1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalisuus

Seksuaalinen syttyminen voi tapahtua vasta kypsällä iällä – "Opetelkaa nyt hyvänen aika koskemaan vartaloanne"

Mentaalivalmentajan mukaan moni viisikymppinen menee siihen harhaan, että seksuaalisuus olisi mennyttä elämää.

Ylen aamu-tv: Seksuaalinen syttyminen keski-iässä
Ylen aamu-tv: Seksuaalinen syttyminen keski-iässä

Kirjailija Heli Heino ajatteli vaihdevuosioireiden alkaessa pääsevänsä eroon viimeisimmistäkin seksuaalisista haluista. Kävikin päinvastoin.

– Seksuaaliset halut nousivat ensimmäistä kertaa voimakkaasti ja omaehtoisesti elämääni. Minun ei auttanut muu kuin alkaa katsoa jostain kumppania, kuvaa Heino Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Heino löysi miehen, kun entinen työkaveri järjesti sokkotreffit.

– Olin tuolloin kauhean itkuinen hormonien takia, minkä vuoksi ensin kieltäydyin treffeistä. Lopulta menin kuitenkin tapaamaan Ali Heliniä ja se oli menoa saman tien. Kaikkine vaihdevuosioireineni kelpasin.

Tamperelainen Heino on kirjoittanut kokemuksiensa innoittamana myös kirjan Venuksen vuosi. Seksuaalisesta vapautumisesta on kirjoittanut myös mentaalivalmentaja Minna Marsh. Marsh kertoo ajatelleensa seksistä aikaisemmin, että se on jo mennyttä elämää.

– Lähinnä oli sellainen fiilis, että ei voi vähempää kiinnostaa. Menin siihen harhaan, jossa moni viisikymppinen tai vanhempi nainen elää, että kun saavutetaan tietty ikä, niin seksuaalisuus pikku hiljaa haudataan ja unohdetaan ja naiseuskin jotenkin jää tai muututaan mummuiksi.

Ajattelutavan kuitenkin muutti mies, jonka kanssa Marsh tunsi kemiaa.

– Aloin pohtimaan, kuka ja mitä oikeasti olen ja millainen olen naisena ja onko minulla tilaa ja lupaa olla tässä yhteiskunnassa monenlaisten normien keskellä itseni näköinen. Löysin oman vartaloni uudella tavalla. Päätin alkaa elää.

"Itseen tutustuminen vaatii rohkeutta"

Heino sanoo, että seksin luonne on muuttunut kypsemmällä iällä.

– Kyllä se oli nuorena todella totista ja hiljaista se seksi. Nyt siihen on tullut mukaan keskustelu ja huumori. Minullehan kävi niin, että en omaa seksuaalisuuttani löytänyt omin avuin vaan olen tehnyt sen tutkimusmatkan yhdessä miehen kanssa. Yhdessä ollaan opiskeltu minua.

Marsh sanoo vapautuneensa seksuaalisuuteen liittyvästä syyllisyydestä ja häpeästä, jota nuorempana koki.

– Nykyään minua ei pidä enää mikään! On huikeaa uskaltaa heittäytyä ja nauttia ja tuottaa toiselle nautintoa ja siihen haluan ylipäätänsä kannustaa suomalaisia ilman, että vuosien tuleminen muodostuisi jonkinlaiseksi esteeksi.

Heino huomauttaa, että toki vaihdevuodet tuovat seksiin ongelmiakin.

– Halun kanssa ristiriidassa on se, että paikat eivät kestä yhtä paljon kuin ennen, se täytyy hoitaa hyvin se asia. Ainakin apteekista löytää niin hyvää hoitoa, että kenenkään naisen ei pidä jäädä pulaan.

Marsh neuvoo vaihdevuosia eläville naisille, että omaan vartaloon kannattaa tutustua.

– Opetelkaa nyt hyvänen aika koskemaan vartaloanne! Itsehän opettelin tyydyttämään itseäni vasta 44–45-vuotiaana, se oli vaikeaa. Se osoitti, että minun seksuaalisuus ei ole riippuvainen toisesta ihmisestä. Jokainen voi oppia rakastelemaan itsensä kanssa.

Heino muistuttaa, että itseensä tutustuminen vaatii rohkeutta.

– Oman alastoman vartalon katsominen peilistä on hyvin intiimi tilanne. Se vaatii minulta enemmän rohkeutta kuin seksikaupassa käyminen. Jos sen kynnyksen yli pääsee, niin se on jo pieni voitto.