1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kansallispuistojen suosio kasvaa – Metsähallituksella hankaluuksia reittien kunnossapidossa

Sisä-Suomen puistoalueella 12:sta kansallispuistosta ja muutamasta retkialueesta huolehtii 11 puistonhoitajaa. Alueen puistoissa vieraili viime vuonna 1,1 miljoonaa matkailijaa.

luonto
Etelä-Konneveden kansallispuiston aluetta Rautalammilla
Etelä-Konneveden kansallispuiston aluetta Rautalammilla.Toni Pitkänen / Yle

Kävijämäärien kasvun vuoksi Metsähallituksella on vaikeuksia pitää reittien vessat ja taukopaikat ajan tasalla.

Sisä-Suomen puistoalueella Metsähallituksella on hoidettavanaan 12 kansallispuisto sekä muun muassa Aulangon ja Evon retkeilyalueet – ja niistä huolehtii 11 puistonhoitajaa.

Viime vuonna alueen kansallispuistoissa kävi noin 1,1 miljoonaa matkailijaa. Useissa kansallispuistoissa kasvua kävijämäärissä oli jopa kymmeniä prosentteja.

Koko valtakunnassakin kansallispuistojen suosio on kasvanut: viime vuonna käyntejä oli yli 2,8 miljoonaa ja kasvua edellisvuoteen seitsemän prosenttia.

– Siinä on meillä melkoinen paine miten jatkossa pystytään kasvavan asiakasmäärän tarpeisiin vastaamaan, kenttäpäällikkö Arto Pummila Metsähallituksesta sanoo.

Kunnossapitoa keskitetään kansallispuistoihin

Rahaa ei ole kunnossapitoon luvassa lisää. Tällä hetkellä kunnossapitobudjetissa on parikymmentä senttiä kävijää kohden.

Pummila uskoo, että haasteista selvitään, mutta se vaatii "jossain määrin radikaaleja toimenpiteitä".

Korvenkoski jsuppojään peitossa 2014. Rutalahden korvenkoski on osa Leivonmäen kansallispuistoa. Talvisin jäät muovaavat kosken maisemaa taian omaiseksi
Rutalahden Korvenkoski on osa Leivonmäen kansallispuistoa.

– Meillä on tehty jo purkulistoja hajakohteista, joiden huollosta luovutaan, että henkilökunta voi keskittyä kansallispuistoihin ja niihin kohteisiin, joissa on eniten kävijöitä.

Pummilan mukaan kunnossapidosta ei luovuta suin päin, vaan ensin käydään neuvotteluja kuntien ja kolmannen sektorin kanssa yhteistyön – eli enimmäkseen talkootyön – löytämiseksi.

– Joissakin paikoissa on jopa vuosikymmeniä saattanut kyläyhdistys käyttää paikkoja, ei sellaista tekoa voi tehdä, että vain puretaan pois.

Kilpailutuksia alkamassa

Pummilaan mukaan kiinnostusta on jo ilmaantunut. Esimerkiksi pohjoisessa kunnossapitoa ja huoltoa on siirtymässä kylätoimijoille ja metsästysseuroille.

Keski-Suomessa kilpailutetaan maaliskuun aikana Etelä-Konneveden ja Päijänteen kansallispuistojen kunnossapito.

Toissa vuonna retkikohteiden asiakastyytyväisyys oli vitosen asteikolla 4,2. Pummilaa hieman huolestuttaa, miten luvun käy jatkossa, sillä korjausvelkaa on maastossa paljon.

– Rakenteet eivät ole mitenkään priimakunnossa. Yhtälö on hieman haasteellinen, kun meidän tavoitteena on nostaa asiakastyytyväisyyttä, mutta rahaa on vähän ja asiakkaiden määrä kasvaa.

Lue seuraavaksi