Hyppää sisältöön

Analyysi: Sotilaallinen selkkaus Kreikan ja Turkin välillä voi syntyä Egeanmerellä vahingossa

Jännite Kreikan ja Turkin välillä on kiristynyt päivä päivältä. Kreikan mukaan Turkki lietsoo konflikteja huhtikuisen kansanäänestyksensä alla.

Kreikan ja Turkin rannikkovartiostojen alukset partioivat maiden välisellä merialueella. Kuva: Sedat Suna / EPA

Tekikö turkkilainen helikopteri Imian luotojen yllä Egeanmeren kaakkoisosassa matalalennon vai ei?

Turkkilaiset viestimet rehvastelevat ja vastaavat kyllä. Luodot kuuluvat Turkin mukaan sille. Turkki käyttää luodoista nimeä Kardak.

Kreikka taas pitää luotoja itselleen kuuluvina ja näkee, että Turkki tehtailee mediaansa varten väärennettyä videomateriaalia Egeanmereltä.

Oikeita vaaratilanteitakin riittää, niin että molempien maiden partioveneet ja sotilaskoneet ovat seuranneet toisiaan viime viikkoina valppaina.

Samaan aikaan kun Egeanmerellä oli helmikuussa käynnissä Kreikan sotalaivaston harjoitus, Turkin merivartioalus piti ampumaharjoituksen Kreikan aluevesillä Farmakonisin saaren lähettyvillä.

Tällä viikolla Turkki on loukannut Kreikan ilmatilaa ja lähettänyt jo kolmannen kerran lyhyen ajan sisällä merentutkimusaluksensa kartoittamaan pohjoista Egeanmerta.

Ilmatilaloukkauksiin vastaaminen tulee Kreikalle taloudellisesti kalliiksi ja tämän Turkki tietää.

Saarikiistat sekä aluevesi- ja ilmatilaloukkaukset ovat esimerkkejä päivä päivältä kiristyneestä jännitteestä Kreikan ja Turkin välillä.

Maiden puolustus- ja ulkoministerien tasolla Imian luotojen omistuksesta on käyty jo henkilökohtaisuuksiinkin mennyttä sanasotaa, vaikka Alexis Tsiprasin hallitus pitää aseinaan diplomatiaa ja neuvottelemista.

Ulkoministeri Nikos Kotzias painottaa, että Kreikka on Turkille paras mahdollinen naapuri.

Miksi sitten Turkki on päättänyt provosoida Kreikkaa?

Kreikassa puhutaan naapureiden maltin menetyksestä ja arvaamattomuudesta huhtikuussa järjestettävän kansanäänestyksen alla.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanille on juuri nyt tärkeää taata kansallismielisten kannatus.

Ennen kansanäänestystä Turkkia ei esimerkiksi hyödytä tehdä myönnytyksiä Kyproksen jälleenyhdistymisneuvotteluissa.

Konfliktien lietsonta on Kreikan hallituksen mielestä tekemällä tehtyä ja voimistui, kun Kreikan korkein oikeus päätti tammikuussa olla palauttamatta kahdeksaa Kreikkaan viime kesänä loikannutta, Turkin vallankaappausyritykseen osallistumisesta epäiltyä sotilasta.

Turkille Kreikan päätös oli viite siitä, että länsimaat eivät kohtele Turkkia oikein.

Painostaakseen Kreikkaa Turkki on uhannut tämän jälkeen jopa EU:n ja Turkin välisen pakolaisten palautussopimuksen purkamisella.

Kreikassa kuitenkin arvellaan, että uhkaus jää uhkaukseksi, eikä Turkki vaaranna diplomaattisia suhteitaan EU:hun.

**Turkin käymässä hermosodassa **on tuskin edes nähty vielä kaikkea.

EU:n laajentumiskomissaari Johannes Hahn onkin joutunut jo muistuttamaan Turkkia naapurisuhteiden ja EU-valtioiden sisäisten oikeusprosessien kunnioittamisesta.

Uutena kulmakivenä Kreikan ja Turkin välillä ovat kaksi Pohjois-Kreikassa viime kuussa pidätettyä turkkilaiskommandoa, joita epäillään osallisiksi Erdoganin murhayritykseen vallankaappausyrityksen yhteydessä.

Sotilaat ovat hakeneet poliittista turvapaikkaa Kreikasta ja heitä säilytetään tällä hetkellä tuntemattomassa paikassa.

Kuten aiempien loikkareiden tapauksessa, myös nyt Kreikan hallitus ilmoittaa, että se tuomitsee Turkin vallankaappausyrityksen, mutta että oikeuslaitos päättää itsenäisesti Kreikan lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti turvapaikan myöntämisestä.

Pahinta mitä Kreikassa pelätään on, että Egeanmerellä tapahtuisi lopulta vahinko ja sotilaallinen selkkaus olisi totta.

Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun varoitus ”Toivottavasti Kreikka ei pakota meitä osoittamaan mitä armeijamme kykenee tekemään” antaa tästä osviittaa.

.
.