Väkivallan kokenut Andy haluaa uudelleen Pohjois-Irlannin alueparlamenttiin

Yhdistyneisiin kuningaskuntiin kuuluvan Pohjois-Irlannin aluevaaleissa on tänään torstaina kyse isoista asioista. Uutta väkivallan kierrettä halutaan välttää, ja suhde Britanniaan on muuttumassa. Seurasimme yhden ehdokkaan kampanjatyötä.

Ulkomaat
Andy Allen.
UUP:n ehdokas Andy Allen aikoo uusia paikkansa alueparlamentissa. Pekka Tynell / Yle

*TANDRAGEE/BELFAST *Pohjois-Irlannissa voi nähdä kaikki vuodenajat yhdessä vuorokaudessa. Aurinko vaihtuu nihkeään tihkusateeseen ja takaisin minuuteissa.

Mutta 28-vuotias Ulsterin Unionistipuolueen (UUP) ehdokasta Andy Allenia koleus ei haittaa. Andy jakaa tukijoidensa kanssa vaalimainoksia ja juttelee ihmisten kanssa seitsemän tuntia päiviä.

Ollaan Andyn omissa maisemissa ja vaalipiirissä, Inverary Avenuella, Belfastin itäisellä laidalla. On kampanjan toiseksi viimeinen päivä ja työtä on tarkoitus jatkaa iltakahdeksaan.

Tandrageen kylä uinuu hetken kevään auringossa.
Tandrageen kylä uinuu hetken kevään auringossa. Monien äänestäjien pelätään jäävän kotiin torstaina. Brexit innosti uurnille, Pohjois-Irlannissa kannatettiin EU-jäsenyyden jatkamista Skotlannin tapaan. Pekka Tynell / Yle

Pinnan alla on jännitteitä

Andy Allen haluaa uusia paikkansa Pohjois-Irlannin alueparlamentissa, sillä hänellä on tehtävä.

– Nyt on kerta kaikkiaan viimeinen hetki lopettaa puolueiden keskinäinen riitely sekä vaalia yhteistä kulttuuria ja perintöä. Uskontoon pohjautuva kiistely on lopetettava.

Yksi vaalien teemoista on uuden väkivallan kierteen välttäminen.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Pohjois-Irlannin protestantteja edustavan puolueen jäsen Andy Allen tietää itsekin, että tehtävä on vaikea. Katolilaisten tasavaltalaisten ja Britannian hallintoa kannattavien protestanttien eli unionistien välillä on ollut vihanpitoa, pommeja ja mellakoita vuosikymmenten ajan.

Aseet ovat nyt vaienneet, mutta jännitteitä aistii edelleen. Moni kieltäytyy puhumasta politiikasta. Jopa ulkomaisen toimittajaryhmän valokuvaajan kamera herättää epäluuloisia kyselyjä.

Apatia ja toimettomuus ajoivat aikoinaan nuorukaisia Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n ja protestanttisten ääriryhmien riveihin. Tämän historian ei haluta toistuvan.

Rauhan mieheksi Afganistanin sodassa

Belfastissa syntyneen Andy Allenin maailma pirstoutui kirjaimellisesti vuonna 2008. Hän palveli tuolloin brittien rauhanturvajoukoissa Afganistanissa.

Kauko-ohjaimella laukaistu räjähde silpoi raajat sekä poltti kasvot ja silmät. Jalat oli amputoitava, toinen jo sotilassairaalassa, toinen Britanniassa tulehduksen vuoksi. Yön tuskaisina ja loputtomina tunteina oli aikaa ajatella.

– Olin sairaalassa ja kuntoutuksessa kuukausia. Päätin, että haluan tehdä oman osani ihmisten hyväksi, Andy sanoo

Andy Allen on perustanut säätiön sotaveteraanien ja heidän perheidensä auttamiseksi. Toinen tärkeä aihe on terveydenhuollon rappio. Ihmiset joutuvat Andyn mukaan odottamaan erikoislääkäriin jopa kaksi vuotta.

Vaalimainos.
Vaalimainonta ei juuri näy katukuvassa julisteita lukuunottamatta. Suuria vaalitilaisuuksia ei pidetä.Pekka Tynell / Yle

Kelaten parlamenttiin, sitten olympialaisiin

Ahkera kampanjointi on työllistänyt Andya aamuvarhaisesta iltamyöhään koko kevään. Lisäksi vammaisurheilulajiksi luokiteltava pyörätuolikelaus on hänelle tavoitteelliseksi muuttunut harrastus.

Andy käy kerran viikossa radalla harjoittelemassa. Suomalainen alan mestari, Leo-Pekka Tähti ei ole vielä tuttu, mutta samalle tasolle Andykin on pyrkimässä.

– Liikunta helpottaa oloa. Paikalleen jääminen lisää haamusärkyä. Kylmässä ja öisin jalkoja kolottaa, vaikka niitä ei enää ole, Andy kuvailee.

Hän kertoo koettelemuksistaan tyynesti eikä kaipaa sääliä.

Mikäli paikka parlamentissa heltiää, Andy olisi edellisen kauden tapaan ainoa erityisryhmien edustaja 90-paikkaisessa parlamentissa.

Abortti puhuttaa

Andy luottaan vaalijulisteisiin ja ihmisten tapaamiseen sekä aktiiviseen somen käyttöön.

Kiertuepäivän aikana ihmiset ovat tentanneet Andylta muun muassa hänen aborttikantaansa. Pohjois-Irlannissa on muusta Britanniasta poiketen erittäin tiukka aborttilainsäädäntö. Raskaudenkeskeytyksen voi saada vain, jos sikiö on vakavasti vaurioitunut tai äiti hengen vaarassa.

– Itse höllentäisin lainsäädäntöä, esimerkiksi raiskauksissa lain pitäisi olla selvempi, hän sanoo.

Pitkä tie poliitikoksi

Andyn oman poliitikon uran alkua varjosti tuomio pubitappelusta. Kuumapäinen nuorukainen nujakoi pubissa, ja nahinasta tuli ehdollinen tuomio. Mutta puolueesta löytyi ymmärrystä sitkeälle nuorukaiselle.

– Nyt olen tappeluni tapellut, ja perhekin rauhoittaa.

Kotona odottavat lastentarhassa työskentelevä vaimo sekä 8-vuotias poika ja 4-vuotias tytär.

Muraali Belfastissa.
Pohjois-Irlannin väkivaltainen historia näkyy protestanttien ja katoliaisten alueilla kantaa ottavissa muraaleissa. Falls road on pääosin katolilaisten asuttamaa aluetta.Pekka Tynell / Yle

Andy haluaa ajaa myös vammaisten asiaa. Hänen mielestään liikkumisen täytyy pysyä vaivattomana.

– Tässäkin kaupungissa on liian paljon piikkilankaa ja muureja, Andy sanoo viitaten protestanttien ja katolilaisten asuinalueita aikanaan jakaneisiin linjoihin.

Vaaliennusteiden mukaan Andyn puolue UUP on saamassa 13 paikkaa. Andy toivoo olevansa mukana tuossa joukossa, kun vaalitulokset alkavat perjantain aikana selvitä.

Andy jatkaa kampanjaansa pimenevään iltaan.