Hyppää sisältöön

Ilmestyi koristreeneihin ja vakuutti heti – nyt lähes kaksi metriä pitkä suomalaistyttö on matkalla maailmantähdeksi: "Donkkaus menee rutiinilla"

Suomesta löytyy ehkä maailman ainoa 15-vuotias tyttö, joka osaa donkata.

Kotkan Peli-Karhujen junioreissa pelaava Awak Kuier. Kuva: Antti Ojala / Yle

Nuori tyttö sitoo koristossujensa nauhat, ottaa pallon kainaloonsa ja astuu kentälle. Kaikkien katseet kääntyvät, vaikka hän ei sano mitään. Lähes kaksi metriä pitkä, hoikka tyttö näyttää ulottuvine käsineen ja jalkoineen siltä kuin olisi syntynyt koripalloilijaksi.

Tyttö nostaa katseensa pallosta ja suuntaa sen määrätietoisesti kohti koria. Hän ottaa vauhtia ja lähtee juoksuun, pomputtaa palloa muutaman kerran matkalla. Korin alla valtava ponnistus, ja sinne uppoaa.

Suomalainen Awak Kuier on ehkä maailman ainoa 15-vuotias tyttö, joka osaa donkata.

– Se vaati aika paljon treeniä ja epäonnistuneita yrityksiä. Lopulta se onnistui, kun tarpeeksi monta kertaa kokeilin. Nyt se tulee jo ihan rutiinilla eikä ole vaikeaa, Kuier kertoo.

Joka päivä on treenejä. Se on joskus rankkaa, mutta on se hauskaakin.

Awak Kuier

Valmentajien mukaan Kuierilla on kaikki edellytykset nousta suureksi tähdeksi koristaivaalle, jos hän jatkaa pelaamista.

– Hän on aivan huikea tapaus. Hänen sylivälinsä on sormenpäästä sormenpäähän mitattaessa yli kaksi metriä. Kun hän laittaa kädet sivuille tai ylös, ulottuvuus on valtava, sanoo nuorten maajoukkuevalmentaja Jussi Räikkä.

Pitkä perhe

Koripallo on kiehtonut tyttöä pienestä asti. Hänen koko perheensä – äiti, isä ja kuusi sisarusta – ovat erittäin pitkää väkeä. Kuierin perheen korkeus on yhteensä lähes 18 metriä, ja veljistä pisin on tasan kaksi metriä pitkä.

Kun neljä isoveljeä pelasivat korista, pikkusisko meni perässä.

– Olen aina pelannut kavereideni kanssa. Se oli niin kivaa, että aloin harrastaa pelaamista joukkueessa.

Kotkan Karhulassa asuva Kuier ilmestyi ensimmäistä kertaa Peli-Karhujen koristreeneihin 10-vuotiaana. Valmentajat hän vakuutti jo silloin. Viisi vuotta myöhemmin hän pelaa PeKan B-tytöissä ja välillä myös naisten edustusjoukkueessa.

– Huomaa hyvin, että naisten peleissä taso on huomattavasti kovempi.

Nuorten maajoukkueen vahvuuteen Kuier nousi viime vuoden alussa.

Awak Kuier on 194 senttiä pitkä. Kuva: Kotkan Peli-Karhujen junioreissa pelaava Awak Kuier.

Nyt koristreenit vievät suuren osan tytön vapaa-ajasta.

– Joka päivä on treenejä. Sunnuntaisin meillä on peli, ja joskus saattaa olla peli naisten kanssa torstaisin. Se on joskus rankkaa, mutta on se hauskaakin.

Koulunkäynnin sovittaminen treeniaikatauluun on kuitenkin onnistunut hyvin ja perhe kannustaa kovasti. Awak on nyt perheen ainoa koripalloilija, sillä isoveljet ovat keskittyneet opiskeluun.

– Etenkin äiti ja isä tykkäävät, että pelaan. Kavereitakin ehdin tavata, koska monet heistä pelaavat korista. Meillä on myös Karhulassa iso kaveriporukka, joka on pysynyt lapsuudesta asti.

Huomio tuntuu oudolta

Varsinaisen pommin Kuier räjäytti pari viikkoa sitten NBA:n järjestämällä nuorten lupausten leirillä, kun NBA jakoi tytön donkkauksen sosiaalisessa mediassa. NBA:lla on yli 50 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja Facebookissa.

On myös sanottu, ettei saa kuvitella itsestään liikoja.

Awak Kuier

Nuori tyttö hymyilee ujosti, on huomiosta hämillään.

– Se tuntui hyvältä, mutta samaan aikaan vähän oudolta. Valmentajat eivät hirveästi ole kehuneet, mutta on kannustettu tarpeeksi. On myös sanottu, ettei saa kuvitella itsestään liikoja.

Leiriltä Kuier sai oppia kehon hallintaan ja pallonkäsittelyyn.

– Siellä näytettiin pallonkäsittelyyn liittyviä juttuja, joita en ole Suomessa nähnyt. Palloa käytettiin osana erilaisia leikkejä.

Kuva: Antti Ojala / Yle

Katse kohti Eurooppaa

Kuierin sukujuuret ovat Etelä-Sudanissa. Hän itse ei tosin ole siellä koskaan käynyt.

– Minulla on siellä sukua vieläkin. Olen syntynyt Egyptissä, josta muutimme Suomeen. Olin silloin parivuotias.

Nyt Kuier käy Helilän koulun yhdeksättä luokkaa. Hän aikoo lukioon, mutta sen jälkeen haaveissa siintää ammattilaisura.

– Olen ajatellut pelata koripalloa ammattilaisena. Haluaisin aluksi Eurooppaan pelaamaan. Haluaisin kuitenkin opiskella samalla. Sairaanhoitajan työ ehkä kiinnostaisi.

Tyttö heittää treenikassin olalleen ja lähtee vaihtamaan vaatteita. Seuraavat treenit odottavat jo huomenna.