Hyppää sisältöön

Analyysi: Valtakunnansyyttäjä KRP:n syynissä – Esteellisyysharkinnan jos, jos ja jos

Keskusrikospoliisi selvittää, onko sillä edellytyksiä varsinaisen rikostutkinnan aloittamiseen valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen esteellisyyskysymyksessä.

Keskusrikospoliisi (KRP) on aloittanut esiselvityksen valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen ympärillä syntyneessä esteellisyyskohussa.

KRP kerää nyt faktoja syyttäjälaitoksen ja eritoten valtakunnansyyttäjänviraston koulutushankinnoista.

"Olen ollut aloitteellinen"

Ollessaan valtionsyyttäjänä vuonna 2007 Matti Nissinen kävi itse veljensä omistaman Deep Lead Oy:n johtajakoulutuksessa.

Pian sen jälkeen hän siirtyi Itä-Suomen syyttäjänviraston päälliköksi. Myös Itä-Suomen syyttäjänviraston apulaispäälliköt saivat saman johtajakoulutuksen. 

Nissinen palasi valtakunnansyyttäjänvirastoon vuonna 2010, nyt sen päälliköksi, valtakunnansyyttäjäksi. Vuosina 2012-2016 myös valtakunnansyyttäjänvirasto kurssitti johtoryhmänsä jäseniä Nissisen veljen yrityksen Deep Lead -koulutuksessa. Kurssitus maksoi 46 000 euroa.

Nissisen osallisuudesta syyttäjien johtajakoulutuksen järjestämisessä kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti. Heti sen jälkeen valtakunnansyyttäjä kertoi myös Yle Uutisille, että hän on tehnyt arviointivirheen ja katuu tekoaan. Lakimiehenä hänen olisi tullut ymmärtää esteellisyytensä koulutushankinnoissa ja jäävätä itsensä.

– Olen ollut aloitteellinen koulutusasioissa. Ainoa motiivini on ollut saada parempaa johtamista syyttäjälaitokseen, Nissinen kertoi Ylelle.

Jos, jos ja jos

1 §. JOS KRP löytää riittävästi todistusaineistoa Nissisen esteellisyydestä ja syytä epäillä -kynnys ylittyy, alkaa esitutkinta.

Esitutkinnassa rikosnimikkeenä olisi todennäköisesti joko virkavelvollisuuden rikkominen tai tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen.

Virkavelvollisuuden rikkominen edellyttää tahallisuutta. Rangaistusasteikkona on sakkoa tai enintään yksi vuosi vankeutta.

Tuottamuksellisessa virkavelvollisuuden rikkomisessa puolestaan on kysymys huolimattomuudesta, ajattelemattomuudesta. Rangaistusasteikkona on varoitus tai sakko.

**2 §. JOS **KRP aloittaa esitutkinnan, oikeuskanslerille samasta asiasta tehty kantelu jää lepäämään eli se pannaan jäihin. Rikostutkinta menee aina yleisen laillisuusvalvojan tutkinnan edelle.

Oikeuskanslerinvirasto kertoi sille tulleesta kantelusta eilen.

3 §. JOS a) esitutkinta aloitetaan, jos b) esitutkinta johtaa syyteharkintaan ja jos c) syyte nostetaan, valtakunnansyyttäjän virkarikosjuttua ajetaan korkeimmassa oikeudessa. Syyttäjänä on joko oikeuskansleri tai eduskunnan oikeusasiamies.

Lievien virkarikosten vanhentumisaika on viisi vuotta. Vanhentumisaika lasketaan epäillyn rikoksen tekopäivästä.

Kirjoittaja on Yle Uutisten oikeustoimittaja. Koulutukseltaan hän on varatuomari.

.
.