Tampereen elokuvajuhlat on toisinkatsojien paratiisi

Tampere Film Festival 2017 tarjoaa kotimaisten elokuvien lisäksi näkökulmia mm. arabimaailman naisten elämään. Avajaisiin hurahtaa myös Tampereen ratikka – tai kuuluisiksi tulleet ratikkavastustajien repliikit valtuustossa.

Tampereen elokuvajuhlat
Tyttö ja meri, purjevene horisontissa
Merenneito on qutarilainen elokuva, joka nähdään Tampereen elokuvajuhlilla osana Toinen Arabia -sarjaa. Tampereen elokuvajuhlat

Tampereen elokuvajuhlilla monen elokuvan teema on tänä vuonna sananvapaus tavalla tai toisella.

– Monessa maassa sananvapaus ei ole samalla tavalla itsestäänselvyys, kuin se on meillä Suomessa, muistuttaa Tampereen elokuvajuhlien festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso.

Yksi näkökulma suomalaiseen sananvapauteen on dokumentti Tampereen ratikkavaltuustosta.

Tuleva ratikka hurauttaa avajaisnäytökseen

Tampereen kaupunginvaltuusto käytti sananvapauttaan ja puhui paljon ja värikkäästi syksyllä 2016, ennen kuin päätti raitiotielinjan rakentamisesta. Tästä ratikkavaltuustosta kertoo Hannes Vartiaisen ja Pekka Veikkolaisen lyhytelokuva Puheenvuoro.

– Se nähdään avajaisissa. Ja siinä on yksi esimerkki siitä, miten suomalainen demokratia käytännössä toteutuu, Jukka-Pekka Laakso sanoo.

Tampereen kaupunginvaltuusto päättää ratikasta
Puheenvuoro. Dokumentti Tampereen ratikkavaltuustosta Tampereen elokuvajuhlilla.Tampereen elokuvajuhlat

Tampere näkyy juhlilla muutenkin, esimerkiksi Arkiston aarteissa nähdään tamperelaiskirjailijat Väinö Linna ja Lauri Viita. Kalle Päätalo nähdään kotikonnuillaan muistelemassa lapsuutensa jouluja.

Toisinnäkijöiden juhlaa

Festivaalijohtaja sanoo, että Tampereen elokuvajuhlien tarkoitus on yllättää katsoja (siirryt toiseen palveluun). Elokuva voi parhaimmillaan tyrkätä katsojan lempeästi ulos omasta kuplastaan.

– Yritämme oikeastaan koko ohjelmistolla kyseenalaistaa totuttua. Näkökulma on yleensä taiteissakin kovin länsimainen, joten yritetään edes viiden festivaalipäivän ajan katsella maailmaa ja elokuvia toisistakin kulmista, houkuttelee Jukka-Pekka Laakso.

Kanadalaisen elokuvan kokonaisuudessa on esimerkiksi elokuva Vihainen inuiitti, joka avaa hylkeenpyynnin merkitystä alkuperäiskansoille. Koko laajan Kanada-sarjan kokoamisessa elokuvajuhlat sai apua mm. suurlähetystöltä.

Pitkä yhteispohjoismainen dokumentti taas kertoo Somalian Mogadishusta sotilaan silmin, ja Toinen Arabia -sarja näyttää arabimaailman varsin erilaisena kuin jokapäiväiset uutiset sen näyttävät.

Hyviä ikkunoita maailmaan ovat myös kansainvälisen kilpailun (siirryt toiseen palveluun) näytökset. Kotimainen kilpailu (siirryt toiseen palveluun) antaa hyvän kuvan tämän ajan Suomesta.

Pikku Kakkonen – osin lapsilta kielletty

Elokuvajuhlilla vietetään vielä myös Pikku Kakkosen 40-vuotispäivää, vaikka varsinaiset syntymäpäiväjuhlat onkin jo pidetty. Lauantain ilmaisnäytöksissä tavataan muun muassa Kössi Kenguru, Nalle Luppakorva ja Nukkumatti.

Animaatio Pikku Kakkosesta
Hupsis eli Pikku Kakkonen 40 Tampereen elokuvajuhlillaTampereen elokuvajuhlat

Perjantain myöhäsillassa on aikuisten näytös Pikku Kakkosesta. Siellä ovat muun muassa Heikkopeikko, pelottava Rölli sekä Aasi, Morso ja Mouru.

Esimerkiksi Rölli ja pahan valtakunta -jaksoa ei lapsille aikanaan näytetty lainkaan. Pikku Kakkoseen ei pidetty sopivana myöskään Hupsis-sarjan jaksoa Viinitarha, sillä alkoholista puhumista pidettiin arveluttavana.

Suurin osa elokuvista löytyy Areenasta

Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen kilpailun lähes kaikki lyhytelokuvat ovat katsottavissa Yle Areenassa 11.3. asti. Katsojat voivat äänestää mielestään parasta elokuvaa ja voittaja palkitaan elokuvajuhlien päättäjäisissä sunnuntaina.

Äänestysaikaa on lauantaihin kello 12 asti. Eniten yleisöääniä saanut elokuva saa 1000 euron arvoisen Uusi Kino -palkinnon.