1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiihdon Hall of Fameen päässyt Juha Mieto ilahtui valinnasta: "Jotakin on tullut tehtyä"

Seitsemän hiihtolegendaa on saanut merkittävän tunnustuksen Hall of Famessa.

pohjoismaiset hiihtolajit
Hiihdon Hall of Fame täydentyi Lahdessa
Hiihdon Hall of Fame täydentyi Lahdessa

Hiihtomuseo on lisännyt hiihtolajien Hall of Fame -kunniagalleriaansa tänään torstaina seitsemän hiihtolegendaa Lahdessa.

Galleria kunnioittaa ja tuo esille kansainvälisen hiihtouran tehneitä edesmenneitä sekä pääsääntöisesti viisi vuotta aiemmin uransa päättäneitä urheilijoita tai lajia kehittäneitä henkilöitä. Galleriaan pääsivät muun muassa Marja-Liisa Kirvesniemi, Juha Mieto sekä tänään Lahden MM-kisoissa kunniakierroksen hiihtävä Siiri "Äitee" Rantanen.

Yksi seitsemästä nimetystä on kolminkertainen olympiavoittaja Marja-Liisa Kirvesniemi. Kirvesniemi kertoo olevansa otettu raadin kunnianosoituksesta.

– Arvokas, juhlava juttu. Eihän sitä uraa tehdessä tai lopettaessa vuonna 1994 voinut tietää, että minkälaisia kunnianosoituksia tulee jälkikäteen. Otan kiitollisuudella ja arvostuksella vastaan.

Juha Mieto kertoo, että hänestä tuntuu hyvälle.

– Siellä on jo vanhastaan kovia mestareita ja onhan se jälkipolvillekin todiste, että jotakin on tullut tehtyä, sanoo olympiavoittaja Juha Mieto.

Legendat muistuttavat: tukena myös vastamäessä

Molemmat hiihtokonkarit ovat parhaillaan Lahdessa seuraamassa MM-hiihtoja. Kirvesniemi kertoo, että ennen kisoja nousee edelleen "kilpaurheilijan tunne".

– Tänne tullessa tuli se tunne, että mitähän ne urheilijat tällä hetkellä tekevät. Ei tee mieli hiihtämään lappu rinnassa, mutta minusta on kiva seurata livenä toimintaa. Kyllähän se on äärettömän kovaa taistelua noista mitaleista nyt, ja silloin minunkin aikanani.

Sekä Kirvesniemi että Mieto iloitsevat Iivo Niskasen eilisestä kultamitalista. Molemmat toivovat, että suomalainen hiihtokansa olisi urheilijoiden tukena myös silloin, kun urheilijalla ei ole paras mahdollinen päivä.

– Siellä täytyy onnistua kaikki huoltojoukoissa ja urheilijalla täytyy olla hyvä päivä, suht hyvä päivä ei riitä. Minullakin tuli epäonnistumisia ja sellaisista opin. Enhän mie onnistumisista ole ikinä oppinut mitään, toteaa Kirvesniemi.

Suomalaismenestys nostattaa tunnelmaa – ja samalla näyttää epäilijöille, mistä suomalaiset on tehty.

– Jos joku on toivonut hiihtourheilulle niin sanottua paskaa, niin nyt se on sysätty syrjähän ja häpeähän, jos tällaista raadollista sanontaa käyttää, summaa Mieto.

Tänään kunniagalleriaan lisättiin seuraavat henkilöt:

Hasu Heikki, yhdistetyn hiihtäjä, 21.3.1926-

Kankkonen Veikko, mäkihyppääjä, 5.1.1940-

Kirvesniemi Marja-Liisa, hiihtäjä, 10.9.1955-

Lonkila Paavo, hiihtäjä, 11.1.1923-

Mieto Juha, hiihtäjä, 20.11.1949-

Rantanen Siiri, hiihtäjä, 14.12.1924-

Wideman-Lehtonen Lydia, hiihtäjä, 17.5.1920-

Aiemmin helmikuussa julkaistiin kunniagallerian 15 edesmenneen hiihtolegendan nimet. Näissä valinnoissa merkitsivät erityisesti urheilijan menestys olympialaisissa tai MM-kisoissa sekä urheilijan merkitys lajille.

Lue seuraavaksi