Ruotsalaisten Suomi-tietämys on heikko – yleisimmin tunnetaan luonto ja sauna

Ruotsalaisilla on Suomesta myönteinen mutta pinnallinen kuva, käy ilmi Tukholman Suomi-instituutin teettämästä kyselystä.

suomalaisuus
Uutisvideot: Sauna, Sibelius ja doping - mitä ruotsalaiset ajattelevat Suomesta
Uutisvideot: Sauna, Sibelius ja doping - mitä ruotsalaiset ajattelevat Suomesta

Järvet, sauna, Helsinki ja votka ovat yleisimpiä sanoja, jotka tulevat ruotsalaisten mieleen Suomesta.

Kaksi kolmasosaa ruotsalaisista arvioi, että heidän Suomi-kuvansa on melko tai erittäin myönteinen. Toisaalta joka kymmenennen ruotsalaisen mielestä Suomi on sulkeutunut, muusta maailmasta eristäytynyt maa. Joka neljäs ei osaa arvioida, onko se sitä.

Jopa liki puolet ruotsalaisista arvioi, että heidän pitäisi tietää Suomesta enemmän. Moni ei tiedä esimerkiksi, että ruotsi on Suomen virallinen kieli tai edes että Suomessa asuu ruotsinkielisiä.

Tunteita ja ennakkoluuloja

Ylen aamu-tv:ssä torstaina vierailleen Tukholman Suomen-instituutin johtajan Anders Erikssonin mukaan ruotsalaisten käsitykset Suomesta perustuvat tunteisiin ja ennakkoluuloihin.

– Toisaalta he ovat tietoisia siitä, että ennakkoluulot ovat nimenomaan ennakkoluuloja, eivätkä ne välttämättä pidä paikkaansa, Eriksson sanoi.

Käsityksissä Suomesta ja suomalaisista on myös selviä maantieteellisiä eroja.

– Toinen ääripää on Haaparannassa, missä ihmisillä on aika selvä Suomi-kuva. Toinen ääripää on Malmö, jossa Suomi ei ole kovin paljon läsnä.

Viinaa ja mustaa huumoria

Kielteisimmät ennakkoluulot liittyvät Eriksson mukaan alkoholin juomiseen. Haastatellut tosin myöntävät, että he eivät tiedä, pitääkö käsitys runsaasta alkoholinkäytöstä paikkansa.

Myönteisiä arvioita saavat muun muassa suomalainen musta huumori, ahkeruus ja sisu.

– Tavoitteemme on modernisoida Suomi-kuvaa [tutkimuksen pohjalta] ja nostaa esiin esimerkiksi suomalaisten rohkeutta. Mottomme on: Det moderna och modiga finland eli nykyaikainen ja rohkea Suomi.

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi instituutti vie Ruotsiin muun muassa muotoilua ja nykysirkusta.