Kristillisdemokraattien vaaliehdokkaina maahanmuuttovastaisen Suomi Ensin -liikkeen aktiiveja

Puolue pahoittelee tapahtunutta, sanoo kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä. Ehdokkaita ei kuitenkaan voi enää vetää pois puolueen ehdokaslistalta.

Suomen Kristillisdemokraatit (KD)
Vaalilipuke, kuntavaalit 2008
Yle

Kristillisdemokraattien ehdokasasettelu kuntavaaleissa aiheuttaa hämmennystä Helsingissä ja Turussa.

Esimerkiksi Helsingin kaupunginvaltuustoon pyrkivä Karoliina Topelius jakaa sosiaalisessa mediassa juutalaisvastaisen Magneettimedian linkkejä, listoja vallassa olevista "mädättäjäsuvuista" sekä omia kommenttejaan, joissa esimerkiksi vähätellään holokaustia.

Karoliina Topelius kertoo Facebook-seinällään, että Helsingin keskustan on vallannut "matuvyöty", ja että osa juutalaisista on vastuussa sadan miljoonan kristityn murhaamisesta 1900-luvulla.
Karoliina Topeliuksen kommentti Rajat Kiinni -ryhmän Facebooksivuilla käydyssä keskustelussa.Karoliina Topeliuksen kommentti Rajat Kiinni -ryhmän Facebooksivuilla käydyssä keskustelussa.

Topelius on mukana vaaleissa Terve Helsinki -liikkeen ehdokkaana, jotka osallistuvat kuntavaaleihin sitoutumattomina ehdokkaina kristillisdemokraattien listalla.

Taustojen tarkistaminen petti, koska ehdokkaat tulivat listalle viime tingassa, sanoo KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

– Meillä on Suomessa yli 2 000 ehdokasta. On käynyt ilmi, että muutama ehdokas ei ole kertonut rekrytointitilanteessa kaikkea itsestään.

Topeliuksen mielipiteet eivät vastaa kristillisdemokraattien arvoja, puoluesihteeri vakuuttaa.

– Allekirjoittamalla ehdokassitoumuksen sitoutuu myös puolueen rasisminvastaiseen julistukseen. Me emme missään nimessä hyväksy antisemitististä puhetta. Olemme asiasta pahoillamme.

Kuuntele Maanselän haastattelu Yle Radio 1:n Horisontti -ohjelmasta täältä. Haastattelijana on Samuli Suonpää.

Ehdokkaita ei enää voi poistaa puolueen listalta

Turun kaupunginvaltuustoon pyrkivät Hannele Al-Hamzawi ja Mario Argenta ovat olleet mukana muun muassa maahanmuuttoa ja islamia vastustavan Suomi ensin -liikkeen toiminnassa. Kristillisdemokraattien Turun paikallisosaston puheenjohtaja Jari Viherlampi kertoo, että kaksikko tuli sitoutumattomina listalle Paavo Väyrysen Kansalaispuolueen kautta. Kristillisdemokraatit ja Kansalaispuolue tekevät yhteistyötä vaaleissa.

– Me emme tarkistaneet heidän taustojaan. Me kyllä keskustelimme heidän kanssaan kasvotusten ja kyselimme asioita. Nähtävästi he sitten jättivät meille erittäin oleellisia asioita kertomatta, toteaa Viherlampi.

Kaksikon maahanmuuttajiin ja pakolaisiin kohdistamat kriittiset Facebook-kirjoitukset tulivat puolueosaston johdon tietoon keskiviikkoiltana. Ehdokaslistat oli kuitenkin ennätetty toimittaa keskusvaalilautakuntaan, joten heitä ei voi poistaa ehdokaslistalta, vaikka heitä ei puolueen ehdokasgalleriasta enää löydykään.

– Lain mukaan ehdokkaita ei voi enää listalta poistaa. He ovat meidän listallamme ja teemme heidän kanssaan yhteistyötä, korostaa puheenjohtaja Jari Viherlampi Kristillisdemokraattien Turun paikallisosastosta.

– Ei tämä helppo tilanne ole. Teemme parhaamme, jotta pystymme toteuttamaan kristillisdemokraattisia arvoja. Myös kyseiset kaksi henkilöä ovat sitoutuneet noudattamaan meidän arvojamme ja toimintatapojamme.

Suomi Ensin -aktiivit tulivat kristillisdemokraatteihin kun oma puolue ei toteutunut

Pyrkiminen Turun kaupunginvaltuustoon kristillisdemokraattien kautta johtuu siitä, että Suomi Ensin -liike ei kyennyt rekisteröitymään puolueeksi määräajassa, sanoo liikkeen aktiivi Hannele Al-Hamzawi.

Hänen mielestään kristillisdemokraattien perusarvot ovat hyvin samanlaisia kuin Suomi ensin -liikkeen ajatukset.

– Yhdistyksestä on annettu julkisuudessa sellainen kuva, että kyse olisi rasismista. Missään tapauksessa niin ei ole, vaan olemme realistisia. Tänne tulee myös vääristä syistä paljon ihmisiä. Todelliset avuntarvitsijat ovat lähtömaissa, korosti Al-Hamzawi Yle Radio 1:n haastattelussa.

Suomi Ensin -liikkeen Facebook-sivuilla maahanmuutto- ja islamvastainen puhe sekä suoranainen rasismi kuitenkin rehottavat. Myös liikkeen tapahtumissa viljellään kielenkäyttöä, joka silloin tällöin ylittää lain sallimat rajat.