiyrityksille on sopivat jatkolentoyhteydet Helsingin kautta.

Savonlinnan kaupunki ja valtio tukevat Savonlinnan ja Helsingin välistä reittiä kumpikin miljoonalla eurolla vuodessa. Laineen mukaan marssijärjestys tulee tätä kautta.

– Vientieollisuus työllistää ja tuo miljoonien eurojen verotulot, joten on selvää, että tämä ratkaisee.

Matkailulle on omat suunnitelmat

Lentoliikenne Savonlinnan ja Helsingin välillä on tarkoitus kilpailuttaa uudelleen tämän vuoden aikana. Kaupunginjohtaja toivoo, että liikenneministeriö kilpailuttaisi lennot nyt neljäksi vuodeksi, jotta vuorojen kanssa ei tarvitsisi elää epävarmuudessa. Marssijärjestys kuitenkin pysyisi samana.

Jos esimerkiksi Munchenista ei voi varata sitä jatkoyhteyttä Helsingistä Savonlinnaan, oopperan ystävä saattaa valita jonkin helpommin saavutettavissa olevan kohteen.

Helena Kontiainen

– Matkailun avuksi toiveissa on saada Savonlinnaan suoria charter-lentoja. Lapinkin matkailun nousu vahvistui juuri charter-lentojen ansiosta.

Oopperajuhlien markkinointipäällikkö Helena Kontiainen toteaa, että lennot ovat yksi liikkumismuoto autoilun, junalla tai linja-autolla liikkumisen joukossa. Lentojen tärkein merkitys on mielikuvissa.

– Eihän lennoilla katsomoita täytetä, siihen täytyy olla tuote, josta yleisö haluaa tulla nauttimaan. Mutta jos esimerkiksi Münchenista ei voi varata sitä jatkoyhteyttä Helsingistä Savonlinnaan, oopperan ystävä saattaa valita jonkin helpommin saavutettavissa olevan kohteen.