Lieksalaisten metsästäjien virka-apukapinan sovittelu jatkuu

Jos petopolitiikka itärajalla ei muutu, Lieksan riistanhoitoyhdistys ei anna enää Itä-Suomen poliisille suurriistavirka-apua (SRVA) toukokuusta alkaen.

Kotimaa
Suurriistavirka-apuliivi
Sari Törmikoski / Yle

Poliisin, riistaviranomaisten ja lieksalaisten metsästäjien ensimmäinen yhteinen palaveri ei vielä tuonut ratkaisua niin kutsuttuun SRVA-kapinaan.

Lieksan riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Esa Räty kertoo, että keskiviikkona Joensuussa pidetystä pitkästä neuvottelusta jäi lievästi toiveikas tunnelma. Rädyn mukaan asiat ovat kuitenkin pahasti kesken ja ratkaisu auki.

– Käytännössä pitäisi saada petopolitiikkaa muuttumaan. Eihän meillä ole edellytyksiä laskea koiria eli ollaan puun ja kuoren välissä. Ellei tilanne korjaudu, niin meidän on vaikea toimia alueilla, missä on nämä susitihentymät, puheenjohtaja Esa Räty sanoo.

Riistanhoitoyhdistyksen edustajien lisäksi palaveriin osallistuivat Suomen riistakeskuksen, Luonnonvarakeskuksen, maa -ja metsätalousministeriön, poliisin, Lieksan kaupungin Metsästäjäliiton edustajat.

Osapuolet tapaavat seuraavan kerran huhtikuun alussa.

Nykyiseen petopolitiikkaan pettynyt Lieksan riistanhoitoyhdistys päätti helmikuun alussa lakkauttaa petoyhdysmiestoiminnan ja irtisanoa suurriistavirka-apusopimuksen (SRVA) Itä-Suomen poliisin kanssa. Sopimuksen irtisanomisaika on kolme kuukautta.

Yhdenmukaiset pelisäännöt

Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolaisen mukaan Joensuun tilaisuus oli rakentavan ja yhteistyöhakuinen.

Asioista eniten puhuttivat suupetojen kanta-arvioiden laatiminen sekä poliisin toimintakynnykset pihavierailuja tekevien suurpetojen karkottamisessa ja poistamisessa. Ylikomisario Pohjolainen toteaa, että Lieksan riistanhoitoyhdistys haluaa näihin asioihin selkeyttä, yhdenmukaisuutta ja läpinäkyvyyttä.

Suurriistavirka-apu (SRVA) on riistanhoitoyhdistysten ylläpitämä organisaatio, joka välittää poliisille vapaaehtoisten metsästäjien virka-apua suurriistakonflikteissa. Tyypillisiä SRVA-tehtäviä ovat kolareissa loukkaantuneiden hirvieläinten, suurpetojen ja villisikojen jäljestäminen sekä esimerkiksi karhujen karkotukset pihoista ja kyliltä.

Kuhmon riistanhoitoyhdistys on jo seurannut lieksalaisten viitoittamaa tietä.

Monet itäisen Suomen riistanhoitoyhdistykset seuraavat silmä kovana, miten lieksalaisten käy. Kapinahenkeä on ilmassa.