Hyppää sisältöön

6-vuotiaan Saaran päivä alkaa kellokortin leimaamisella – Päiväkotien sähköinen hoitoaikaseuranta lyhentää lasten hoitopäiviä

Hoitoaikaa seurataan sähköisesti yhä useammassa päiväkodissa. Kun hoidosta maksetaan hoitoajan perusteella, kellokorttien käyttö lisääntyy entisestään.

Päiväkodissa kokeillaan kellokorttia
Saaran päiväkotipäivä alkaa kellokortin leimaamisella Piikinmäen päiväkodissa Riihimäellä. Lastentarhanopettaja Janna Vastela käyttää mobiilisovellusta.

RIIHIMÄKI – Huomenta Saara! Nyt pääset leimaamaan, lastentarhanopettaja Janna Vastela toivottaa hoitoontulijan tervetulleeksi Piikinmäen päiväkodissa Riihimäellä.

6-vuotias Saara vilauttaa muovista lätkää päiväkodin mobiilisovelluksessa ja puhelin piippaa hyväksyvästi.

– Ja noin, valmista tuli. Päivä voi alkaa.

Hoitoajan sähköinen seuranta on ollut päiväkotien arkipäivää Riihimäellä elokuusta lähtien. Koko maassa vastaavanlaiset järjestelmät ovat yleistyneet viime vuosina.

Kuntaliiton mukaan uusi varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki ohjaa yhä useampaa kuntaa kirjaamaan hoitoajat ylös sähköisesti, sillä päiväkotimaksu määräytyy perheen koon ja varallisuuden lisäksi hoitoajan perusteella.

Tekniikka tulee tarpeeseen, toteaa Riihimäen varhaiskasvatuspäällikkö Marjut Helenius.

– Kyllä tähän on nyt tullut selkeä tarve. Ohjelmisto on ihan ehdoton, jotta meidän ei tarvitse työskennellä kynän ja ruutupaperin kanssa.

Hoitopäivät lyhenevät

Huoltajat varaavat perheen tarvitseman hoitoajan etukäteen, ja sähköinen järjestelmä seuraa päivittäistä hoitoaikaa sekunnilleen. Kokemukset osoittavat, että sähköinen seuranta lyhentää hoitoaikaa ja pienentää maksuja.

Myös Riihimäellä hoidossa on vietetty kesän jälkeen lyhyempiä päiviä, kertoo Helenius.

– Kyllä huoltajat pyrkivät siihen, että maksut eivät olisi kaikkein korkeimmalla tasolla. Aamun aikaisista ja illan viimeisistä hetkistä hoitoajat ovat lyhentyneet.

Sopiva määrä hoitajia

Vastelan mukaan hoitoaikojen seuranta auttaa myös työvuorojen suunnittelussa.

– Kun meillä on selkeämmin tiedossa, koska lapset ovat hoidossa, pystymme sijoittamaan henkilökuntaa paremmin. Totta kai me haluamme olla töissä silloin, kun lapsia on eniten hoidettavana.

Järjestelmä tuo myös turvaa päiväkodin vilkkaaseen arkeen.

– Se selkeyttää vastuunsiirtoa, joka on päiväkodeissa iso kysymys. Kun lapsi on tägätty ulos, niin hänet on siirretty vanhempien vastuulle, ja kun taas lapsi tägätään tänne, hän on meidän vastuulla, toteaa Vastela.

"Mä saan itse leimata"

Piikinmäen päiväkodin mukaan vanhemmat ovat olleet pääosin tyytyväisiä uuteen systeemiin.

Nurinaa on aiheuttanut lähinnä hoitoajan etukäteen varaaminen ja se, että maksut määräytyvät porrastetusti. Jokaisesta hoidosta nipistetystä sekunnista säästöä ei siis kerry.

Myös leimaaminen tuntui aluksi oudolta, myöntää Saaran äiti Katriina Norring.

– Kyllä se aluksi vähän hämmensi, kun ensin leimataan lapsi päiväkodissa ja sitten kun pääsee töihin, leimaa itsensä sisään. Tuntui, että päivä alkoi sillä leimaamisella. Mutta ihan hyvin se nyt on mennyt, ja lapset tykkäävät siitä.

Tytär Saara nyökyttelee vieressä.

– Se on parasta, että mä saan itse leimata!

.
.