1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ihmiskauppa

Kellonympärys metsässä ja nukkumaan linja-autoon – syyttäjän mukaan yrittäjä teki thaipoimijoiden ihmiskaupalla ison tilin

Mahdollisen ihmiskaupan uhreina on ollut 26 Thaimaasta tullutta marjanpoimijaa. Syytekirjelmän mukaan yrittäjä on hyötynyt kymmeniä tuhansia euroja.

ihmiskauppa
Thaimaalaisia marjanpoimijoita Ruokolahdella
Yle

Keski-Suomen käräjäoikeudessa on alkanut poikkeuksellinen ihmiskauppaoikeudenkäynti. Syyttäjän mukaan keskisuomalainen marjan- ja sienten poimintaa harjoittava yrittäjä värväsi Thaimaasta poimijoita Suomeen pakkotyöhön ja ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin.

Asianomistajia jutussa on 26.

Syyttäjä vaatii yrittäjälle yli kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Lisäksi miehen olisi maksettava joko vahingonkorvauksia tai vaihtoehtoisesti valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä vähintään 61 890 euroa. Lisäksi hänelle olisi syyttäjän mukaan määrättävä vähintään kolmen vuoden liiketoimintakielto.

Syytteen mukaan yrittäjä on alkuaan antanut poimijoille virheellisiä ja puutteellisia tietoja ansainnan mahdollisuuksista, työ- ja majoitusolosuhteista sekä heiltä perittävistä kuluista. Poimijoiden saavuttua yrittäjä on ottanut haltuunsa heidän passinsa ja paluulentolippunsa.

Yrittäjä on syytteen mukaan perinyt asianomistajilta päivittäisiä kuluja muun muassa majoituksesta, ruoasta, autojen vuokrasta, polttoaineesta, poimintavälineistä ja vuodevaatteista niin, että asianomistajat ovat loppujen lopuksi jääneet yrittäjälle velkaa.

Poimijoilla ei näin ole ollut muuta mahdollisuutta kuin jäädä yrittäjän maksulliseen majoitukseen, ja myydä päivittäin keräämänsä marjat ja sienet yrittäjälle tämän määräämällä hinnalla.

Syytteessä kerrotaan, että yrittäjä on ennakkotiedoistaan poiketen majoittanut poimijoita linja-autosta muunnettuun majoitustilaan. Entisessä linja-autossa on majoittunut parikymmentä henkilöä, sekä miehiä että naisia samassa tilassa. Majoitustilat ovat olleet vailla yksityisyyttä, ahtaat ja epäsiistit. Ruokailu- ja peseytymistilat ovat olleet puutteelliset ja likaiset.

Terveysviranomaisten tarkastuksen mukaan majoitustilat ovat olleet sellaiset, että niistä on voinut aiheutua käyttäjille terveyshaittaa. Pelastusviranomaisen tarkastuksessa taas todettiin turvallisuutta vaarantavia puutteita

Syytteen mukaan yrittäjä on teettänyt poimijoilla 12-15 tunnin työpäiviä ilman vapaapäiviä, ja poimijat ovat työskennelleet pääasiassa maksaakseen yrittäjän perimiä kuluja sekä matka- ja järjestelykuluihin otettua velkaa. Yrittäjä ei myöskään ole maksanut palkkaa sovitusti kaksi kertaa kuukaudessa, vaan määrännyt korvauksen maksettavaksi vasta työnteon päätyttyä.

Heinäkuussa 2016 Suomeen tulleet asianomistajat ovat hakeutuneet syyskuun lopulla ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään. Silloin kävi ilmi, että asianomistajat olivat saaneet erikseen pyytämällä yrittäjältä korvausta työstä, marjoista ja sienistä muutamista kymmenistä runsaaseen kahteen sataan euroon.

Vaihtoehtoisena syytteenä ihmiskaupalle on kaikissa 26 syytekohdassa törkeä kiskonta.

Lue seuraavaksi