1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kirpputorit ja myyjäiset

Näin suomalaiset ostavat ja myyvät verkossa: Suosituin kauppapäivä sateinen sunnuntai

Tori.fi-sivustolla tehtyjen kauppojen arvo oli yhteen laskettuna yli 460 miljoonaa euroa, yhtiö arvioi. Vilkkain kauppakuukausi oli elokuu.

Kuva: Yle uutisgrafiikka / Tori.fi

270 kotia, 371 autoa, kahdeksan kaivinkonetta ja seitsemän hevosta. Tällainen oli kirpputorisivusto Tori.fi:n keskimääräinen päivä viime vuonna.

Torissa julkaisitiin viime vuonna lähes yhdeksän miljoonaa ilmoitusta, lähes neljänneksen enemmän kuin toissa vuonna, yhtiö kertoo. Sivuilla vierailtiin 250 miljoonaa kertaa, 15 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Norjalaisen mediakonserni Schibstedin omistamalla suomalaissivustolla tehtyjen kauppojen arvo oli yhteen laskettuna yli 460 miljoonaa euroa, yhtiö arvioi. Kauppojen arvo kasvoi neljänneksen edellisvuodesta.

Summa on suuri, sillä viime vuonna tehdyn Tampereen yliopiston ja Kaupan liiton tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Suomen koko vertaiskaupan arvo olisi noin 300 miljoonaa euroa vuodessa.

Tuotteina ostoaikeissa olevat ihmiset

Tori vertaa kokonaiskauppa-arvoaan Verkkokauppa.comin liikevaihtoon, joka oli viime vuonna 371 miljoonaa euroa. Kyse on toki hieman erilaisesta liiketoiminnasta: Verkkokauppa.com on kauppayhtiö, joka myy tuotteet itse, kun Tori on vertaiskauppasivusto. Sen arvokkainta antia ovat sivustolla kauppaa käyvät ihmiset ja heistä mainostajia varten kerätty tieto.

Eniten Torissa kasvoi ajoneuvoilmoitusten määrä. Autoilmoituksia jätettiin viime vuonna noin 370 000 kappaletta, joista hieman alle puolet oli yksityisten käyttäjien ilmoituksia.

Sivuston suurimmat tuoteryhmät olivat kuitenkin koti ja asuminen sekä vaatteet ja kengät. Noin 95 prosenttia sivuston ilmoituksista oli yksityisten ihmisten jättämiä.

Eniten ilmoituksia sateisena sunnuntaina

Suosituin kuukausi Torissa oli viime vuonna elokuu. Se ei yllättänyt yhtiötä, sillä kesälomien loppuminen, koulun ja töiden alkaminen sekä uudet harrastukset ovat aiemminkin näkyneet kiireenä Torissa.

Hieman yllättäen suosituin yksittäinen päivä oli viime vuonna sunnuntai 17. huhtikuuta, jolloin jätettiin lähes 40 000 ilmoitusta.

Sateinen ja kolea sunnuntai oli täydellinen ajankohta kaappien kevätsiivoukselle, yhtiö arvioi.