1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpin muurin rahoitus laahaa

Presidentti Trumpin Meksikon rajalle lupaaman muurin miljardirahoituksesta kasassa on vasta parikymmentä miljoonaa.

rajavalvonta
Yhdysvaltain ja Meksikon välistä raja-aitaa Tecatessa 26. tammikuuta 2017.
Yhdysvaltain ja Meksikon välistä raja-aitaa Tecatessa 26. tammikuuta 2017. Mario Vazquez / AFP

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin suunnittelema muuri Meksikon rajalle on taloudellisessa vastatuulessa. Trumpin hallinto on löytänyt vaadittavasta rahoituksesta vasta murto-osan.

Uutistoimisto Reutersin haltuunsa saaman dokumentin mukaan sisäisen turvallisuuden ministeriö on pystynyt irrottamaan projektiin 20 miljoonaa dollaria. Sillä pystytään käynnistämään muurin prototyyppien suunnittelu, mutta rakentamiseen raha ei vielä riitä.

Muurin rakentamisen on arvioitu maksavan jopa yli 20 miljardia.

Republikaanien johtaman kongressin edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan on sanonut, että muurin kulut sisällytetään ensi vuoden budjettiin. Ryanin arvion mukaan muuri veisi 12–15 miljardia dollaria.

Osa republikaaneista on vaatinut, että muuriin vaadittava rahoitus ei saa lisätä valtionmenoja, vaan samalla jostain muusta pitää leikata. Trump on vakuuttanut, että Meksiko maksaa lopulta muurin kulut.

Yli 200 yritystä ilmoittautunut muurihankkeeseen

Muurin rakennushankkeesta kiinnostuneiksi on ilmoittautunut jo yli 200 yritystä.

Kiinnostuneiden yritysten joukossa on maailman suurimpiin sementtifirmoihin lukeutuva meksikolainen Cemex. Yritys on meksikolaistiedotusvälineissä kertonut (siirryt toiseen palveluun) voivansa toimittaa muuriin tarvittavan sementin.

Rakennusalan yrityksillä on vielä noin viikko aikaa ilmoittautua hankkeesta kiinnostuneeksi.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi