Katoaako Seppälän kyltti seuraavaksi katukuvasta?

Melkein 90-vuotias Seppälä on ajautunut nurkkaan ja joutuu nyt anomaan armoa velkojiltaan.

Seppälä oy
Seppälän ikkuna.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Perinteikäs vaateketju Seppälä ilmoitti tänään hakeutuvansa yrityssaneeraukseen.

Listasimme syitä, miksi vuodesta 1930 suomalaisia vaatettanut yhtiö on vaikeuksissa, ja onko mahdollista, että se tappioista huolimatta vielä nousee jaloilleen.

1. Vaatekaupan verinen kilpailu

Kilpailu "rättibisneksessä" on kiristynyt tällä vuosituhannella merkittävästi ja kuluttajille löytyy valinnanvaraa. Suomeen on tullut paljon kansainvälisiä uusia vaateketjuja, jotka kilpailevat Seppälän kanssa samasta asiakaskunnasta. Lisäksi verkkokauppat ovat tuoneet valikoimansa kaikkien ulottuville, mikä taas on ajanut kivijalkamyymälät ahtaalle.

2. Kulutustottumusten muutos

Ekologisuuden trendi näkyy myös jo vaatekaupassa. Länsimaiset kuluttajat haluavat käyttää rahojaan yhä enemmän elämyksiin ja palveluihin. Joka sesonki ei välttämättä tarvitse uusia koko vaatekaappiaan.

3. Perityt suurtappiot rasitteena

Seppälän vuonna 2015 Stockmannilta ostaneet yrittäjät eivät ole onnistuneet kääntämään vaateketjua kannattavaksi. Yhtiö oli voimakkaasti tappiollinen myyntihetkellä. Kannattavuutta on yritetty parantaa karsimalla kuluja, irtisanomalla työntekijöitä ja lopettamalla myymälöitä, mutta sekään ei riittänyt kääntämään kurssia.

4. Syvenevä kierre

Seppälän talousahdingon syvyys ei ollut yllätys. Seppälä-konserni, johon kuuluu Seppälän Finlandin lisäksi myös Viron toiminnot, teki vuonna 2015 50,1 miljoonan euron liikevaihdolla yli 15,8 miljoonan euron tappion. Viime vuonna konsernin liikevaihto putosi noin 40 miljoonaan euroon.

Liikevaihdon supistuminen syö katetta. Myynnin vähentymisestä huolimatta yhtiön pitää maksaa kaikki kiinteät kulut, kuten vuokrat ja palkat. Tämä johtaa kestämättömään kulurakenteeseen.

Kauppalehti (siirryt toiseen palveluun)kertoi myös joulukuussa, että Seppälä oli saanut joulun alla kaksi yli 60 000 euron velkomustuomiota. Myös aiemmin syksyllä yritykseltä karhuttiin saatavia. Tämä voi viitata jonkinlaiseen kassavirtaongelmaan eli yhtiön kassa on välillä tyhjä.

5. Onko yhtiö velkojista elinkelpoinen?

Seppälän johto on sijoittanut omia rahojaan yhtiöön, ja haluaa pelastaa yrityksen. Velkojat, esimerkiksi pankit, vuokranantajat ja tavarantoimittajat, päättävät lopulta pääseekö yhtiö yrityssaneeraukseen vai onko edessä konkurssi tavarataloketju Anttilan tapaan.

Tarkennettu 3.3.2017 liikevaihdon supistuminen syö katetta seuraavaa lausetta.