Murmanskiin rakennetaan luterilaista kirkkoa pitkän tauon jälkeen

Rakennustyömaa oli keskeytyksissä monta vuotta erilaisten ongelmien vuoksi, mutta nyt työt ovat taas käynnissä.

Ulkomaat
Murmanskin luterilaisen kirkon rakennustyömaa
Kristiina Paananen / Inkerin kirkko

Murmanskin kaupungin eteläpäässä aloitettiin luterilaisen kirkon rakennustyöt vuonna 2012. Perustukset saatiin valetuksi, mutta pian sen jälkeen työmaa hiljeni erilaisten ongelmien vuoksi.

Viime lokakuussa rakennustyömaa sai uuden urakoitsijan, ja työt lähtivät taas käyntiin. Perustukset on eristetty, vahvistettu ja viimeistelty, ja salaojat on kaivettu. Kohta alkaa kirkkorakennuksen seinien pystytys.

Neuvostoliiton romahtamisen aikoihin vuonna 1992 perustetun luterilaisen seurakunnan jumalanpalveluksissa käy Murmanskissa tätä nykyä 30-40 henkilöä. Kirkon valmistumiseen saakka palvelukset pidetään kerrostaloasunnossa Murmanskissa. Hengellisiä tilaisuuksia pidetään myös Kantalahden kaupungissa sekä pienemmillä paikkakunnilla ympäri Kuolan niemimaata.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Seurakunta odottaa kiihkeästi kirkon valmistumista senkin vuoksi, että kerrostaloasunnossa kokoontuva hengellinen yhteisö leimautuu helposti jonkinlaiseksi kultiksi nyky-Venäjällä.

Kirkon valmistuminen riippuu pitkälti siitä, miten paljon hankkeelle saadaan kerätyksi tukea Suomessa ja Venäjällä. Aikataulun mukaan seinien on tarkoitus olla valmiina kesään mennessä.

Lähteet: Inkerin evankelis-luterilainen kirkko