Venäjä-yhteydet koettelevat taas Trumpin hallintoa – Oikeusministerin eroa vaaditaan

Yhdysvaltain oikeusministerin Jeff Sessionsin väitetään tavanneen Venäjän-lähettilään kahdesti presidentinvaalikampanjan aikana.

Jeff Sessions
Jeff Sessions
Jeff Sessions vannoi virkavalansa Valkoisessa talossa 9. helmikuuta 2017. jim Lo Scalzo / EPA

Washington Post -lehden saamien tietojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Sessions tapasi Venäjän-suurlähettilään Sergei Kisljakin kahdesti, heinäkuussa ja syyskuussa Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan aikana. Yhdysvaltain presidentinvaalit pidettiin viime marraskuussa.

Venäjän on väitetty sekaantuneen Yhdysvaltain vaalikampanjaan Trumpin eduksi.

Demokraattijohtaja: Sessionsin erottava

Kongressin edustajainhuoneen demokraattijohtaja Nancy Pelosi vaatii jo Sessionsia eroamaan. Pelosin lausunnon mukaan raskauttavaa on, että Sessions ei maininnut venäläistapaamisia, vaikka häneltä erikseen kysyttiin Venäjä-yhteyksistä oikeusministeriin tehtävään nimittämistä edeltävässä kongressin kuulemisessa.

– Valehdeltuaan kongressille Venäjä-yhteyksistään oikeusministerin täytyy erota, Pelosi kirjoittaa lausunnossaan.

Pelosi jatkaa lausunnossaan, että Sessions on epäsopiva maan korkeimman lainvalvojan viranhoitoon. Myös muutama muu kongressin demokraattipoliitikko on vaatinut Sessionsin eroa.

Senaatin kuulemisessa tammikuun 10. päivänä demokraattisenaattori Al Franken kysyi Sessionsilta mitä hän tekisi, jos selviäisi, että joku Trumpin kampanjaan kuuluva olisi ollut yhteydessä Venäjän hallintoon kampanjan aikana.

Sessions vastasi, ettei ole tietoinen mistään sellaisesta ja lisäsi, ettei hän itse ole ollut yhteydessä venäläisiin. Oikeusministerin tiedottajan Sarah Isgur Floresin mukaan Sessionsin vastauksessa ei ollut mitään harhaanjohtavaa.

Tiedustelukomitea aloitti Venäjä-yhteyksistä tutkinnan

Edustajainhuoneen tiedustelukomitea ilmoitti myöhään keskiviikkona aloittavansa tutkinnan Trumpin vaalikampanjan väitetyistä Venäjä-yhteyksistä. Puoluerajat ylittävä komitea ilmoitti tutkinnasta ennen kuin Sessionsin väitetyt Venäjä-yhteydet tulivat julki.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitea selvittää myös millaista venäläistä kybertoimintaa Yhdysvaltoja vastaan oli.

Venäjä-yhteydet kaatoivat Flynnin

Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Michael Flynn joutui eroamaan alle kuukauden tehtävässä olon jälkeen Venäjä-yhteyksiensä vuoksi. Flynn oli keskustellut Venäjän-suurlähettilään kanssa ja jättänyt keskusteluista mainitsematta.

Päivitetty 9.45 Sessionsin kongressikuulemisen yksityiskohdilla ja tiedottajan kommentilla. Kappaleet 6-7.