Sote ahdistaa psykoterapeutteja – pelkäävät Kela-suhteensa muuttuvan

Aikeet kuntoutuspsykoterapian siirtämisestä Kelalta sote-maakunnille huolestuttavat psykoterapeutteja. Kuntoutuksen uudistamiskomiteassa psykoterapian järjestämisen liittyvät linjaukset ovat vielä avoinna.

Psykoterapeutit
Nainen kävelee sumuisessa maisemassa.
Henrietta Hassinen / Yle

Esimerkiksi vuonna 2016 yli 30 000 lähinnä masennuksesta tai ahdistuneisuudesta kärsivää sai Kelalta tukea kuntoutuspsykoterapiassa (siirryt toiseen palveluun) käymiseensä.

Sote-uudistukseen liittyen kuntoutuksen järjestämiseen on kuitenkin odotettavissa muutoksia. Tässä yhteydessä on käyty keskusteluja myös kuntoutuspsykoterapian siirtämisestä Kelalta maakuntien vastuulle.

Vaikka päätöksiä ei ole tehty, on aie ehtinyt huolestuttaa mielenterveystyön ammattilaisia.

– Me emme tarkalleen tiedä, mitä siellä kaavaillaan. Mutta olemme sitä mieltä, että ehdottomasti Kelan kuntoutuspsykoterapiajärjestelmä hyvin toimivana tulisi säilyttää, sanoo Efpp Suomen kansallisen verkoston puheenjohtaja,psykoterapeutti Kirsi Huttula.

Tiivistänyt psykoterapeuttien rivejä

Huoli jatkosta on yhdistänyt hyvinkin erilaisia oppisuuntauksia edustavia Valviran hyväksymiä psykoterapeutteja.

Myös Psykologiliitto pitää Kelan tukeman terapian säilyttämistä tärkeänä.

– Tällä hetkellä kuntoutuspsykoterapia toteuttaa mitä parhaiten valinnanvapauden ideaa. Siinä voi itse etsiä itselleen mieluisen ja hyväntuntuisen psykoterapeutin, kehuu Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola.

Kelasta korostetaan, että psykoterapian järjestäminen Suomessa kaipaa uudistuksia, mutta kuntoutuspsykoterapiaa ei olla työntämässä pois Kelan palveluvalikoimasta.

– Kelassa ei ole mitään sellaista nähtävillä, korostaa tutkimusprofessori Annamari Tuulio-Henriksson.

Osa kuntoutuksen kokonaisuudistusta

Toisaalta oikea aika keskustella Kelan rahoittaman kuntoutuspsykoterapian jatkosta on juuri nyt, sillä lähes kaiken kuntoutuksen järjestämistä pohtiva kuntoutuksen uudistamiskomitea on saanut työnsä puoliväliin.

Kuntoutuspsykoterapian tulevaisuutta toimikunta ei ole toistaiseksi ruotinut.

– Tähän yksityiskohtaiseen asiaan ei ole komiteassa vielä tässä vaiheessa millään tavalla puututtu, valottaa komitean puheenjohtaja Kari Välimäki.

Kuntoutuksen uudistamiskomitean on määrä saada työnsä valmiiksi syyskuun loppuun mennessä.

_08.03.2017 10.30 juttua korjattu lisäämällä titteli. Efpp Suomen kansallisen verkoston puheenjohtaja, psykoterapeutti Kirsi Huttula puhuu jutussa edustamansa verkoston puheenjohtajana. _