Ruotsin poliisi tehostanut ulkomaalaisvalvontaa Haaparannalla

Suomesta kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita kulkee nyt länsirajan yli Ruotsiin.

rajavalvonta
Ruotsin poliisi Haaparannalla.
Minna Aula / Yle

HaaparantaRuotsin poliisi on keskiviikosta lähtien tehostanut sisäistä ulkomaalaisvalvontaa Tornion rajakaupungissa Haaparannalla ja sen ympäristössä. Valvontaa ja tarkastuksia on lisätty, koska Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ulkomaalaisia on viime aikoina tullut rajan yli Ruotsiin.

Poliisi on seurannut tilannetta rajalla jo jonkin aikaa. Norrbottenin poliisin tiedottajan Kristina Lanton mukaan Haaparannalle on tullut noin viisikymmentä ihmistä viikossa. Lantto kertoo, että Ruotsin poliisi tarkastaa maahan tulevien paperit ja oleskeluluvan.

Lantto korostaa, että kyseessä ei ole rajatarkastus. Ihmisiä ei pysäytetä valtakunnan rajalle, kuten tehtiin kiivaimman maahantulon aikoihin viime ja edellisvuonna.

– Sisäisille tarkastuksille on olemassa omat lakinsa. Poliisi käyttää tarkastuksissa harkintaa ja arvioi tarkastuksen tarpeen aina tilanteen mukaan. Tiettävästi tarkastuksen kohteena on ollut muun muassa bussilla matkustaneita ulkomaalaisia.

Jos henkilö haluaa hakea turvapaikkaa Ruotsista, hänet ohjataan maahanmuuttoviraston toimipisteeseen Bodeniin. Muussa tapauksessa henkilön matka jatkuu Haaparannalta Gävlen vastaanottokeskukseen, jonne poliisi järjestää kuljetuksen.

Kristina Lantto ei halua toistaiseksi kommentoida Suomesta Ruotsiin tulleiden ulkomaalaisten kansallisuutta tai Gävleen kuljetuksen saaneiden tulijoiden määrää.