Joensuussa tehty runsas muinaislöytö – metallinpaljastin johti puukkojen ja veitsien jäljille

Koveron Linnakukkula paljasti salojaan mutta paljon jäi vielä historian hämärän peittoon. Löydön tehnyt harrastaja kaivoi esineet ylös ennen arkeologeja.

arkeologia
Joensuun Kovero Museovirasto
Linnankukkulalta löytyi muun muassa veitsiä ja nuolenkärkiä.Ville Rohiola / Museovirasto 2016

Tuupovaaran Koverossa Joensuussa on tehty merkittävä esinelöytö. Linnankukkulalta on löydetty viime kesänä suuri määrä esineitä, muun muassa puukkoja ja veitsiä sekä panssarinuolenkärkiä. Lisäksi löytöpaikalla on muinaisen asumuksen pohja ja asumuksen kiuas.

Museovirasto tutki paikkaa ja esittelee tuloksia nyt Ilomantsissa.

– Tässä voidaan perustellusti puhua merkittävästä löydöstä. Esinemäärä on suuri ja löydöt on tehty suppealta alueelta. Valitettavasti tässä on löydön jälkeen mennyt arkeologian kannalta kaikki pieleen, sanoo Museoviraston arkeologi Päivi Kankkunen.

– Löydön tehnyt harrastaja ennätti kaivaa suuren määrän esineitä alueelta ennen kuin otti yhteyttä Museovirastoon. Nyt emme tiedä, mitkä esineet olivat asumuksen paikalla. Löydetyt panssarinuolenkärjet olivat rinteessä.

– Esitän tietenkin kiitokset löydön tehneelle. Muutenkin olemme tämän harrastuksen myötä saaneet paljon uusia löytöjä, toteaa Kankkunen.

Löytöyhteys ja tarkka paikannus ovat Kankkusen mukaan erittäin tärkeitä historiatiedon talteen saamisen kannalta.

– Nyrkkisääntö on, että ensimmäisen löydön jälkeen, joka ei ole pullonkorkki tai kranaatinsirpale, pitäisi ottaa yhteys Museovirastoon ja jatkaa alueen tutkimista arkeologin kanssa.

– Historian tutkimuksen ja arkeologian kannalta löytö menettää suuren osan arvostaan, kun esine irrotetaan löytöpaikastaan ilmaan tarkkaa dokumentointia, GPS-paikannusta ja tietoa esimerkiksi löytökerroksesta, sanoo Kankkunen.

Vartio- tai pakopaikka

Linnankukkula Joensuun Koverossa.
Linnankukkula on soiden ympäröimä jyrkkärinteinen kukkula Tuupovaaran Koverossa Joensuussa.Jan-Erik Nyman/Museovirasto

Pohjois-Karjalassa on tunnettuja linnavuoria tasan yksi, Ilomantsin Havukkakallio. Tämän lisäksi Ilomantsin Putkelassa sijaitsevan Linnalammen vieressä on tasoitettu kukkula jolla on saattanut olla samanlainen käyttötarkoitus.

Päivi Kankkunen ei pidä nyt löydettyä Linnankukkulan muinaismuistopaikkaa suoranaisena linnavuorena.

– Todennäköisesti se on ollut keskiaikainen vartio- tai pakopaikka. Se on soiden ympäröimä jyrkkärinteinen kukkula, valleja sieltä ei ole löydetty. Sieltä näkee laajalle ja Koveron kylä oli jo keskiajalla voimakas ja elinvoimainen kylä.

Panssarinuolenkärjet ja paikalta tehty maaperän ajoitusnäyte sitovat Linnankukkulan löydökset 1300-luvulle.

– Se oli juuri sitä aikaa, kun kristinusko oli vielä leviämässä tänne, summaa Museoviraston arkeologi Päivi Kankkunen.