Jo toinen hyväksikäytön uhri jätti Vatikaanin komission – "Minulla ei ole enää ole toivoa"

Paavi Franciscus nimesi komission vuonna 2014 puuttumaan katolisen kirkon sisällä esiintyvään lasten hyväksikäyttöön.

Vatikaani
Marie Collins joutui papin hyväksikäyttämäksi 13-vuotiaana. Tässä hän kertoo kokemuksistaan vuonna 2009.
Marie Collins joutui papin hyväksikäyttämäksi 13-vuotiaana. Tässä hän kertoo kokemuksistaan vuonna 2009.Aidan Crowley / EPA

Irlantilainen hyväksikäytön uhri Marie Collins on eronnut Vatikaanin lasten hyväksikäytön vastaisesta komissiosta vedoten kohtaamaansa vastarintaan kirkon sisällä. Collins oli toinen Paavi Franciscuksen nimeämän komission jäsenistä, joka on itse joutunut kirkon työntekijöiden hyväksikäytön uhriksi.

Toinen uhreista, brittiläinen Peter Saunders, erosi tehtävästään samoihin syihin vedoten keväällä 2016.

Collins avasi eroamisensa syitä National Catholic Reporter -lehdelle lähettämässään kirjeessä (siirryt toiseen palveluun).

– Suurin ongelmamme on ollut, ettei osa Vatikaanin hallintokoneiston Kuurian jäsenistä ole halunnut noudattaa suosituksiamme, vaikka Paavi on ne jo hyväksynyt, Collins kirjoittaa.

Hänen mukaansa katolisen kirkon papiston vanhimmat jäsenet pitävät muita asioita lasten ja haavoittuvaisten aikuisten turvallisuutta tärkeämpänä. Hyväksikäytön vastaiselta komissiolta puuttuvat Collinsin mukaan riittävät resurssit ja sen työtä vastustetaan.

– Johtuuko tämä vastarinta kirkon sisäisestä politikoinnista, muutoksen pelosta, pappien uskosta omaan kaikkivoipaisuuteensa, sulkeutuneesta ajattelusta, missä hyväksikäyttötapaukset nähdään vain pelkkänä rasitteena vaiko halusta pitää kiinni vakiintuneista asenteista, hän kysyy.

Collins myös valittaa, ettei koko kolmivuotisen komissiotaipaleensa aikana ole päässyt kertaakaan puhumaan asiasta Paavi Franciscuksen kanssa.

Lähteet: Reuters