Mies halusi vetreyttää selkäänsä, kehitti hangella kulkevan soutulaitteen – "On ideoitu jo MM-kisoja"

Tutustuimme mieheen, joka keksi hangella kulkevan soutulaitteen ja mieheen, jonka kulkupelinä on moottoroitu potkukelkka. Katso videolta, miltä menopelit näyttävät tositoimissa.

keksinnöt
Onni Nissinen esittelee uutta keksintöään omalla pellollaan.
Onni Nissinen esittelee uutta keksintöään omalla pellollaan. Video: Joonas Nieminen / Yle

Joku on saattanut hieraista silmiään, kun on nähnyt miehen soutavan keskellä talvea pitkin peltoa tai jäätä. Sellaiseen ilmestykseen on kuitenkin voinut törmätä, jos on sattunut sopivaan aikaan vieremäläisen Onni Nissisen kulmille.

Sarjakeksijäksi tituleerattu Nissinen on omassa rauhassaan sivukylällä asuva metsäkoneyrittäjä, jonka piharakennukset ovat täynnä luovan mielen aikaansaannoksia. Juuri nyt mies on eniten innoissaan kehittämästään suksisoutulaitteesta.

Se on käytännössä suksille nostettu soutulaite, jonka prototyyppi on rakennettu huonekaluputkesta, vanerista ja vanhoista suksista. Airojen virkaa hoitavat 2x2-tuumaiset puurimat, joiden päissä on piikit.

Nissinen kertoo vetreyttävänsä laitteella selkää ja hartioitaan, jotka menevät herkästi jumiin metsäkoneen kopissa istuessa.

– Soutulaitehan se on, jos mieluummin soutaa ulkona kuin sisällä, keksijä tokaisee.

Nyt loskakeleillä suksisoutulaite ei ole parhaimmillaan. Keksijä sanoo odottelevansa hankiaiskelejä, jotta pääsisi jälleen järven jäälle. Voit nähdä Nissisen keksinnön liikkeessä klikkaamalla artikkelin pääkuvana olevaa videota.

Joku on kysynyt, onko lääkkeet kohdillaan.

Timo Piepponen

Ei kannata hehkuttaa netissä ennen kuin patentti on haussa

Nissinen uskaltaa jo esitellä keksintöään, sillä hän on hakenut sille patenttia. Edes kaikki keksijätkään eivät tiedä, että keksinnön julkisuus on este patentin saamiselle. Jos esittelet keksintöäsi vaikkapa Facebook-videolla ennen kuin patenttihakemus on sisällä, hakemus saatetaan hylätä.

– Se voi olla seikka, jonka kilpailija kaivaa esiin, jos tulee vaikka patentin loukkaustilanne, selventää johtava neuvontainsinööri Olli Sievänen Patentti- ja rekisterihallituksesta.

Savustuspussistaan tunnettu keksijä Tapani Tirkkonen on mentoroinut nuorempia tekijöitä alalla. Hän on toppuutellut innokkaita keksijöitä esittelemästä suojaamattomia keksintöjään Facebookissa tai Youtubessa.

– Sosiaalinen media on siinä mielessä pikkuinen vaaratekijä. Jos idealla haluaa ansaita, pitää olla suoja ennen kuin esittelee keksintöä julkisesti.

Vaimo halusi käyttää patentin hakemiseen tarkoitetun rahan ulkomaanmatkaan, jotta sillä saisi edes rusketuksen.

Tapani Tirkkonen

Tirkkonen sanoo kuulleensa sellaisistakin tapauksista, joissa joku on kiusallaan estänyt toisen keksinnön patentoimisen vuotamalla tiedot siitä julkisuuteen.

– Tämä ei tietenkään ole ongelma, jos keksijä ei välitäkään patentista. Jotkut laittavat vain videon Youtubeen ja katsovat, kuka rupeaa tekemään tuotetta.

Osalle tuotekehittelijöistä riittää, että he näkevät tuotteensa joku päivä kaupassa. Sellaisille ideanikkareille on olemassa muun muassa Avainklubi-verkkopalvelu (siirryt toiseen palveluun), jossa ideat voidaan jättää näytille ja yritykset palkitsevat niistä mielensä mukaan.

Huvin vuoksi keksivien kategoriaan sopii savonlinnalainen Timo Piepponen kavereineen. He rakentavat harrastuksekseen moottoroituja potkukelkkoja ja huristelevat niillä jäällä. Seuraavassa videossa näet Piepposen tyylinäytteen moottoripotkukelkkailusta.

Onko se mopo? Onko se potkuri? Ei, se on...

Timo Piepponen ja moottoripotkukelkka.
Timo Piepponen risteytti mopon ja potkurin. Kuvaus: Jarmo Nuotio / Yle

Timo Piepposen kulkupeli on potkukelkka, jolle antaa vauhtia skootterin moottorin pyörittämä nastarengas. Kavereidensa kanssa hän on rakentanut kuusi mopopotkuria, joista tehokkaimmassa on 125-kuutioinen moottori. He nimittävät itseään leikkimielisesti moottoripotkukelkkakillaksi.

– Joku on kysynyt, onko lääkkeet kohdillaan, Piepponen nauraa kulkupelien herättämää reaktiota.

Moottoroitu potkukelkka kulkee parhaiten tasaisella pakkasjäällä, mutta sillä pääsee eteenpäin pienessä lumihangessakin.

Moottoripotkukelkka ei ole Piepposen keksintö. Hänen ystävänsä Jouni Harju rakensi ensimmäisen prototyypin Savonlinnaan vuonna 2005. Sitä ennenkin vastaavia menopelejä on rakennettu ainakin Ruotsissa.

Voisiko vekottimen saada jotenkin kaupallistettua? Piepponen tyrmää ajatuksen aluksi sanomalla, ettei moisia voi vakavissaan tehdä. Hän kuitenkin myöntää, että kyselyitä on tullut.

– On se teoriassa mahdollista, että tekisimme yksittäiskappaleita myyntiin.

Ostetaanko patentti vai ulkomaanmatka?

Keksijöistä ei puhuta enää pellepelottomina. Ei ainakaan niin herkästi kuin ennen, miettii kokenut keksijä Tapani Tirkkonen. "Kylähullusta" keksijästä on kuoriutunut tuotekehittäjä, jolle on olemassa ammattiin tähtäävää koulutustakin (siirryt toiseen palveluun).

Ylivoimaisesti suurin osa Suomessa myönnettävistä patenttisuojista menee yrityksille, mutta myös sarjakeksijä Onni Nissisen kaltaiset toimijat ovat mukana pelissä. Viime vuonna yksityiset toimijat saivat suojan 69 tuotteelle.

Patentin hankkiminen ei ole ihan pikkujuttu, jos olet yksityinen keksijä. Jos et pysty itse laatimaan hakemusta Patentti- ja rekisterihallitukseen, sinun on turvauduttava yksityisen patenttitoimiston apuun. Tämä operaatio voi keventää lompakkoa jopa 5 000 eurolla.

– Kerran muuan keksijä kertoi, miten patentin hakemisesta oli tullut vaimon kanssa riitaa. Vaimo halusi käyttää rahan ulkomaanmatkaan, jotta sillä saisi edes rusketuksen. Patentin kun hakee niin sillä ei välttämättä saa mitään, Tapani Tirkkonen veistelee.

Jotkut laittavat vain videon Youtubeen ja katsovat, kuka rupeaa tekemään tuotetta.

Tapani Tirkkonen

Kaiken lisäksi keksijöillä ei moneen vuoteen ollut kanavaa, josta he olisivat voineet saada 100-prosenttisen rahoituksen tuotekehityksen alkuvaiheeseen. Vuoden 2016 lokakuussa puute kuitenkin korjautui, kun Tekes alkoi jakaa 6 200 euron innovaatioseteleitä.

Summalla voi teettää vaikkapa patenttihakemuksen, 3D-mallinnuksen ja kenties jopa 3D-tulosteenkin keksinnöstä.

– Silloin kaikkein vaikein vaihe tuotteen kehittelemisessä on päästy yli ja on helpompi lähteä etsimään kumppania.

Innovaatioseteli on ollut alkuvaiheessa kohtuullisen ahkerassa käytössä: niitä on myönnetty viiden kuukauden aikana 9,8 miljoonan euron edestä. Erityisen ahkerasti seteleitä on myönnetty väkilukuun nähden Pohjois-Pohjanmaalle, 157 tuotteen kehittelyyn.

"On ideoitu, että pidettäisiin MM-kisat"

Myös Onni Nissisen kehittämään suksisoutulaitteeseen on haettu rahoitusta, mutta sitä ei ole vielä kuulunut. Tuotekehitys jatkuu odotellessa: keksijällä on kehitteillä muun muassa nivelet soutulaitteen airoihin. Niiden avulla laitteella voi soutaa kasvot menosuuntaan.

Hän haaveksii saavansa vekottimen markkinoille pian, vaikkapa Suomen 100-vuotisjuhliin joulukuussa.

– Siellä voisi olla pienempiä laitteita lapsille ja aikuisille isompia – ja lisävarusteita tietenkin, keksijä visioi.

Ainakin Nissisen kotikunnassa Vieremällä uskotaan uuteen tuotteeseen. Yritysneuvoja Kari Peltola on miettinyt, josko sen avulla päästäisiin nokittamaan vähän naapurikunta Sonkajärveä – naapurit kun ovat päässeet maailmanmaineeseen jokakesäisillä eukonkannon MM-kisoillaan. Sekin lähti aikanaan vitsistä.

– On muutama päivä ideoitu, että maaliskuun kymmenes päivä vuonna 2018 pidettäisiin [suksisoudun] maailmanmestaruuskisat Vieremällä.

Korjaus 6.3. Toisin kuin artikkelin alkuperäisessä versiossa luki, vuonna 2005 moottoripotkukelkan rakentaneen savonlinnalaismiehen nimi oli Jouni Harju, ei Timo Harju.