1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Rautatientorin mielenosoitukset jatkuneet kolme viikkoa – poliitikot allekirjoittivat julkilausuman turvapaikanhakijoiden kunnioittavasta kohtelusta

Julkilausuman on kirjoittanut enemmistö Helsingin kaupunginvaltuutetuista. Viikkoja jatkuneista mielenosoituksista käytiin keskustelua keskiviikon valtuustossa.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus rautatientorilla
Antti Kolppo / Yle

Helsingin ydinkeskustassa, Rautatientorilla kolme viikkoa jatkuneet, pääasiassa irakilaisten ja afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden ja heitä vastustavien mielenosoittajien leirit näyttävät pysyvän paikoillaan ja niiden väitetään jopa laajentuneen.

Enemmistö Helsingin kaupunginvaltuutetuista on allekirjoittanut julkilausuman turvapaikanhakijoiden kunnioittavasta kohtelusta. Osa poliitikoista haluaa kuitenkin, että molemmat leirit siirtyvät pois Rautatientorilta.

Yksi leirien siirtämistä ajavista poliitikoista on kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja yleisten töiden lautakunnan puheenjohtaja, Terhi Koulumies, kertoo Svenska Yle.

Rakennusvirasto vastaa Helsingin katujen ja viheralueiden suunnittelusta, rakentamisesta ja kunnossapidosta sekä pysäköinninvalvonnasta. Yleisten töiden lautakunta puolestaan ohjaa ja valvoo rakennusviraston toimintaa.

– Minä itse vetosin lautakunnan puheenjohtajana rakennusviraston virkamiesjohtoon, että he toteaisivat tästä pitkittyneestä mielenosoitustilanteesta aiheutuneen jo kohtuutonta haittaa ympäristölle. Se pitäisi purkaa ja siirtää jonnekin rauhallisempaan, syrjäisempään paikkaan, missä se ei niin häiritse. Minun mielestäni se on jo turvallisuusriski, kun ottaa huomioon, että siellä on kaksi hyvin aggressiivista vastakkainasettelua näiden mielenosoittajien kesken eli turvapaikanhakijat ja sitten heihin vihamielisesti suhtautuvat, heitä vastustavat tahot, Terhi Koulumies sanoo Svenska Ylelle.

Oletko itse käynyt paikalla?

– Olen käynyt siellä katsomassa ja kyllähän se aika mittavalta se mielenosoitusleiri jo näyttää. Se taitaa olla kasvanut ajan mittaan koko ajan.

Millaista haittaa siitä on ollut?

– Siitä on tullut melua ja esimerkiksi savua ja on väitetty, että siellä olisi ollut tarpeiden tekoa leirin lähistöllä. Alue on laajentunut. Se haittaa kulkua siellä jalkakäytävällä. Ihmiset kävelevät pyörätietiellä, mikä aiheuttaa yhteentörmäysriskejä. Osa ohikulkijoista näyttää arastelevan varsinkin pimeän aikaan tätä isoa joukkoa, joka siellä torilla nyt liikkuu, Koulumies toteaa.

Peni lapsi lepää teltassa turvapaikanhakijoiden mielenosoituksessa rautatientorilla
Antti Kolppo / Yle

Svenska Ylen haastattelemalla Helsingin vihreiden kaupunginvaltuutetulla ja kaupunginhallituksen jäsenellä Hannu Oskalalla on erilainen näkemys mielenosoituksiin.

– Viranomaisten mukaan sellaista haittaa näistä mielenosoituksista ei tällä hetkellä ole, että niitä pitäisi siirtää mihinkään. Nehän siirrettiin jo kertaalleen. Minä en itse usko, että on poliittisten päättäjien asia päättää, koska Suomessa oikeus osoittaa mieltä ja kokoontua on kaikilla. Ei pelkästään Suomen kansalaisilla, vaan myös ulkomaalaisilla ja jopa heillä, joilla ei ole oleskelulupaa Suomessa.

– Mielestäni poliittisten päättäjien kannattaisi pitää itsensä aika pitkän matkan päässä siitä, että me rupeamme päättämään milloin poliittisia mielenosoituksia Suomessa hyväksytään. Meillä on tuossa vieressä sellainen naapurimaa, jossa poliittiset päättäjät päättävät kuka saa osoittaa mieltä ja missä. Minä en ainakaan halua tänne meille Suomeen sellaista järjestelmää, Oskala painottaa.

Suomi Ensin -yhdistyksen mielenosoitusteltta Rautatientorilla helmikuussa.
Suomi Ensin -yhdistyksen mielenosoitusteltta Rautatientorilla helmikuussa. Yle
Lue seuraavaksi