1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Pakolaisia ohjataan asumaan Uudenmaan pienempiin kuntiin

Pääkaupunkiseudun ulkopuolisista kunnista haetaan yhteensä 700 uutta kuntapaikkaa. Tavoitteissa on huomioitu pääkaupunkiseudun kasvava asunnottomuus sekä voimakas muuttoliike.

Kuva: Yle

Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut tavoitteen, jonka mukaan Uudeltamaalta tulisi löytyä tänä vuonna kuntapaikka 700 kansainvälistä suojelua saavalle. ELY-keskus on jakanut tavoitteen kunnittain pääosin väestöpohjan mukaisesti. 

Tavoite koskee pääkaupunkiseudun ulkopuolista Uuttamaata. Pääkaupunkiseudulle ei ole asetettu määrällisiä tavoitteita, sillä itsenäinen muutto alueelle on suurta. Tavoitteista käydään pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa erilliset neuvottelut.

Maahanmuuttopäällikkö Jaana Suokonautio Uudenmaan ELY-keskuksesta uskoo tavoitteiden täyttyvän.

– Uudellamaalla on jo aika monia tehtyjä päätöksiä, jotka koskevat tätä vuotta. Jos tähän saadaan vielä jonkun verran lisää, niin kyllä niitä kuntapaikkoja on kohtuullisen hyvin. Toki me tarvitsemme kaikkia kuntia mukaan, koska tarve voi aina olla isompi kuin nämä meidän asettamat tavoitteet, sanoo Suokonautio.

Esimerkiksi Hanko, Karkkila, Kirkkonummi ja Tuusula ovat lisäämässä kuntapaikkoja tänä vuonna merkittävästi.

Viime vuonna kuntapaikka tuhannelle

Viime vuonna kaikkiaan 976 kansainvälistä suojelua tarvitsevaa sai kuntapaikan Uudeltamaalta. Monet alueen pienet kunnat aloittivat kansainvälistä suojelua saavien vastaanottotyön ensimmäistä kertaa.

Paikoista reilu kolmannes oli kiintiöpakolaisille ja loput myönteisen oleskelulupapäätöksen saaneille. Yli kolmannes kuntapaikan saaneista oli alaikäisenä yksin maahan tulleita.

Järvenpää, Loviisa, Mäntsälä, Pukkila ja Siuntio ovat viime vuonna saavuttaneet tavoitteet, eikä vuodelle 2017 ole asetettu uusia tavoitteita. Näitäkin kuntia kuitenkin kannustetaan jatkamaan vastaanottotyötä.

Kuntapaikkojen lisäksi lähes 2500 kansainvälistä suojelua saavaa muutti Uudellemaalle joko itsenäisesti, perheenyhdistämisen kautta tai vastaanottokeskusten avustamana. Suurin osa heistä muutti pääkaupunkiseudulle.