Nuorten huumeidenkäyttö huolettaa Lapissa: Kannabiksen välitysringeissä jopa kouluikäisiä

Kannabiksen välitysringeistä tulee tietoja viranomaisille tiuhaan tahtiin. Nuorimmat huumeiden välitykseen sekaantuneet ovat olleet 14-vuotiaita.

huumeet
Kannabissätkää kääritään.
Yle

Päihdetyöntekijät ja poliisi ovat huolissaan entistä nuorempien kannabiskokeiluista. Viranomaisten mukaan Lapista tiedetään kannabiksen välitysrinkejä, joissa on mukana jopa yläkouluikäisiä nuoria.

Rikoskomisario Olli Murtola Lapin poliisista kertoo, että tietoja tämänkaltaisesta toiminnasta tulee valitettavan usein.

– Pari päivää sitten tuli viimeksi vinkkiä tällaisesta jokivarren suunnasta, kertoo Murtola.

Myös torniolainen päihdetyöntekijä Pia Bimberg on törmännyt ilmiöön.

– Yläkouluikäisistä puhutaan, kun puhutaan näistä kannabiksen kokeilijoista. Kaikki ei tule tietysti meidän tietoon, mutta minun käsityksen mukaan tämä on kasvava ongelma, Bimberg sanoo.

Jopa alakouluikäisten käytöstä viitteitä

Bimbergin mukaan nuorilta itseltään on saatu tietoja jopa vielä nuorempien huumeidenkäytöstä. Viitteitä on saatu siitä, että nuorten käyttämät aineet olisivat synteettistä kannabinoidia, sillä ne eivät aina näy huumetesteissä.

– Meille on tullut viestiä nimenoman nuorilta, että tälla alueella liikkuisi nuuskaa johon on ujutettu jotain josta nuoret puhuvat kannabiksena. Sitten kun on testattu, niin seulat näyttää puhdasta, sanoo Pia Bimberg.

Ilmiö ei ole pelkästään torniolainen, vaan samaa huolta on kuulunut Bimbergin mukaan koko Meri-Lapista. Poliisi ei pysty vahvistamaan nuorten parissa liikkuvia huhuja.

Asenteet huumeita kohtaan löystyneet

Alaikäisten osuus poliisin paljastamasta huumerikollisuudesta Lapissa on pysynyt pienenä. Torniossa alaikäisten osuus huumerikoksista on vähentynyt kolmessa vuodessa selvästi, vaikka rikosten kokonaismäärä on kasvanut vauhdilla.

Murtolan mukaan tässä näkyy se, että poliisi tehosti huumetyötä Torniossa erityisesti viime vuonna.

Myöskään törkeiden huumerikosten määrässä ei näy kasvua siitä huolimatta, että alaikäisille huumausaineiden välittäminen määritellään törkeäksi huumerikokseksi. Oikeudessa pitävän näytön saaminen välitysrenkaista, joissa on alaikäisiä mukana, on osoittautunut Murtolan mukaan haastavaksi.

Sekä Bimbergin että Murtolan mielestä nuorten asenteet huumausaineita, erityisesti kannabista, kohtaan ovat löystyneet. Osa nuorista saattaa nähdä kannabiksen jopa terveystuotteisiin rinnastuvana, sanoo Murtola.

– On hyvin sallivaakin ja ajatellaan, että vaikka en itse käyttäisi niin on ihan ok, että kaveri käyttää, Bimberg harmittelee.

3.3.2017 klo 12:39 Muutettu synteettinen kannabis synteettiseksi kannabinoidiksi. Tarkennettu kohtaa törkeästä huumausainerikoksesta.