Opinto-ohjaajan tylytys ei lannistanut – ysiluokan tuplanneesta tuli asianajaja

Salolainen Sanna Lundström pääsi oikeustieteelliseen, vaikka alun perin keskiarvo ei riittänyt edes lukioon.

peruskoulu
lakimies istuu lakikirjojen äärellä
Asianajaja Sanna LundströmJohanna Manu / Yle

Sanna Lundström johdattaa vieraansa vauhdikkaasti pitkä letti heiluen neuvotteluhuoneeseen. On helppo uskoa, että hänessä on ollut sisua hankkia itselleen unelma-ammatti, vaikka peruskoulun päästötodistustuksen numerot eivät sitä antaneet odottaa.

Sannan koulumenestys peruskoulun viimeisellä luokalla ei vakuuttanut opettajia, eikä tuolloin kukaan olisi odottanut hänen nappaavan paikkaa oikeustieteellisestä. Opiskelu oli vähällä jumittaa jo lukioon pääsyyn.

Elettiin 1990-luvun alkua. Salolainen Sanna Lundström kavereineen oli saanut peruskoulun päätökseen. Takana olivat hauskat, vähän huolettomatkin vuodet yläasteella ja edessä opinnot lukiossa.

Näin Sanna ainakin odotti.

Kun tiedot lukioon päässeistä tulivat, jysähti Sannan ja lukion välille yllättäen vahva muuri. Keskiarvo jäi henkäyksen verran alle vaaditun 7,47. Sannalla keskiarvo oli 7,45.

– Tuli se melkoisena shokkina. Muistan sen hetken, kun huomasin, että oma nimi ei listalla ollut ja kavereiden nimet olivat. Se jäi todella pienestä kiinni. Olin järkyttynyt.

Siinä tilanteessa ei auttanut mikään. Sannan äiti soitteli koululle toiveikkaana, mutta rajoista pidettiin tiukasti kiinni. Edessä oli niin sanotun kymppiluokan puuttumisen takia yhdeksännen luokan tuplaaminen.

– Oli selvää, että haluan lukioon. Soittelimme yläasteen rehtorille, että olisin tulossa uudelleen. Ei ollut helppo päätös, Sanna tunnustaa.

Ryhtiliike yllätti opettajat

Sanna Lundström kirjoitti nuorena ystäväkirjoihin kaksi haaveammattia. Haaveet pysyivät samoina vuosikaudet, vaikka olivatkin ääripäitä. Toiveena oli jonain päivänä työskennellä lastenhoitajana tai lakimiehenä.

Koulu oli aina sujunut mukavasti, mutta peruskoulun viimeisellä luokalla ote lipsui.

– Otin ekan kierroksen löysin rantein, ei tullut mieleen, etteikö se riittäisi. Sitten yhtäkkiä huomasin, että tuli otettua liian löysästi.

Ensimmäisenä päivänä yksi opettaja sanoi, että kannattaa käydä tämä kerralla kunnolla, ettei tarvitse tulla veronmaksajien rahoilla toista kertaa.

Sanna Lundström

Tuplaamisvuotena Sanna otti omasta opiskelusta aivan toisella tavalla vastuun ja luki kokeisiin kunnolla. Sisupussi keskittyi tällä kertaa opiskelemaan toisin kuin ensimmäisellä kierroksella.

– Ensimmäisenä päivänä yksi opettaja sanoi, että kannattaa käydä tämä kerralla kunnolla, ettei tarvitse tulla veronmaksajien rahoilla toista kertaa. Se tuntui syyllistämiseltä, vaikka oli kai tarkoitettu kannustimeksi muille.

Ryhtiliike yllätti opettajat. Syyslukukaudella opinto-ohjaaja oli kutsunut Sannan vanhemmat koululle keskustelemaan siitä, että lukio-opinnot eivät välttämättä olisi hyvä vaihtoehto.

– Kun ei Sannalla oikein koulu suju, koulussa sanottiin.

Vanhemmista tämä oli outoa, sillä numerot olivat jo syyslukukaudella nousseet huomattavasti.

Kunnioitus tuli jälkikäteen

Lukion ovet aukenivat, mutta opinnot eivät meneet tälläkään kertaa ihan perinteisesti. Sanna Lundström oli jo muuttanut pois kotoaan ja teki töitä opintojen ohella. Lukiossa töistä johtuviin poissaoloihin suhtauduttiin nihkeästi. Lopulta paras vaihtoehto oli siirtää opinnot Turun iltalukioon.

– Kirjoitin lopulta iltalukiosta eximian paperit.

Sittemmin tie vei oikeustieteelliseen lukemaan unelma-ammattiin asianajajaksi. Sanna on ollut alalla jo reilut kymmenen vuotta.

Tuplauskierroksen kokenut ei kannusta ajattelemaan, että oppihalut säästellään kymppiluokalle. Koulu kannattaa ottaa tosissaan heti alussa.

– Jokainen nuori ansaitsee mahdollisuuden. Aikuisten tehtävä on tukea nuoria.

Lundströmin ja opinto-ohjaajan tiet eivät ole kohdanneet sitten 90-luvun. Vanhoja opettajia Sanna on tavannut luennoidessaan oikeustieteellisen opinnoista vanhassa koulussaan.

Opettajat, jotka eivät aikoinaan uskoneet oppilaansa selviytyvän edes lukiosta, ovat nykyään varsin toista mieltä. Työssään menestynyt asianajaja kahvitellaan mielellään ja taputellaan selkään saatesanoin: "Tiesimme, että sinusta tulee vielä jotain".