Kymppiluokan suosio romahti – kymppiluokkalaiset silti tyytyväisiä opiskeluun

Peruskoulun päättäneistä vain pari prosenttia hakeutuu peruskoulun jälkeiseen lisäopetukseen eli kymppiluokalle.

koulut
Essi Aho
Essi Aho aikoo nostaa peruskoulun päättötodistuksen keskiarvoa kymppiluokalla.Petra Ristola / Yle

Turkulainen 17-vuotias Juho Juntunen laskee prosenttilaskuja sujuvasti kymppiluokan matematiikantunnilla Turun kristillisellä opistolla. Kymppiluokkalaiset tekevät tehtäviä itsenäisesti. Opettaja Sari Kivilahti-Mäkelä kiertää luokassa ja auttaa tarvittaessa.

– Tykkään matikasta. Yläkoulussa en siitä tykännyt, sanoo Juho Juntunen.

Juntusen yläkoulun todistuksen keskiarvo ei riittänyt lukioon, joten Juntusen tie vei kymppiluokalle Turun kristilliselle opistolle. Valinta on osoittautunut oikeaksi.

– Hankalien aineiden kuten matikan, kemian ja fysiikan numeroita olen saanut korotettua täällä.

Juntunen hakee yhteishaussa lukioon ja uskoo pääsevänsä sisään.

– Täällä opiskelu on lukiomaisempaa. Täällä ottaa itse paljon enemmän vastuuta opiskelustaan.

Juntunen ei ole vielä ajatellut, mille alalle hakeutuu lukion jälkeen, mutta tavoitteet ovat olemassa.

– Odotan, että pääsen lukion läpi hyvin arvosanoin. Siitä sitten jatkan mahdollisesti johonkin jatkokoulutukseen ja saan vakituisen työpaikan.

Juho Juntunen
Juho Juntunen on saanut korotettua numeroita kymppiluokalla.Petra Ristola / Yle

Kymppiluokkalaisten määrä puolittunut

Kymppiluokkalaisten määrä on laskenut roimasti vuosien aikana. Tilastokeskuksen ja Opetushallituksen tilastojen mukaan vuonna 2015 kymppiluokilla opiskeli 1 000 opiskelijaa. Vuonna 2011 opiskelijoita oli vielä 2 279.

Kymppiluokkaopetusta tarjoavien oppilaitostenkin määrä on vähentynyt vuosien varrella. Tilastojen mukaan vain pari prosenttia peruskoulusta valmistunutta hakeutuu lisäopetukseen eli kymppiluokalle.

Syitä kymppiluokkien oppilasmäärän laskuun on monia. Ensinnäkin yhä useampi nuori pääsee suoraan peruskoulusta lukioon tai ammatilliseen koulutukseen. Myös koulutuksen ulkopuolelle jääneiden nuorten osuus on vähentynyt.

Kymppiluokan suosiota on syönyt lisäksi se, että ammatilliseen koulutukseen valmistavaa koulutusta tarjotaan entistä enemmän.

Grafiikka kymppiluokan opiskelijamääristä
Kymppiluokan opiskelijoiden määrä on puolittunut vuosien 2011–2015 välillä.Yle Uutisgrafiikka

"Täällä arvosanani ovat nousseet aika reilusti"

Laitilalainen 16-vuotias Essi Aho asuu arkipäivät Turussa ja käy kymppiluokkaa Turun kristillisellä opistolla. Aho valitsi opiskelun kymppiluokalla, koska ei ollut tyytyväinen peruskoulun päättötodistuksen keskiarvoon. Aho halusi vuoden miettiä, mihin suuntautuu peruskoulun jälkeen.

Aho on viihtynyt kymppiluokalla, koska aineita saa valita paljon vapaammin kuin ysiluokalla.

– Täällä arvosanani ovat nousseet aika reilusti. Opiskelu kymppiluokalla on vapaampaa, ja se antaa hyvää pohjaa lukio-opiskelulle.

Aho hakee yhteishaussa opiskelemaan lukioon Turkuun. Tarkempia tulevaisuudensuunnitelmia Aho ei ole vielä miettinyt.

– Katson lukion ensin. Katsotaan sitten, mihin suuntaudun.

Ahon mukaan oppilaanohjauksella on paljon merkitystä.

– Täällä on tosi hyvä opo. Hän kertoo kaikesta hyvin perusteellisesti. Kun on hyvä opo, tietää enemmän itse asioista ja tietää, mistä itse valita.

Kymppiluokan järjestäminen vapaaehtoista

Kymppiluokalle haetaan keväällä nettihaun kautta. Haku alkaa 23.5.2017. Hakijalla on oltava peruskoulun päättötodistus samalta tai edelliseltä vuodelta. Lisäopetusta ei ole tarjolla jokaisessa peruskoulussa, ei edes jokaisella paikkakunnalla.

– Kunnan ei ole pakko järjestää peruskoulun lisäopetusta. Lisäopetusta järjestäessään kunta päättää itse missä laajuudessa se tapahtuu, sanoo opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallituksesta.

Kymppiluokkalinjaa tarjoavat monet kansanopistot. Opetushallituksen ylläpitämän Opintopolku-portaalin kautta (siirryt toiseen palveluun) selviää, missä oppilaitoksissa on tarjolla kymppiluokka-opetusta.

Kymppiluokkaopetusta tarjoavien oppilaitosten määrä vielä lisääntyy kevään kuluessa. Esimerkiksi Salossa opetuslautakunta on tehnyt päätöksen, että kaupungissa alkaa kymppiluokka ensi syksynä. Peruskoulun lisäopetus toteutetaan lukuvuoden kestävänä kokeiluna. Kaupunki saa lisäopetukseen valtion rahoitusta oppilasta kohti 8 034,15 euroa.