Hyppää sisältöön

Ranskan presidentiksi pyrkivä Macron aikoo järjestää moraalitalkoot

Ranskan presidentinvaalien uusi ennakkosuosikki lupaa uudistaa työ- ja eläkejärjestelmän sekä järjestää moraalitalkoot.

Kuva: Eddy Lemaistre / EPA

PARIISI Omaa keskustalaista liikettään edustava presidenttiehdokas Emmanuel Macron, 39, on vihdoin esitellyt vaaliohjelmansa. Macron lupaa radikaaleja ja rakenteellisia muutoksia Ranskan työmarkkinoille sekä eläkejärjestelmään.

Macron haluaa julkisen ja yksityisen puolen työntekijöille samanlaiset eläke-edut sekä laajentaa työttömyyskorvauksen koskemaan yrittäjiä, maanviljelijöitä ja freelancereita. Lisäksi hän lupaa joustoja Ranskan 35 tunnin työviikkoon.

– Ranskan työmarkkinoita on mahdollista uudistaa. Tulevaisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ryhtyisimme toteuttamaan samoja uudistuksia kuin Britannia 1980-luvulla, Macron totesi.

Macronia syytetään konkretian puutteesta

Macronin linjapuhe oli optimistinen, liberaali ja hyvin Eurooppa-myönteinen. Ranskalaiset politiikan toimittajat kuulivat siinä kaikuja niin Britannian entisestä pääministeristä Tony Blairista kuin Macronin omasta oppi-isästä, presidentti François Hollandesta.

Sosialistipuolueen entinen talousministeri on noussut nopeasti presidenttikisan hienoiseksi ennakkosuosikiksi. Se on tehnyt Macronista myös aiempaa kovemman arvostelun kohteen.

Poliittiset vastustajat ovat syyttäneet Macronia kokemattomaksi opportunistiksi, jonka ehdotuksista puuttuu suunta ja konkretia.

Macron lupaa Ranskan politiikkaan läpinäkyvyyttä

Macron sivalsi tänään takaisin kovimpia vastaehdokkaitaan, oikeiston François Fillonia ja äärioikeiston Marine Le Peniä ja viittasi molempiin yhdistettyihin korruptioepäilyihin.

– Esittelen vaaliohjelmani vakavassa tilanteessa. Kaksi ehdokkaista on esittänyt hyvin konservatiiviset ohjelmat, jotka eivät vie Ranskaa eteenpäin. Kaksi ehdokkaista on myös kyseenalaistanut oikeusjärjestelmämme perustan, Macron sanoi.

Macron lupaa lisää läpinäkyvyyttä ja moraalitalkoita ranskalaiseen politiikkaan. Hän haluaa muun muassa kieltää kansanedustajia palkkaamasta lähiomaisiaan avustajikseen.

Useimmat mielipidetiedustelut ovat ennustaneet Emmanuel Macronin pääsyä presidentinvaalien toiselle kierrokselle. Siellä Macron kohtaisi todennäköisesti populistijohtaja Marine Le Penin, jonka hän kyselyjen mukaan voittaisi.

Ambre Alves kannattaa Macronia, koska hän on tasa-arvoinen poliitikko. Kuva: Yle / Juha Nurminen

Ennakkosuosikki lupaa lisätä Eurooppa-yhteistyötä

Vetoapua Macronille on tuonut viime viikolla solmittu vaaliliitto toisen keskustalaisen ehdokkaan, liberaalin MoDem-puolueen puheenjohtajan François Bayroun kanssa.

Samaan aikaan kovimpien vastaehdokkaiden kompurointi on jatkunut. Oikeistopuolueen François Fillon kertoi keskiviikkona joutuvansa syyttäjän kuultavaksi epäiltynä fiktiivisten työpaikkojen järjestelystä vaimolleen. Useat Fillonin liittolaiset vetivät eilen tukensa pois presidenttiehdokkaalta.

Tänään torstaina Euroopan parlamentti päätti puolestaan poistaa populistijohtaja Marine Le Penin parlamentaarisen koskemattomuuden. Päätös avaa mahdollisuuden rikostutkinnalle koskien Le Penin joulukuussa 2015 lähettämiä tviittejä, joissa hän levitti äärijärjestö Isisin väkivaltaisia kuvia.

Macronin vaaliohjelma on monella tapaa Le Penin ehdotusten peilikuva. Macron lupaa lisätä EU-yhteistyötä etenkin Saksan kanssa.

– Eurooppa on luonnollisesti ohjelmani ytimessä. Emme voi onnistua ilman uskottavaa, eurooppalaista strategiaa, Macron totesi.

Lue tästä henkilökuva Macronista.

.
.