Aikuisetkin osaavat tubettaa: 54-vuotias Maiju vloggaa pikkutuhmuuksia ja nelikymppinen Tommi tekee pyöräilyvideota englanniksi

Myös lentämisestä ja ilmaisusta kertova Tapio sekä museoamanuenssi Anna ovat aikuistubettajia. Youtube-sisältöjen tekeminen houkuttelee muitakin kuin teini-ikäisiä.

YouTube
Kati, Stefan, Maiju, Tommi, Iriz, Risto ja Anna ovat aikuistubettajia.
Kati, Stefan, Maiju, Tommi, Iris, Risto ja Anna ovat aikuistubettajia.Vesa Marttinen / Yle

Youtube-videoiden tekeminen eli tubettaminen on Suomessa pääosin teini-ikäisten harrastus. Aikuistubettajien määrän kasvua on kuitenkin veikkailtu jo hyvän aikaa. Esimerkiksi Tubecon-tapahtuman vastaava tuottaja Mikko Silvennoinen arvioi viime kesänä, että kolmekymppisten tubettaminen kolmekymppisille on nousussa oleva trendi maailmalla.

Viime syksynä Helsingissä perustettu Aikuistubettajat-yhteisö vastaa tähän huutoon: mukana on jo toista sataa aikuisikäistä tubettajaa. Ryhmän laittoi alulle nurmijärveläinen, hieman päälle kolmekymppinen Iris Silander, joka tubettaa hyvinvointiin, äitiyteen, eläimiin, sisustukseen ja muotiin liittyvää sisältöä nimellä Iriz Silander (siirryt toiseen palveluun).

– Perustin oman kanavan viime keväänä ja lähipiirissäni ei ollut ketään muita tubettajia. Löysin Instagramin kautta vloggaaja-tunnisteella lentopoika Tapion kanavan (siirryt toiseen palveluun), jota aloin seurata. Hänen innoituksestaan aloin kerätä Facebook-ryhmää (siirryt toiseen palveluun) muista aikuistubettajista.

Ryhmän jäsenmäärä kasvaa kovaa vauhtia ja jäsenet tapaavat toisiaan myös kasvotusten Tubeconin tiloissa järjestetyissä tapaamisissa.

Tädit tubettavat vaihdevuosista

Aikuistubettajien iäkkäimpään, mutta myös kokeneimpaan siipeen kuuluu Marjo Kauppila, 54. Hän tubettaa nimellä Maiju Kauppila kahdella eri kanavalla: Tädit tubettaa (siirryt toiseen palveluun) ja Pinkit korkokengät (siirryt toiseen palveluun).

– Tädit tubettaa on kanava, jota me pidetään ystäväni kanssa. Me puhutaan sellaisistakin asioista, mistä muut eivät kehtaa puhua, vaikkapa aikuisten naisten vaihdevuosista.

Tädit ovat tubettaneet myös muun muassa aikuisviihteestä, Pallivaha-nimisestä tuotteesta sekä erilaisista tapahtumista.

Kauppila kertoo perustaneensa ensimmäisen Youtube-tilinsä kuusi vuotta sitten ja bloganneensa jo liki 12 vuotta.

Suomessa tubettaminen on käsitykseni mukaan poikkeuksellisen teiniä.

Stefan Svanfeldt

Siuntiolainen 40-vuotias Stefan Svanfeldt (siirryt toiseen palveluun)kuvaa Youtubeen pääsääntöisesti omaan ja perheensä arkeen liitttyviä asioita. Aiheiksi kelpaavat niin lomareissut, tapahtumat kuin harrastukset.

– Aloitin tämän nelisen kuukautta sitten. Jossain vaiheessa etsin ikään kuin vertaistukea ja mietin, tekeekö Suomessa kukaan yli kolmekymppinen tätä juttua. Surffailin ympäriinsä ja löysin tämän porukan Facebookista, Svanfeldt kertoo.

Svanfeldt puhuu äidinkielenään ruotsia, mutta tubekanavan pääkieli on englanti.

– Suomessa tubettaminen on ainakin mun käsityksen mukaan poikkeuksellisen teiniä. Kun katsoo Jenkeissä vaikka Casey Neistatia (siirryt toiseen palveluun), jota itse seuraan ja fanitan, hän on muistaakseni 36-vuotias tai jotain vastaavaa, mutta ei hänellä ole mitään tarvetta alleviivata sitä aikuisuuttaan.

Kati voitti esiintymiskammonsa, Anna koukuttui vahingossa

Nelikymppinen vantaalainen Anna Kangas aloitti tubettamisen viime syksynä puolivahingossa. Vantaan kaupunginmuseossa työskentelevä Kangas sai kipinän töihin liittyvässä koulutustilaisuudessa.

– Meille järjestettiin eri museoiden kesken Youtube-koulutusta, jonka tarkoituksena on avata museotyöstä kertova tubekanava. Innostuin sitten itse kokeilemaan, mitä tämä oikein on, ja perustin oman tilin. Se vei saman tien mukanaan ja koukutuin täysin.

Kanava sai nimekseen Anna Vantaalta (siirryt toiseen palveluun), ja aihepiiriin kuuluvat muun muassa aikido, museot, mekot ja puput.

Löysin Youtuben jo 7–8 vuotta sitten ja innostuin. Ajattelin, että jos olisin 20 vuotta nuorempi, menisin täysillä mukaan.

Kati, 40

Hyvinkääläinen 40-vuotias Kati tubettaa KatinAsiat (siirryt toiseen palveluun)-kanavalla muun muassa kauneudenhoidosta, ruoanlaitosta ja leipomisesta sekä Katin DIY (siirryt toiseen palveluun)-kanavalla askartelusta. Alkuvaiheessa ikä ja esiintymiskammo meinasivat muodostua esteiksi Katin tubettajan uralle.

– Löysin Youtuben jo joskus 7–8 vuotta sitten ja innostuin. Ajattelin, että jos olisin 20 vuotta nuorempi, menisin täysillä mukaan. Koin siis olevani liian vanha. Olen myös todella kameraujo ihminen ja kameralle puhuminen on ollut korkean kynnyksen takana. Sitten jossain vaiheessa keksin, että jos kuvaan askartelua, minun ei tarvitse näkyä kuvissa eikä edes puhua.

Parasta on kommentointi ja keskustelu

Nokialainen Tommi Kivimäki, 42, ja valkeakoskelainen Risto Viitanen, 50, tekevät pääasiassa pyöräilyyn liittyviä videoita. Kivimäki tekee videonsa englanniksi (siirryt toiseen palveluun) ja käy keskustelua ulkomaisten fillaritubettajien kanssa.

– Videoiden kautta saa yhteyden katsojiin ja toisiin videoiden tekijöihin. Kommenteissa voimme keskustella, ja se kommenttipuoli on oikeastaan vielä kiinnostavampi kuin itse videot, Kivimäki sanoo.

Viitanen aloitti pari vuotta sitten Velogi-pyöräilyvideokanavansa (siirryt toiseen palveluun), ja on sittemmin siirtynyt myös videoiden tekemisen opastamiseen nimellä Videoneuvos (siirryt toiseen palveluun).

– Ajovideot ovat aika isotöisiä, jos haluaa että ne eivät näytä monotoniselta yhden kameran kuvalta. Ihmiset ovat kyselleet paljon paitsi pyöräilystä, myös videoiden tekemisestä. Ajattelin sitten, että tehdään sille oma kanava.

Lisää aikuistubettajia on listattu esimerkiksi Pinkit korkokengät -blogissa (siirryt toiseen palveluun).

Juttua on muokattu 3.3. klo 6.12: Lentokapteeni-sana vaihdettu toiseen muotoon.